DENİZ VE DENİZCİLİK * KURAKLIĞIN ANAHTARI “EL NİNO” KÜRESEL DENİZ TAŞIMACILIĞINI TEHDİT EDİYOR

El Niño, iklim değişikliği değil, kuraklığın anahtarı

Araştırmalara göre “El Niño” Panama Kanalı’nın çalışmasını derinden etkiledi. Yağmur yağışlarının azlığı  nedeniyle Panama Kanalı İdaresi kanaldan geçen gemilerin sayısını ve boyutunu kısıtladı.
Bilim insanları Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iklim değişikliği değil, El Niño olarak bilinen iklim olgusunun, geçen yıl Panama Kanalı’nda gemi taşımacılığını aksatan düşük yağışların önemli bir nedeni olduğunu söyledi.
Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir ekip, Orta Pasifik’te dünya çapında havayı değiştiren doğal bir ısınma olan El Niño’nun, Panama’nın geçen yılın yağmur mevsiminde aldığı düşük yağış olasılığını iki katına çıkardığını buldu.
Bu kuruluk, Panama Kanalı’na tatlı su besleyen ve Orta Amerika ülkesinin yarısından fazlasına içme suyu sağlayan rezervuardaki su seviyelerini düşürdü.
Dünya Hava Durumu Attribution grubu, yağış seviyelerini mevcut ısınmanın olmadığı simüle edilmiş bir dünya için iklim modelleriyle karşılaştırdıktan sonra, Orta Amerika ülkesinin alışılmadık derecede kurak muson mevsiminin ana nedeninin insan kaynaklı iklim değişikliği olmadığı sonucuna vardı.
Çalışma henüz hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmadı ancak bilimsel olarak kabul edilen teknikleri takip ediyor ve geçmişteki bu tür çalışmalar sıklıkla aylar sonra yayınlandı.
Araştırmada yer almayan Brown Üniversitesi’nden iklim bilimci Kim Cobb, “Doğal değişkenlik, birçok aşırılığın ortaya çıkmasında kritik bir rol oynuyor” dedi. “Bu, iklim değişikliğinin her zaman çözüm olmadığının önemli bir hatırlatıcısıdır.”

Geçen yıl Panama’da ne oldu?
Panama, 2023’te tarihteki en kurak yıllarından birini yaşadı ve Mayıs-Aralık yağmur sezonunun sekiz ayının yedisinde ortalamanın altında yağış aldı.
Sonuç olarak, Panama Kanalı İdaresi, kanalın ana hidrolojik rezervi olan Gatun Gölü’ndeki düşük su seviyeleri nedeniyle geçen Haziran ayından bu yana Panama Kanalı’ndan geçen gemilerin sayısını ve boyutunu kısıtladı. Küresel nakliye hâlâ kesintiye uğruyor.

Kargo gemileri Panama Kanalı’ndan geçmek için beklerken fırtına
bulutları tepelerinde toplanıyor. AP Fotoğrafı/Arnulfo Franco
İklim değişikliğinin bir rolü olup olmadığını test etmek için bilim adamlarından oluşan ekip, bölgedeki yağışları tespit edecek kadar hassas bilgisayar simülasyonlarıyla hava durumu verilerini analiz etti. Bu tür modeller, sanayi öncesi çağlardan bu yana mevcut 1,2 santigrat derecelik ısınmanın olmadığı bir dünyayı simüle ediyor ve fosil yakıt kaynaklı ısınmanın olmadığı bir dünyada yağış eksikliğinin ne kadar muhtemel olacağını gösteriyor.
İklim modelleri, Panama’nın geçen yıl yaşadığı kuraklığa benzer bir eğilim göstermiyor. Aslında pek çok model, kömür, petrol ve doğal gazın yakılmasıyla ortaya çıkan karbondioksit ve metan emisyonlarından kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle bölgede daha yağışlı bir eğilim gösteriyor.
El Niño’nun yağışlar üzerinde nasıl bir etkisi oldu?
Bu arada analiz, El Niño’nun 2023 yağışlarını yaklaşık yüzde 8 oranında azalttığını ve Panama’nın hava olaylarının etkisi olmadan bu kadar kuru bir yağmur mevsimi yaşamasının pek olası olmadığını gösterdi. Araştırmacılar, bölgedeki su talebinin artmasının açığı daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Londra Imperial College’dan araştırmacı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Clair Barnes, grubun 65 meteoroloji istasyonundan toplanan 140 yılı aşkın yağış kayıtlarını kullandığını söyledi. Bu bir “istatistikçinin rüyası” dedi.
İlişkilendirme çalışma ekibini koordine eden Imperial College’dan iklim bilimci Friederike Otto, “Dolayısıyla El Niño’nun düşük yağışa neden olduğundan oldukça eminiz” dedi.
Dünya Hava Durumu İlişkilendirme grubu, büyük ölçüde aşırı hava olayının arkasında iklim değişikliğinin olup olmadığını belirlemenin çok uzun sürmesinden kaynaklanan hayal kırıklığı nedeniyle 2015 yılında kuruldu.
İlişkilendirme bilimi kapsamında onlarınki gibi çalışmalar, iklim değişikliğinden önce ve sonra belirli bir olayın gerçekleşme olasılığını ve küresel ısınmanın bu değişikliğin yoğunluğunu etkileyip etkilemediğini belirlemek için gerçek dünyadaki hava durumu gözlemlerini ve bilgisayar modellemesini kullanıyor.

By Euronews Green with AP

El Niño not climate change key to drought that
caused Panama Canal disruption, study says

Low rainfall saw the Panama Canal Authority restrict the number and size of ships passing through the canal.
The climate phenomenon known as El Niño – and not climate change – was a key driver in low rainfall that disrupted shipping at the Panama Canal last year, scientists said Wednesday.
A team of international scientists found that El Niño, a natural warming of the central Pacific that changes weather worldwide, doubled the likelihood of the low precipitation Panama received during last year’s rainy season.
That dryness reduced water levels at the reservoir which feeds freshwater to the Panama Canal and provides drinking water for more than half of the Central American country.
Human-caused climate change was not a primary driver of the Central American country’s unusually dry monsoon season, the World Weather Attribution group concluded, after comparing the rainfall levels to climate models for a simulated world without current warming.
The study has not been published in a peer-reviewed scientific journal yet but follows scientifically accepted techniques, and past such studies have frequently been published months later.
“Natural variability plays a critical role in driving many extremes,” said Kim Cobb, a climate scientist at Brown University, who was not involved in the study. “This is an important reminder that climate change isn’t always the answer.”
What happened in Panama last year?
Panama experienced one of its driest years on record in 2023, receiving below-average rainfall for seven of the eight months of its May to December rainy season.
As a result, since last June, the Panama Canal Authority has restricted the number and size of ships passing through the Panama Canal due to low water levels in Lake Gatun, the canal’s main hydrological reserve. Global shipping is still being disrupted.
To test whether climate change had a role, the team of scientists analysed weather data against computer simulations precise enough to capture precipitation in the region. Such models simulate a world without the current 1.2 degrees Celsius of warming since preindustrial times, and see how likely the lack of rainfall would be in a world without fossil fuel-charged warming.
The climate models did not show a trend similar to the drying that Panama experienced last year. In fact, many models show a wetter trend in the region due to climate change from carbon dioxide and methane emissions produced by the burning of coal, oil and natural gas.
What impact did El Niño have on rainfall?
Meanwhile, the analysis showed that El Niño reduced the 2023 rainfall by about 8 per cent, and that it’s unlikely Panama would have experienced such a dry rainy season without the influence of the weather phenomenon. The researchers said increased demand for water in the region worsened the shortfall.
The group used more than 140 years of rainfall records collected from 65 weather stations – a “statistician’s dream,” said Clair Barnes, a researcher at Imperial College of London and one of the study’s authors.
“So we’re very confident that El Niño is driving the low precipitation,” said climate scientist Friederike Otto, also of Imperial College, who coordinates the attribution study team.
The World Weather Attribution group launched in 2015 largely due to frustration that it took so long to determine whether climate change was behind an extreme weather event.
Studies like theirs, within attribution science, use real-world weather observations and computer modelling to determine the likelihood of a particular happening before and after climate change, and whether global warming affected its intensity.

https://www.euronews.com/green/2024/05/01/el-nino-not-climate-change-key-to-drought-that-caused-panama-canal-disruption-study-says?
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *