YOLSUZLUKLAR TARİHİNE NOT DÜŞMEK * TMSF * NURETTİN CANİKLİ * 600 ŞİRKET NASIL BUHARLAŞTIRILDI? * Bölüm 5

YOLSUZLUKLAR TARİHİNE NOT DÜŞMEK * TMSF * NURETTİN CANİKLİ * 600 ŞİRKET NASIL BUHARLAŞTIRILDI? * Bölüm 5


Naci Kaptan – 31 Ağustos 2022
Bağlantılı yazılar;
Bağlantılı yazılar;
BÖLÜM 1 – https://nacikaptan.com/?p=101483
BÖLÜM 2 – https://nacikaptan.com/?p=101562
BÖLÜM 3 – https://nacikaptan.com/?p=101786
BÖLÜM 4 – https://nacikaptan.com/?p=101829
BÖLÜM 5 – https://nacikaptan.com/?p=102028
BÖLÜM 6 – https://nacikaptan.com/?p=102458

128 Milyar nerede?  = Ezan susmaz…
KPPS sınavında soruları kim/ler çaldı? = Bayrak inmez…
Man Adası / Malta Adası belgeleri? = Allahuekber…
SPK yolsuzlukları? = Fetöcü…

TÜRKİYE’DE YOLSUZLUKLAR VE EKONOMİ

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ne Türkiye son 10 yılda örgütün faaliyet gösterdiği 100 ülke arasında en çok puan kaybeden ülke olarak gösterildi. Böylelikle en yakın rakibi olan Bosna Hersek’e tarihi bir fark atarak birinci oldu. Genel klasmanda ise son 5 yılda 11 basamak birden düşerek 38 puanla 180 ülkenin arasında liderlik için en iddialı bir konuma geldi. 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sırada yer almaktadır.

Senede en az 4 milyar dolar yok ediliyor
Dünya genelinde yolsuzluğun küresel gayri safi milli hasılanın en az yüzde 5’ine denk geldiğine yönelik araştırmalar mevcut. Peki yolsuzluğun varlığı Türkiye ekonomisi ve Hazine açısından neye mal oluyor?
Türkiye’nin geçen seneki GSYİH’sinin 720 milyar dolar civarında olduğu düşünüldüğünde bu rakamın en az 4 milyar dolara karşılık geldiğini söylüyor. 4 milyar dolar; eğitime, sağlığa, barınmaya, okula, ihtiyacı olan kişilerin sosyal yardımına harcanabilecek iken yanlış ellere, gizli işlemlere, karanlık birtakım faaliyetlere, yolsuzluklara rüşvet olarak gidiyor. Senede yaklaşık 4 milyar doların yok edilebilmesi için denetim kurumlarının, denet uzmanlarının, müfettişliklerin işlevsiz kılınması gerekli idi. AKP iktidarı bu denetim kurumlarını kaldırdı veya işlevsiz duruma getirdi. Sayıştay’ın senelik raporlarını kararttı, meclise gelmesini önledi.
Yargıya taşınan büyük ölçekli yolsuzluk iddiaları genelde soruşturma aşamasında kalıyor ve cezasızlık yaygınlaşıyor. Ayrıca bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verilebilirlik konusunda temel ihlaller bulunuyor. Hem medya kuruluşlarına ve gazetecilere hem de sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları da artmış durumda.
Endeksin hazırlanmasına katkıda bulunan kuruluşların yaptığı araştırmalara göre, yargı bağımsızlığı korunarak yolsuzlukla mücadele güçlendirilmeli, kamu-özel işbirliği proje, ihale ve sözleşme süreçleri şeffaf ve açık yürütülmeli, projelerin kamu maliyesine oluşturduğu yük toplumla paylaşılmalı. Toplumun vergilerinin nerelere harcandığını açıklayan namuslu, erdemli, liyakatlı devlet adamlarına ihtiyacı var.

ERTUNÇ LAÇİNEL OLAYI VE KAYBOLAN 20 MİLYON EURO – ŞİMDİ O NEREDE?
TMSF’nin atadığı kayyum 20 milyon Euro ile kayıplara karıştı
Meclis’te FETÖ’den el konan ve kayyumun yönettiği 682 şirketle ilgili iddiaların araştırılmasına ilişkin önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Öte yandan Erciyes Anadolu Holding adını alan şirkete atanan kayyumun başındaki Ertunç Laçinel de 20 milyon Euro ile kayıplara karıştı.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, eski adı Boydak Holding olan ve Erciyes Anadolu Holding adını alan şirkete atanan CEO’nun 20 milyon Euro ile kayıplara karıştığını söyledi. Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, CHP’li Arık, Kayseri’de TMSF’ye devredilen, Erciyes Anadolu Holdingi Meclis’te gündeme getirdi ve şunları söyledi:
KAYYIM ERTUNÇ LAÇİNEL BOYDAK’IN 20 MİLYON EUROSU İLE KAYBOLDU
“Şirketin başına 2016 yılında 5 kişiden oluşan bir kayyum heyeti atandı, kayyumun başına da ‘Ertunç Laçinel’ isminde biri getirilir. Şimdi, Laçinel nerede? Kayseri’nin 20 milyon Eurosu nerede? 2018’de Başbakan Binali Yıldırım’a Laçinel’i sordum, 4.5 yıldır yanıt bekliyorum. Ama 20 milyon Euroyla kayıp. Holding ise AKP emrinde ve onlar nereye, ne kadar para derse, oraya harcanıyor. Turkuaz medyaya milyonlarca dolar para aktarılmış ama tarafsız yayıncılık yapanlara tek kuruş yok. Holding, AKP’nin arka bahçesi gibi yönetiliyor.”
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş da “FETÖ’ye aidiyeti, iltisakı nedeniyle yönetimine el konulan şirketlere kayyum atama yetkisi TMSF’ye bırakıldı. Bugün itibarıyla TMSF’nin kayyumluk yaptığı şirket sayısı 682’dir. Yaklaşık 46 bin çalışanın olduğu, aktif büyüklükleri 70.3 milyar lira seviyesindeki bu şirketlerin nasıl yönetiliyor? Bu şirketlerde tüyü bitmemiş yetimin hakkı var” açıklaması yaptı.
Boydak ailesine ait Boydak Holding’de TMSF’nin tayin ettiği Ertunç Laçinel’in karıştığı yolsuzluklar örtbas edilmişti. Skandal Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Yönetimi geçici olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen ve aralarında Boydak, Koza İpek ve Naksan gibi sektörlerinde zirvede yer alan holdinglerin bulunduğu 682 şirket kayyımların karıştığı yolsuzluklar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.
682 şirkette TMSF tarafından tayin edilen kayyımların karıştığı yolsuzluk ve iltimas iddialarının araştırılması maksadıyla verilen önerge Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gruplarının oyları ile reddedildi.
Önerge müzakere edilirken, Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, sanayi devi Boydak Holding’e (Erciyes Anadolu Holding) genel müdür olarak tayin edilen Ertunç Laçinel’in 20 milyon euro (360 milyon TL) ile kayıplara karıştığını söyledi.
ARIK: BOYDAK, AKP’NİN ARKA BAHÇESİ GİBİ YÖNETİLİYOR
Arık, “Şirketin başına 2016 yılında 5 kişiden oluşan bir kayyım heyeti atandı, kayyımın başına da ‘Ertunç Laçinel’ isminde biri getirilir. Şimdi, Laçinel nerede? Kayseri’nin 20 milyon eurosu nerede? 2018’de Başbakan Binali Yıldırım’a Laçinel’i sordum, 4,5 yıldır yanıt bekliyorum. 20 milyon euroyla kayıp.” dedi.
“Holding ise AKP emrinde ve onlar nereye, ne kadar para derse, oraya harcanıyor.” diyen Arık, “Turkuaz Medya’ya (Sabah-ATV) milyonlarca dolar para aktarılmış, fakat tarafsız yayıncılık yapanlara tek kuruş yok. Holding, AKP’nin arka bahçesi gibi yönetiliyor.” ifadelerini kullandı.
İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bugün itibarıyla TMSF’nin kayyımlık yaptığı şirket sayısı 682’dir. Yaklaşık 46 bin çalışanın olduğu, aktif büyüklükleri 70,3 milyar lira seviyesindeki bu şirketlerin nasıl yönetiliyor? Bu şirketlerde tüyü bitmemiş yetimin hakkı var.” diye konuştu.

20 milyon euroyu çalan kayyımı Boydak’a Nurettin Canikli atamış
Yönetimi geçici olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Boydak’ta kayyımların karıştığı yolsuzluklara dair her gün yeni bir belge ortaya çıkıyor. Boydak’ın parasını çalan Ertunç Laçinel’in görevlendirilme kararının altında Nurettin Canikli’nin imzası var.
Gazeteci Metin Cihan’ın Akın Çorap ile Boydak Holding’de kayyımların karıştığı yolsuzlukları ifşa etmesinin akabinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’yi hedef alarak, “Niye cevap vermiyorsun Canikli?” demişti.
Kılıçdaroğlu’na şahsi Twitter hesabında cevap veren Canikli, Ertunç Laçinel’in Boydak’ta görev almasında herhangi bir dahli olmadığını iddia etmişti. Ancak Kronos’un elde ettiği bir belge Canikli’yi tekzip edecek kadar çarpıcı. Boydak Holding ile Ülker gruplarının ortak iştiraki Bizim Menkul Değerler’in 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan belgeye göre, Laçinel bizzat Canikli’nin talimatı ile yönetim kurulu üyesi yapıldı.
ERTUNÇ LAÇİNEL’İ BOYDAK’A CANİKLİ ATADI
Hâlihazırda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) genel başkanı yardımcılığı koltuğunda oturan Canikli, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) sorumlu başbakan yardımcısı iken (24 Şubat 2017 tarihli 2017/105 sayılı kararı ile) Ertunç Laçinel’i Boydak Holding yönetim kurulu üyeliğine tayin etti.
Boydak, Koza İpek, Naksan ve Kaynak gibi önde gelen holdingler başta olmak üzere 1.000’e yakın şirketin yönetimi 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün akabinde herhangi bir mahkeme kararı ya da kanun olmaksızın geçici olarak TMSF’ye devredilmişti.
Bizim Menkul Değerler’in raporunda yüzlerce şirketin yönetim kurulu üyeliklerinden imza yetkisini haiz kişilerin tayinine varıncaya kadar her kararın Canikli’nin talimatı ile alındığına dair onlarca atıf yer alıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in Boydak’a yönetim kurulu üyesi olarak tayin edilmesi de Canikli’nin bir başka icraatı olarak kayıtlara geçmiş. Laçinel, Boydak Holding’in 20 milyon eurosunu (347 milyon TL) zimmetine geçirdikten sonra kayıplara karışmıştı.
Kayseri’de yerel medyada yayımlanan skandala dair iddialar hem Canikli hem de dönemin TMSF Başkanı Muhiddin Gülal tarafından sümenaltı edilmişti. Laçinel’in Slovakya’da kurduğu paravan şirketin imza yetkili iki isminden birinin Gülal olduğu ortaya çıkmıştı. Raporda Boydak kayyımı olarak ismi geçen Muhammed Emin Sarıoğlu hâlihazırda AKP Üsküdar Teşkilat Başkanı olarak görev yapıyor.
KILIÇDAROĞLU: “MALI GÖTÜR, KANUN ARKANDA” DEDİLER
Yönetimi geçici olarak TMSF’ye devredilen ve aralarında Boydak, Koza İpek, Alfemo ve Naksan gibi sektörlerinde zirvede yer alan holdinglerin bulunduğu 682 şirket kayyımların karıştığı yolsuzluklar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınmıştı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP hükûmetinin 682 şirketin kasasını boşaltan kayyımları ceza ve tazminat davalarına karşı koruma zırhı altına aldığını belirtti.

MANİKÜR İÇİN BODRUM’DAN İSTANBUL’a GİDEN UÇAK
Cihan Ekşioğlu’nun eşinin kullandığı uçak ‘çökülen’ Boydak Holding’e aitmiş
Cihan Ekşioğlu’nun eşi Katerina Ekşioğlu’nun Bodrum’dan İstanbul’a manikür ve pedikür yaptırmak için giderken kullandığı uçağın çökülen Boydak Holding’e ait olduğu ortaya çıktı. Boydak Holding’in sahipleri cezaevinde bulunuyor.
Organize suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker, Cihan Ekşioğlu’nun eşinin Bodrum’dan İstanbul’a manikür ve pedikür bakımı için özel jetle gittiğini iddia etmişti. Sosyal medyada Katerina Ekşioğlu’nun uçak içerisinde fotoğraflar düştükten sonra çok sayıda sosyal medya kullanıcı uçağın yönetimine önce kayyım atanan sonrada TMSF’ye devredilen Boydak Holding’e ait olduğunu yazdı.
Sedat Peker, Cihan Ekşioğlu’nun ‘Fetö borsası’nın mucidi olduğunu ve Burak Başlılar’ın Ukranya’daki alışveriş merkezine çöken isim olduğunu iddia etmişti. Peker, Ekşioğlu’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya çok yakın bir isim olduğuna dikkat çekmişti.
Peker’in iddiaları ve sosyal medyada fotoğraflarla ilgili Cihan Ekşioğlu’ndan bir açıklama gelmedi. Ekşioğlu, eşinin ‘alın teriyle kazandığı parayla aldığı özel jetle’ değil; gasp edilen Boydakların jetiyle manikür ve pedikür yaptırmaya gitmiş.
UÇAK TMSF TARAFINDAN SATILIĞA ÇIKARILDI
TMSF tarafından holding bünyesinde bulunan Cessna Cetation Sovereign 680 Tip Jet Uçağın satışa çıkarıldı. Yapılan ihalede uçağın satışı için 5 milyon 500 bin dolar bedel belirlendi. İhaleye katılan firmaların tekliflerinin düşük olmasından dolayı satış gerçekleşmedi.
TMSF Başkanı Muhidddin Gülal, 2021 yılı şubat ayında yaptığı açıklamada, Boydak Holding’in uçağının küçük olduğu için talep gelmediğini belirterek, “Tekrar bir deneyeceğiz. Bu uçakları satmak istiyoruz. Çünkü havacılık hakikaten bizi zorluyor. En azından bu alandan bu uçaklarla ilgili kısımdan kurtulmak istiyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Holding sahipleri Hacı Boydak, Mehduh Boydak ve Şükrü Boydak cezaevinde bulunuyorlar.

Sanma ki bu ballı börekli yolsuzluklar devam eder,
Keser döner, sap döner, Gün gelir hesap döner…


Naci Kaptan 31 Ağustos 2022 / Devam edecek

cumhuriyet.com.tr – 16 Haziran 2022 / https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/tmsfnin-atadigi-kayyum-20-milyon-euro-ile-kayiplara-karisti-1947825
https://kronos35.news/tr/kayyim-ertunc-lacinel-boydakin-20-milyon-eurosu-ile-kayiplara
KRONOS 05 Temmuz 2022/
KRONOS 29 Haziran 2021/ https://kronos35.news/tr/cihan-eksioglunun-esinin-kullandigi-ucak-cokulen-boydak-holdinge-
This entry was posted in Ekonomi, Fetullah Gülen, ORGANİZE İŞLER, SUÇ DOSYALARI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *