cumhuriyet.com.tr
30 Ekim 2015 Cuma
CHP’den Fuat Avni’nin iddiasına açıklama: Hesabını soracağız
Fuat Avni’nin 1 Kasım seçimlerine ilişkin, “Oy hırsızlığı yapılacak” iddialarına CHP’den bir açıklama daha geldi.
CHP İstanbul Bilişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Tayfun İşbilen, “CHP olarak birçok STK ile birlikte her bir oya sahip çıkacağız. Sandıklarla ilgili devletin alması gereken tedbirleri dahi biz almış durumdayız. 1 Kasım’da sahip çıktığımız her bir oyun hesabını 2 Kasım’da soracağız” dedi.
Sosyal medya platformu Twitter üzerinden yazdıklarıyla gündeme gelen Fuat Avni, 1 Kasım genel seçimleriyle ilgili de çok tartışılacak açıklamalar yaptı.
Seçim günü oy hırsızlığı yapılacağını iddia eden Fuat Avni, dün gece oyları çalacağını iddia ettiği sandık başkanlarının de isimlerinin yer aldığı listeyi paylaştı. 7 Haziran seçimleri öncesinde de benzer açıklamalar yapan Fuat Avni’nin iddialarının doğru olup olmadığı kamuoyunda tartışılmaya devam ederken CHP İstanbul’dan konuyla ilgili açıklama geldi.
Twitter fenomeni Fuat Avni’nin yayınladığı listeye göre İstanbul’daki birçok okulda da oy hırsızlığı yapılması için hazırlık yapıldığı iddia edilmesi üzerine CHP İstanbul Bilişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Tayfun İşbilen, Yüksek Seçim Kurulu’nun yapması gereken her türlü çalışmayı üstlendiklerini belirterek söz konusu iddiaların gerçeğe dönüşmediği bir seçim yaşamak için tüm önlemleri aldıklarını söyledi.
İşbilen, “Ülkemizde yapılan seçimlerin güvenlik zafiyetleri hepimizin ve hepinizin malumu. Dolayısıyla bu seçimde adeta Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) yapması gereken hemen her çalışmayı üstlenmiş durumdayız. Biz bu seçimde sadece CHP değil, seçime katılan tüm siyasi partilerin oylarının koruyucusu olacağız” dedi.
YSK’ye paralel bir seçim sistemi oluşturduklarını, sahada görev yapacak on binlerce sandık sorumlusuyla seçime hazır olduklarını dile getiren İşbilen, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 54 milyon 765 bin 231, İstanbul’da 10 milyon 312 bin 538 seçmen bulunuyor. Yurtiçi sandık sayısı 174 bin 649, İstanbul’un sandık sayısı da 28 bin 21. Dolayısıyla İstanbul, Türkiye’nin yüzde 20’sini temsil ediyor. Sayısal olarak durum böyle ama İstanbul’un sosyolojik konumunu da düşündüğünüzde aslında İstanbul’da her 3-4 puanlık artış, Türkiye’de 1-2 puanlık artışa denk düşen bir seçim sonucu veriyor. On binlerce sandık sorumlumuz olacak. 28 bin sandıkta her sandıkta üçer görevlimiz olacak. Okul, bilişim, veri giriş sorumlularımız ve avukatlarımız var. Her seçimde olduğu gibi 100 bin kişiyle sahada olacağız.”
Seçim günü 2 ayrı çözümle verileri toplayacaklarını, bunların “Sandıkbaşı Anlık Verisi” ve “Islak İmzalı Tutanak Verisi” olduğunu belirten İşbilen, İstanbul için mobil uygulama tasarladıklarını ve her okulda bilişim sorumluları olacağını aktardı.
Toplamda 2 bin bilişim sorumlusu olacağını bildiren Tayfun İşbilen, şunları söyledi:
“Oy sayımı bittikten sonra, henüz daha ıslak imzalı tutanak oluşmadan önce bu arkadaşlarımız verileri toplayacak. Toplanan verileri, mobil uygulamayla bulunduğu sandığı seçtikten sonra sandığa ait bilgileri giriyor ve o sandık kapandıktan hemen sonra, sayım biter bitmez biz bu detaya ulaşıyoruz. Eğer o sandıkta çok ekstra bir değişiklik varsa, 100 oy beklediğimiz halde 20 oy çıkmışsa, o sandıkta sayım bitmeden önce buna müdahale etme şansımız oluyor. Oradaki avukat arkadaşlarımızı uyarıp, o sandığa müdahale etmelerini sağlıyoruz. Bu verileri de anlık olarak sayım başlar başlamaz, İstanbul ve bölge bölge görüyor olacağız. Islak imzalı verilerin oluşmasıyla ilgili YSK’nın sistemine eş zamanlı bir sistem oluşturduk. Oluşabilecek bütün o şaibeleri ve bütün problemleri ortadan kaldıracak bir sistem meydana getirdik. Kedilerle trafoları tutsanız, Anadolu Ajansı’nı yandaşlarla doldursanız da pis oyununuzu oylarımızla bozacağız. AA’ya, YSK çalışanlarına, sandık kurullarındaki trollere sesleniyoruz; hırsızlığa ortak olmayın.”