EKONOMİ * ÖZELLEŞTİRME PARALARI NEREYE GİTTİ *** 62’den tavşan yapılmadıysa para ne oldu?

 

Murat Muratoğlu
sozcumuratoglu@gmail.com
17 Şubat 2015
Sözcü

62’den tavşan yapılmadıysa para ne oldu?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek… Vergi artışı gibi en sevimsiz açıklamalar ondan gelse de bir konuşması benim için yeterliydi; “Kim yolsuzluk yaparsa mutlaka cezasını görmeli, hem de Allah belasını versin!” Yolsuzluk yapanlar cezasını gördü mü? Görmedi! Bela işine ise Allah bakıyor.

Gelelim son açıklamasına; “12 yılda 62 milyar dolarlık özelleştirme yaptık” diye övünüyor Şimşek! Peki, paralar nerede güzel kardeşim?

KDV, ÖTV ve diğer vergiler, vergi cezaları, SGK gelirleri, çıkarılan aflar, bedelli askerlik paraları, erken ödemeler, deprem fonu, işsizlik fonu, satılan arsalar, 2B’den gelen paralar, kamu şirketlerinin gelirleri… Bunları hiç saymıyorum…

18 MARMARAY’IN 17’Sİ ARANIYOR!

Borçlarımızda devamlı yükseldiğine göre bunca gelirin üzerine hâlâ borç da alıyoruz ama ondan da geçtim… Sadece özelleştirmeyi soruyorum. 62’den tavşan yapılmadıysa, paralar nereye harcandı? Size bu paranın ne kadar büyük olduğunu anlatabilmek için asrın projesi diye tanımlanan Marmaray’ın sadece 3.4 milyar dolara mal olduğunu söylemem yeterli olur herhalde…

Tam 18 Marmaray’dan bahsediyoruz. Biri tamam, 17’si nerede?
Özelleştirmelerde seçtiğimiz “batan geminin malları modeli” yarardan çok zarar verecek cinsten oldu… Şöyle ki;

Şirketler faaliyetlerine bakılmaksızın arazi fiyatlarına devroldu…Peki ya verimlilik? Çalışanlar kapı önüne konulduğu gibi fabrikalar sökülüp yerlerine rezidans, konut yapılıp satıldı.

YABANCILAŞTIRMA

Devasa şirketlerin çoğu 3-4 yıllık gelirleri karşılığı özelleştirildiler. Daha vahimi adeta yabancılaştırıldılar. Oysa borsa rekorlar kırarken bu şirketler hisselere bölünüp halka satılamaz mıydı? Acelemiz vardı, kulak asan da olmadı.

Yabancılaştırılınca ne oldu? Hazır kurulmuş, çalışan mevcut bir Türk tesisini satın alınca millî servetimiz başka bir ülkenin lehine azalmış oldu.

Kazandığı parayı oturup Türkiye’de tutmayacak herhalde… Son günlerde kurlardaki hızlı çıkışın bir nedeninin de, yabancı şirketlerin kasalarındaki parayı dövize dönmelerinin etkisi olduğu yalan mı?

Haliyle kâr transferi olarak gerçekleşen, özelleştirmeler nedeniyle bütçeye giremeyen gelir, vatandaşlara daha fazla vergi yükü, daha fazla zam ve daha az hizmet olarak yansıyor. Ortada övünülecek bir durum yok! Olan oldu!

This entry was posted in Ekonomi, Gundem, Haber, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *