YOLSUZLUKLAR TARİHİNE NOT DÜŞMEK * TMSF * NURETTİN CANİKLİ * 600 ŞİRKET NASIL BUHARLAŞTIRILDI? * Bölüm 3

YOLSUZLUKLAR TARİHİNE NOT DÜŞMEK – 3


Naci Kaptan – 24 Ağustos 2022
Bağlantılı yazılar;
Bağlantılı yazılar;
BÖLÜM 1 – https://nacikaptan.com/?p=101483
BÖLÜM 2 – https://nacikaptan.com/?p=101562
BÖLÜM 3 – https://nacikaptan.com/?p=101786
BÖLÜM 4 – https://nacikaptan.com/?p=101829
BÖLÜM 5 – https://nacikaptan.com/?p=102028
BÖLÜM 6 – https://nacikaptan.com/?p=102458

2021 – TÜRKİYE’NİN YOLSUZLUK SIRALAMASINDA DURUMU

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ni yayımladı. Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alarak 38 puanla 180 ülke arasında 96. sıraya düştü. Yolsuzlukla mücadele eden ve 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü 1995’ten beri her yıl Yolsuzluk Algı Endeksi yayımlıyor. Endekse göre 131 ülke yolsuzluğa karşı 2021 yılında neredeyse hiçbir ilerleme kaydetmedi. 27 ülke ise son 10 yılda tarihi bir puan kaybı yaşadı. Bunlardan biri de Türkiye oldu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçları, temel demokratik ilkelerin, hukuk devletinin ve medya özgürlüğünün yolsuzlukla mücadelede vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Cezasızlık uygulamaları yolsuzluğun yaygınlaşmasına ve sıradanlaşmasına yol açıyor.
Yargıya taşınan büyük ölçekli yolsuzluk iddiaları genelde soruşturma aşamasında kalıyor ve cezasızlık yaygınlaşıyor. Ayrıca bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verilebilirlik konusunda temel ihlaller bulunuyor. Hem medya kuruluşlarına ve gazetecilere hem de sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları da artmış durumda. Endeksin hazırlanmasına katkıda bulunan kuruluşların yaptığı araştırmalara göre, yargı bağımsızlığı korunarak yolsuzlukla mücadele güçlendirilmeli, kamu-özel işbirliği proje, ihale ve sözleşme süreçleri şeffaf ve açık yürütülmeli, projelerin kamu maliyesine oluşturduğu yük toplumla paylaşılmalı.
Türkiye, tüm AB üyelerinin gerisinde. 2013’te Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında endekste ilk sırada olan Türkiye, 2021’de aynı grupta yedinciliğe indi. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında ise 27 birliğe üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan’ın ardından son sıraya yerleşti.
2020 ile kıyaslandığında ise 2 puan kaybederek 10 sıra gerileyen Türkiye bu sıralamayla ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlığın yoğun olduğu, demokrasi ile yönetilmeyen birçok ülkenin arkasında kaldı.

128 Milyar nerede?  = Ezan susmaz…
KPPS sınavında soruları kim/ler çaldı? = Bayrak inmez…
Man Adası / Malta Adası belgeleri? = Allahuekber…
SPK yolsuzlukları? = Fetöcü…

https://youtu.be/zL64p3K-4Ac


Eski TMSF Yöneticisi Güzeldülger: Canikli imza sirkülerinde değişiklik yapıp yönetimi bypass ettiğini açıkladı. Böylece Canikli yönetimin bilgisi dışında kararlar almak gücüne kavuştu. Acaba Canikli neden imza sirkülerlerinde değişikliğe gerek duymuştu?
El konulan 600 şirketin satışının durdurulduğu haberlerini yalanlayan TMSF, satış yetkisinin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’de olduğunu belirterek, “TMSF’nin yetkisi olmayan bir konuda işlem yapması mümkün değildir” açıklamasını yaptı.

TMSF’ye devredilen şirketler ‘basiretli tüccar’ gibi yönetilecek idi!!!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF),  el konulmuş olan “600 şirketin satışının durdurulduğu” haberlerini yalanladı. Meddyada TMSF’nin, FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle el konulan yaklaşık 600 şirketin satışını durdurduğu haberleri yer aldı. İddialarla ilgili AA’ya konuşan TMSF’den bir yetkili ise basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
TMSF yetkilisi açıklamasında, “KHK’ya göre zaten satış yetkisi Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’de. TMSF’nin yetkisi olmayan bir konuda işlem yapması mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo, Yavaşçalar ve Kadıoğlu Grubu’na bağlı şirketlerin de bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanında 800’ü aşkın şirkette, TMSF kayyum olarak görev yapıyor. (23 Mart 2017)
Canikli TMSF Başkanlığına ısındıkça yönetiminde bulunan şirketlerin içlerinin boşalmaya başladığı fısıltıları yayılmaya başladı. İşte bu noktada araştırmacı gazeteci Metin Cihan’ın araştırma belgeleri yayınlanmaya başlandı.

TMSF’ye devredilen şirketlerin içi Nurettin Canikli operasyonuyla boşaltılmış

Gazeteci Metin Cihan’ın ifşa ettiği belgelere göre, AKP’li Nurettin Canikli ve yakınları TMSF’ye devredilen Akın Çorap, Koza Altın, Aydınlı Grup ve Boydak Holding’in içini boşalttı.
15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Koza Altın, Akın Çorap, Aydınlı Grup ve Boydak Holding’in Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından nasıl boşaltıldığına dair belgeler ortaya çıktı.
Gazeteci Metin Cihan’ın yayımladığı yeni belgelere göre danışmanı Fatih Salihpaşaoğlu’nu el konulan şirketlerin yönetim kuruluna atayan Canikli, Akın Çorap ve Koza Altın İşletmeleri gibi birçok şirketin sermayesini kendi hesabına transfer etti.
Metin Cihan’in #CanikliDosyası altında sosyal medya hesabından paylaştığı belgeler ile yazışmalar Canikli’nin TMSF’den sorumlu bakan olduğu dönemde Gülen cemaatiyle irtibatlı olduğu iddiasıyla el konulan şirketlerin içini boşalttığını ortaya koydu.
AKIN ÇORAP’IN İÇİNİ BOŞALTMIŞLAR
Cihan, Nurettin Canikli’nin yakınlarının WhatsApp yazışmalarının ekran görüntülerini paylaştı. Belgelere göre Türkiye’nin en büyük beş çorap üreticisinden biri olan ve 27 Şubat 2017’de TMSF’ye devredilen Akın Çorap’ın yönetimine danışmanı Fatih Salihpaşaoğlu’nu getiren Nurettin Canikli şirketin sermayesini kendine transfer etti.

Nurettin Canikli, TMSF’ye devredilen Koza Holding
yönetimine şoförünü ve danışmanını atamış

Gazeteci Metin Cihan, Nurettin Canikli’nin başbakan yardımcısı olduğu dönemde TMSF’nin el koyduğu Koza Holding yönetimine danışmanlarını ve şoförünü atadığını söyledi.
DUVAR – Gazeteci Metin Cihan, 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından TMSF’ye devredilen Koza Holding’in yönetimine dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından yapılan atamalarla ilgili belgeler paylaştı.
Cihan’ın aktardığına göre Canikli’nin danışmanı ve aynı zamanda eşinin kuzeni olan Hanife İrem Sarp, Canikli’nin şoförü ve özel kalem müdürü Fatih Salihpaşaoğlu, ve Canikli’nin danışmanı İsmail Özkaya 16 Haziran 2017 tarihli kararla Koza Holding yönetimine atanmış. 09 Temmuz Cumartesi 2022
Atama kararını sosyal medya hesabından paylaşan Cihan, “Nurettin canikli, tmsf soygunlarını gerçekleştirmek için, el koyulan şirket yönetimlerine kendi yakınlarını yerleştirdi. örneğin koza holding yönetimine atadığı üç kişiyi tanıştırayım: akrabası hanife sarp, şoförü fatih salihpaşaoğlu ve danışmanı ismail özkaya” ifadelerini kullandı.Söz konusu belgeyle ilgili Nurettin Canikli’den henüz bir açıklama gelmedi.

KRONOS 02 Temmuz 2021 – Canikli’den Boydak itirafı:
Kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yapılmış, komisyonlar belirlenmiş

AKP Genel Başkan Yardımcısı Canikli: ”Şirketin satışıyla ilgili kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapıldığını, böyle bir durumda ileride uluslararası mahkemeler yoluyla şirketlerin geri alınacağını, bunun TC Hazine’sini altından kalkamayacağı mali yükün altına sokacağını kendi aramızda konuştuk.”
CANİKLİ: BOYDAKLAR ŞİRKETLERİ GERİ ALIR, HAZİNE ALTINDAN KALKAMAZ
Canikli, Boydak’ın Almanya’da bulunan şirketine el konulmak istendiğini, ancak Alman yargısının engel olduğunu da kaydederek, bu yüzden Boydak’ın Avrupa’ya mal satışının tamamen bittiğini de itiraf etti.
Nurettin Canikli, Boydak şirketlerinin satışının müzakere edildiği dönemde, kendi aralarında uluslararası davalarla Boydakların şirketleri geri alacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin de altından kalmayacağı bir yükün altına gireceğini ve sistemin tamamen çökeceğini konuştuklarını itiraf etti. Canikli’nin sözleri “el koymaların hukuki olmadığını bildikleri” şeklinde yorumlandı.
Canikli, Güzeldülger’in Boydak Holding’de kayyımların karıştığı yolsuzluklara dair kendisine yönelik yaptığı suçlamaları reddetti.
Gülen cemaatine yakın olduğu gerekçesiyle TMSF’ye devredilen Boydak Holding’in satılmasının kendisi ve Binali Yıldırım tarafından engellendiğini belirten Canikli, Güzeldülger’in, “Biz TMSF’de bu kayyımlarla ilgili, onların kendi yakın çevrelerine işler tebliğ ettiklerini gördük ve bunları raporlaştırdık. O dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye aktardık” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını iddia etti.
Canikli kendisine böyle bir raporun ulaşmadığını, “devletin kayıtlarında da bunun yer almadığını” dile getirdi.
TMSF, ALMANYA’DA BOYDAK ALEYHİNE AÇTIĞI DAVAYI KAYBETTİ
Nurettin Canikli, Güzeldülger’in “Boydak şirketinin yolsuzluk yapılması amacıyla Slovakya’da şirket açtığı” iddiasına da cevap vererek, şirketin Alman makamlarının, Almanya’da bulunan Boydak’a ait şirketi Türkiye’deki kayyuma devretmemesi sebebiyle böyle bir yolun tercih edildiğini öne sürdü.
Canikli, “Almanya dışında başka bir Avrupa ülkesi de (örn Fransa) işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tercih edilmiyor. Hazırlanan fizibilite raporu Slovakya’nın bu iş için uygun bir lokasyon olduğunu gösteriyor. Fizibilite raporunun kısa bir özeti bu açıklamalara ek yapılmıştır. Proje Yönetim tarafından onaylandıktan sonra, Slovakya’da aylık kirası 82 bin 950 euro, 21 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir lojistik üssü kiralanıyor. 10 yıllık sözleşme yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Sanma ki bu ballı börekli yolsuzluklar devam eder,
Keser döner, sap döner, Gün gelir hesap döner…

Naci Kaptan – Devam edecek

https://www.dunya.com/ekonomi/tmsf-satis-yetkisi-caniklide-haberi-355031
https://www.gazeteduvar.com.tr/nurettin-canikli-tmsfye-devredilen-koza-holding-yonetimine-soforunu-ve-danismanini-atamis-haber-1572733
https://kronos35.news/tr/canikliden-boydak-itirafi-kapali-kapilar-arkasinda
This entry was posted in Ekonomi, Fetullah Gülen, ORGANİZE İŞLER, SUÇ DOSYALARI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *