ANAYASA MAHKEMESİ TİCARETE ATILIYOR : Anayasa skandalı


26 Kasım 2013 Salı
Haber Merkezi (Sami Menteş)
Yurt

Anayasa skandalı

Başbakan Erdoğan’ın imzasını taşıyan kanun tasarısı ile vakıf sahibi olacak Anayasa Mahkemesi, ticari faaliyetlerde bulunmaya, bağış kabul etmeye ve vergiden, denetimden muaf olmaya hazırlanıyor

YURT’un ortaya çıkardığı Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vakıf kurma projesinin altında, başka skandallar da çıktı. Gazetemizin ele geçirdiği kanun tasarısına göre; yargı bağımsızlığının sembolü olması gereken Yüksek Mahkeme ticarete atılmaya, hatta bağış toplamaya hazırlanıyor.

Daha önce kendisine yapılan bireysel başvurulardan gelecek gelirin yüzde 30’unu vakfa aktarmaya hazırlanan AYM’nin, başka niyetleri de olduğu, tasarıyla beraber ayyuka çıktı. Tasarıya göre; vakıf, gelirlerini şöyle temin edecek:

İŞTE VAKFIN GEÇİM KAPILARI

** Vakfın yapacağı hizmetler karşılığında alınacak ücretler.
** Her türlü yardım ve bağışlar.
** Vakıfça kurulacak enstitünün faaliyetlerinden elde edilecek gelirler.
** Diğer gelirler.
** Mahkemeye yapılacak Bireysel Başvuru harçlarının yüzde 30’u.

GEREĞİNİ ARZ EDİYORLAR

Yargı bağımsızlığına darbe vuracak, yüksek yargının ticarete atılmasını sağlayacak tasarı Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü. Tasarının altına Başbakan ve tüm bakanlar imza atarak Meclis’e gönderdi. Muhalefet partileri tasarıya karşı çıkarken, AKP’li hukukçuların da tasarıdaki bazı maddelerden rahatsız olduğu kulislerde konuşuluyor.

ŞİMDİ GÖZLER MECLİS’TE

AYM’nin vakıf kurma projesini YURT ortaya çıkarmış ve “Adalet A.Ş.” manşetiyle kamuoyuna duyurmuştu. Bireysel başvuru harçlarının yüzde 30’unun vakfa aktarılması, yöneticilerin kim olacağının ilgili komisyonun üyelerinden bile gizlenmesinin duyurulduğu haberimizin ardından, taslaktaki bu ayrıntılarla vakfın ticarete de atılacağı ortaya çıkmış oldu.

Geçen hafta TBMM gündemine gelen tasarı, tepkili milletvekillerinin Meclis’e gelmemesi nedeniyle görüşülememiş olsa da, tasarı bu hafta Meclis’te tekrar görüşülmeyi bekliyor.

ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU: VAKFIN TELAFUZU BİLE HUKUKUN ÇİĞNENMESİ

Tasarıyı YURT’a yorumlayan YARSAV’ın kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “AYM’nin kurulacak vakıf aracılığıyla nihai gelir getirisi ile kazanç getirecek bir işle uğraşması skandaldır.Anayasa’da hak aranacak kişisel başvurular eklentileriyle birlikte yüzde 30’luk kesintinin alınacağının telaffuz bile bir hukuk devletinde, hukuk dışı bir uygulamadır” dedi.

‘ZATEN TARAFSIZ DEĞİLDİ’

AYM’nin tarafsızlığını çatışma ortamı içinde halihazırda kaybettiğini belirten Eminağaoğlu, “Bir de üstüne söz konusu tasarıdaki gibi inisiyatifler her ne suretle olursa olsun bir vakfın ya da her hangi bir kuruluşun iradesine bırakılamaz” diye konuştu.

‘FARKLI BİR VESAYET ÇABASI’

Geçtiğimiz yıllarda bir kanun tasarısıyla YARSAV’ın kapatılması konusunda bir girişimin olduğunu ve bugün yapılmak istenenle benzerliği konusunda ki soruya ise “Örgütlenme özgürlüğünü yitirmiş bir Anayasa Mahkemesi o zamanlar Bakanlık vesayetine sokulmak isteniyordu, bugün farklı güçlerin vesayeti altına ”dedi.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/anayasa-skandali-h45216.html

This entry was posted in ANAYASA, HUKUK-YARGI-ADALET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *