Güncellendi * ATATÜRK ve ANZAK ASKERLERİNİN BİSKÜVİT KUTUSU

Naci Kaptan

Çanakkale’de Anzak askerlerinin ölümünün 100. yıl anısına, Avustralya Devleti tarafından Anzac askerlerinin savaşta yedikleri bisküvi yeniden üretilmiş . Bisküvit kutusunun kapağında yazılana bakın ! Atatürk tarafından hiç bir Devlet adamının söyleyemeyeceği hoşgörü ve olgunlukta düşmanını bile kucaklayan deyişi kutu üzerine yazılmış.  Devlet adamı olmak işte böyle bir şeydir .

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup şöyle:

Atatürk’ün Bu sözleri Avustralya Canberra’da Anzak koyunda bulunan abide üzerine kazılmıştır.

This inscription appears on the Kemal Atatürk Memorial, ANZAC Parade, Canberra.

İngilizcesi: In 1934 Atatürk wrote a tribute to the ANZACs killed at Gallipoli:

“Those heroes that shed their blood and lost their lives… You are now lying in the soil of a friendly country. Therefore rest in peace. There is no difference between the Johnnies and the Mehmets to us where they lie side by side now here in this country of ours… you, the mothers, who sent their sons from faraway countries wipe away your tears; your sons are now lying in our bosom and are in peace. After having lost their lives on this land. They have become our sons as well.”

Notlar ;

  1. Yukarıda Avustralya’da anıta konmuş olan ve kırmızıyla renklendirilmiş olan cümlede ” There is no difference between the Johnnies and the Mehmets to us”  (Johnni’ler ile Mehmetçikler arasında bizim için fark yoktur) cümlesi Atatürk’ün yazdığı iddia edilen mektupta yoktur . Bu Cümle Anzak’lar tarafından eklenmiştir.
  2. Araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı ‘nın yapmış olduğu araştırmada bu mektubun kayıtları arşivde bulunamamış ve basından alınan bilgilerde göre bu mektup 1931 senesinde Atatürk’ün görevlendirmesi sonucu Bakan  Şükrü Kaya tarafından Çanakkale’de okunmuştur.

KONUYA İLİŞKİN BİLGİLER AŞAĞIDADIR ;

10 Kasım 1953 DÜNYA gazetesi

***

Araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı’nın konuya ilişkin yazıları 

CENGİZ ÖZAKIN’cının YAZILARI

Araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı 2004 yılında Atatürk ve Anzaklar konusunda çalışmaya başlamış, 2015 yılından beri de Başkent Üniversitesi’nin kültür yayını Bütün Dünya dergisinde bir yıl boyunca yayınlarını sürdürmüştür. Aşağıdaki linklerden ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.

1- http://www.butundunya.com/pdfs/2015/03/023-029.pdf
2- http://www.butundunya.com/pdfs/2015/04/009-015.pdf
3- http://www.butundunya.com/pdfs/2015/07/025-031.pdf
4- http://www.butundunya.com/pdfs/2015/08/013-019.pdf

This entry was posted in ATATURK, Tarih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *