FAŞİZM * SULTAN ÖZENTİLERİ * AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ YERİ NEDİR * GAZETEDE TERÖR

AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ YERİ NEDİR

DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Couverture classement 2014 Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. Sırada gösterdi.

Türkiye 180 Ülke İçinde 154. Sırada Kalmış idi.Fakat Türkiye’de toplum ve basın üzerindeki baskı giderek artıyor.Özellikle İpek Koza grubuna yapılan baskın ve gazetecilere uygulanan faşist baskılar ardından Türkiye’nin hem Demokrasi hem de basın özgürlüğünde daha da gerilere düşmesi bekleniyor.

uluslararası kuruluşların 2014 demokrasi raporları

* Ekonomist dergisinin aralık ayı başında açıklanan “Demokrasi Endeksi”nde Türkiye iki yıl öncesine göre iki basamak daha gerileyerek 167 ülke arasında 89. sırada yer alıyor. Yani Türkiye “tam” ve “kusurlu” demokrasiler grubunda değil, “hibrit” (melez) rejimler grubunda yer alıyor.

* Dünya Ekonomik Forumu 2014 Cinsiyet Ayrımı Endeksi’ndeki “Ekonomik katılım ve fırsat” kategorisinde Türkiye, 142 ülke içerisinde Cezayir, Etiyopya ve Umman gibi ülkelerin hemen üstünde; Surinam, Kamboçya ve Zambiya gibi ülkelerin altında 125. sırada bulunuyor.

* Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan ve silahlı çatışmaların yanı sıra askeri harcamalar ve demokratik ortam gibi kriterleri de içeren “Barış Endeksi”nde Türkiye, 162 ülke arasında ancak 128. sırada yer bulabiliyor. Aynı araştırmada insan hakları kategorisinde 10 üzerinden 3.8 alan Türkiye, basın özgürlüğünde 100 üzerinden 45.9 puan alabiliyor.

* Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 “Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması”nda Türkiye’yi, 180 ülke içerisinde 154. sırada gösteriyor. 2005’te 98. sırada olan Türkiye, 2012 yılında 148. sıraya ve 2014’te 154. sıraya kadar gerilemiş oluyor.

* Dünya Şeffaflık Örgütü’nün Demokrasi Endeksi’nde Türkiye, 7.92 puanla Sri Lanka’yı ancak geçebiliyor; “siyasi katılım”da 3.89 puanla, otoriter rejimler kategorisindeki kimi ülkelerden bile geride kalıyor; “sivil özgürlükler”de ise Türkiye, 132. sıradaki Kazakistan’ın altına düşmüş bulunuyor.

* Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2014 İnsani Gelişmişlik Raporu’na göre, (eşitsizlik, yoksulluk, sağlık, eğitim, sosyal bütünleşme, güvenlik, uluslararası entegrasyon, çevre ve gelir dağılımı gibi konularda) Türkiye, 187 ülke ve bölge arasında 69. sırada yer alıyor. Raporda dikkati çeken bir husus da Türkiye’nin “gelir eşitsizliği”nde, “insani gelişme değeri”nin yüzde 16 oranında gerilemesidir.

* “Dünya Adalet Projesi”nin araştırmasına göre, “2014 Küresel Hukukun Üstünlüğü Endeksi” genel sıralamasında 99 ülke içinde 59. sırada yer alan Türkiye, Temel Haklar kategorisinde 78, Açık Devlet 69, Düzen ve Güvenlik 67, Düzenleyici Uygulama sıralamasında 38, Yolsuzluğun Yokluğu sıralamasında 35 ve Sivil Adalet sisteminde 47. sırada yer alıyor.

* Diğer yandan Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de en çok tazminat ödemeye mahkûm olan ülke durumunda. Bu mahkûmiyetlerin başında ise ifade ve basın özgürlüğü ihlalleri ve yargılamalardaki hukuksuzluklar geliyor.

* AKP hükümeti AİHM kararlarını dikkate almıyor. AİHM’nin zorunlu din dersinin kaldırılması konusundaki kararını yok sayıyor. Her defasında hükmedilen tazminat cezalarını ödemekle yetiniyor. Ama ilgili yasaları ve uygulamaları evrensel hukuk standartları ile uyumlu hale getirmiyor. Bu tutumuyla da anayasanın 90. maddesini yok sayıyor. Yani anayasa suçu işlemeye devam ediyor. Türkiye’nin üçüncü sınıf bir demokrasi olmasının ve demokratik dünyada saygınlığını giderek yitirmesinin sorumlusu, 12 yıldır ülkeyi yöneten AKP hükümetidir. Haziran 2015 seçimleri, Türkiye’nin yeniden demokrasiye dönmesi için bir fırsattır.

* Demokrasi liginde otoriter rejime doğru

The Economist’in demokrasi endeksinde Türkiye’nin hızla ‘otoriter rejim’e doğru yol aldığı belirtildi. İki yıl önceki son endekse göre iki basamak gerileyen Türkiye 98’inci sıraya yerleşti.Britanya merkezli The Economist’in ‘2014 Demokrasi Endeksi‘nde 167 ülke değerlendirildi. Endekste ülkeler dört kategoriye ayrılıyor: Tam Demokrasiler, Kusurlu Demokrasiler, Karma Rejimler ve Otoriter Rejimler.

Sadece 24 ülkenin ‘tam demokratik‘ olarak değerlendirilebildiğine dikkat çeken Economist, 52 ülkeninse ‘otoriter rejim‘le yöneltildiğini belirtti.  Endeksin ilk beş sırasında Norveç, İsveç, İzlanda, Yeni Zellanda ve Danimarka var. Suriye, Ekvator Ginesi, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kuzey Kore’yse listenin son sırasındaki ülkeler oldu.

Türkiye ise 2012 endeksine göre iki sıra gerileyerek 98’inci oldu. Türkiye’nin 10 üzerinden puanı 5.70 olarak ölçüldü.Türkiye’nin Erdoğan’ın ‘kontrolsüz yönetimi‘nde giderek daha fazla kutuplaştığını belirten dergi, “Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı olarak seçilmesi Türkiye’nin demokratik kurumları için yeni bir tehdit ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Naci Kaptan

Polisle gazetede terör estirdi

Bugün gazetesine atanan kayyum, personelle ilk toplantısını yaptı. ‘Dünkü yaptığınız yayın paçavraydı, namussuz bir yayındı” diyen kayyum, kendisine itiraz eden gazetecileri işten çıkardı.

UTANDIRAN DİYALOG: Rezalet bir gazete yaptınız, çık dışarı!

Bugün gazetesi muhabiri Cihan Acar, toplantıda yaşananları Periscope hesabından yayımladı. İşte gerginliğe yol açan o konuşmalar:

Yazıişleri Müdürü: Benim sormak istediğim editoryal bağımsızlığımız. Mesela dün bir gazete yaptık biz…

Kayyum Hasan Ölçer: Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı? Çalışanlar: O bizim namusumuzdur! Saygıyı koruyalım. Bu üslup doğru değil.

Hasan Ölçer: Bakın burada toplanıp iyi niyetle konuşuyoruz. Her kafadan bir ses çıkacaksa biz de farklı konuşalım. Ne diyorsunuz, namus falan?

Bilal Şahin: O gazete bizim namusumuz.

Hasan Ölçer: Senin adın ne? Sen çık dışarı… Çık dışarı, çık dışarı! İş akdin feshedildi! Bu mu senin namusun terbiyesiz herif? (Polise) ‘Alın bunu. “Kayyumla gasp”. Mahkeme bir karar vermiş sen buna “kayyumla gasp” diyorsun. Bir kere hukuksuzluk yapıyorsun. Bu düşüncede olan arkadaşımız varsa, hiç münakaşaya girmeden söylesin bize, oturalım konuşalım. Var mı bu düşüncede olan?

Çalışanlar: Tabii ki var!

Hasan Ölçer: Siz misiniz? Yusuf Bey bu arkadaşımızın ismini alalım.

Çalışanlar: Ama böyle olmaz! Siz hukukçusunuz. Bu nedenle mi ismini alıyorsunuz? O zaman benimkini de alın.

Hasan Ölçer: Sizinkini de alacağız tabii ki.

***

İpek Medya Grubu’na kayyum atanan ve İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu ile ‘Çakal Carlos’ olarak bilinen Ilich Ramirez Sanchez’in de avukatlığını yapan Hasan Ölçer, aralarında Bugün Gazetesi’nin baskın sonrası dün çıkan manşetini savunan Bilal Şahin ile Cihan Acar ile birlikte 2 çalışanı “Çık dışarı! İş akdin feshedildi” diyerek gazeteden kovdu.

Öte yandan gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği’ne Akit Gazetesi yazarı Ersoy Dede’nin atandığı iddia edildi. Twitter hesabından iddiayı yalanlayan Dede, daha önce yazdığı yazılarda “Devlet hala Bugün’e neden el koymuyor” diye sormuştu.

Polis kontrol ediyor

Polisin önceki gün kapılarını kırarak girdiği İpek Medya Grubu’nda personel dün Mecidiyeköy’deki binaya polis kontrolünün ardından alındı. Gazeteciler, bina önüne kurulan polis bariyerlerinden geçip mesaiye başladı.

‘İnşallah’ çıkacak

İpek Medya Grubu’na atanan kayyumlardan biri olan Hasan Ölçer dün sabah saatlerinde çalışanlara bir konuşma yaparak gazetenin bugün bayilerde olacağını tebliğ etti. Ölçer, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt’un görevden alındığını da belirtti. Toplantıdan sonra binadan ayrılırken gazetecilere açıklama yapmayan Ölçer, kameraları kapattırıp konuştu. Gazetecilerin çalışanları tehdit edip işten attığı yönündeki sorularını yanıtlamayan Ölçer, ‘Yarın gazeteler çıkacak mı’ sorusuna da ‘İnşallah’ diye cevap verdi.

Polis: Altınıza yapın

Kayyum kararıyla görevine son verilen Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, önceki gün İpek Medya Grubu’nda yaşananların perde arkasını anlattı. Polislerin bina içerisinde önlem aldığını aktaran Toros, “Personelim tuvalete bile gidemedi. Arkadaşlarımıza, çok af edersiniz, ‘Altınıza yapın’ demişler. Kimse bir kattan diğerine geçemedi” dedi. Toros yayını kesmeye gelenlerin sinyali uydudan indirdiklerini anlatarak, “Koluma giren polisler beni ana kumanda odasından dışarı attılar. Koridorda itip kaktılar. Dengemi kaybettim” dedi.

İnternete de ayar

Kayyum atanmasının ardından gazetenin Yazıişleri Koorinatörlüğüne getirilen Oğuzhan Müezzinoğlu, Bugün’ün internet sitesi yöneticilerine 27- 28 Ekim 2015 tarihinde girilen bütün siyasi içerikli haberlerin kaldırılması için bir yazı gönderdi.

İşten çıkarılan gazetecilere mesaj yollayan İpek Koza Holding’in sahibi Akın İpek, “Kamil, seni izledim. Bir yiğit nasıl olur gördüm. Bugün Tarık’ı, Erhan’ı, Bilal’i, Cihan’ı da atmışlar. Atanlara ve atılanlara baktım. Ayaklar baş, başlar ayak olmuş” diye yazdı.

Muhabir serbest

Önceki gün bina baskını sırasında polisin kafakola alarak gözaltı işlemi uyguladığı Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman dün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

120 aydın: Yeter!

120 aydın ortak bir çağrı metni yayımladı: “Bütün amaç, 17- 25 Aralık rezaletini örtebilmek için tüm eleştirel kanalların ve gazetelerin fişini çekmektir. Seçimde puanını artırırsa, sıra diğer muhalefet odaklarına gelecek. Bu sıra resmen ilan da edilmiştir: Cumhuriyet, Taraf, Sözcü, Doğan Medya. Zulmün artsın ki sonun çabuk gelsin. Yetti artık!”

 KAYNAKLAR ;
This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, MEDYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *