Yalnızca takke değişti

Cumhuriyet 21.10.2012

Mısırlı aktivist Vaked, Mursi iktidarının ülkeyi uluslararası kapitalizme dahil ettiğini söyledi

Yalnızca takke değişti

© Halkların Demokratik Kongresi’nin düzenlediği toplantı için İstanbul’a gelen Mısırlı aktvist Vaked, AKP liderliğini, emperyalist ABD’nin yanında yer alan “büyük bir kumarbaz” olarak değerlendiriyor. “Türkiye’nin Suriye’yi özgürleştirme adına cihatçıları yollamasına” tepki gösteren Vaked, “Madem gerek AKP gerekse Müslüman Kardeşler özgürlükten yana, neden şu cihatçıları Filistin’in hakları için İsrail’le savaşmaya yollamıyor…” diye soruyor.

MİNE ESEN

“Arap halk hareketlerinde devrimci süreç henüz sona ermiş değil.” Bu sözler dün Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği Ortadoğu Konferansı’nın ilk gününde birçok katılımcı tarafından dile getirildi. Tunus’ta başlayıp Ortadoğu ve Afrika’daki diğer Arap ülkelerine yayılan halk isyanlarının birçok noktada İslamcı iktidarlara rehin olduğuna yönelik yorumlar dikkat çekerken bölgedeki gelişmeler bizzat bu devrimin içinde yer alan sol hareketten isimler tarafından dün Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan iki günlük konferansta masaya yatırılıyor.

“Halkların Adalet, Özgürlük Arayışları ve Mücadeleler” başlıklı konferansta konuşmacılar arasında yer alan Mısırlı aktivist, akademisyen Muhammed Vaked’in, “Arap Baharı kışa mı döndü” sorumuza yanıtı “Pek de öyle değil, aslında Arap yazındayız ve bölgede yaz oldukça sıcak geçer” oluyor. Mübarek’i düşürdüklerini, ordunun etkisini azalttıklarını, şimdi de Müslüman Kardeşler hareketinin desteklediği Mursi yönetiminin giderek zayıfladığını savunan Vaked, önceki gün Tahrir Meydanı’nda halk isyanlarının patlak vermesinin ardından ilk kez Müslüman Kardeşler karşıtlarının yoğun katılımlı eylem yaptığını aktarıyor.

Mübarek sonrası halk hareketinin istenen noktaya gelmediğini ancak emperyalistler başta, bazı kesimler tarafından devrimin sonucuna ulaşıldığı görüntüsünün yaratılmak istendiğine dikkati çeken, Mursi iktidarının ekonomi politikalarının, diktatör Mübarek’in bile yapamadığı kadar uluslararası kapitalizme dahil ettiğine atıfta bulunan Vaked, “Mısır’da sadece takke değişti diyebiliriz” diyor. İslamcı, emperyalist güçlere karşı solun, yanıt verecek şekilde bir araya gelmesi gerektiğine vurgu yapan Vaked ekliyor: “Devrim henüz tamamlanmış değil.”

Artıkları kapma savaşı

AKP liderliğini, emperyalist ABD’nin yanında yer alan “büyük bir kumarbaz” olarak değerlendiren Mısırlı aktivist, “Türkiye’nin Suriye’yi özgürleştirme adına cihatçıları bu ülkeye yollamasına” tepki gösterirken şunu soruyor: “Madem gerek AKP gerekse Müslüman Kardeşler o kadar özgürlükten yana neden şu cihatçıları Filistin’in hakları için İsrail’le savaşmaya yollamıyor… Komik bir cihat… Bu politika yanlış. Türkiye, Mısır, İran güçlerini birleştirerek halkları için daha iyi şeyler yapabilirler ama bunun yerine ABD ve AB’den kalan, çıkar pastasından pay almak peşindeler ki, bu da imkânsız.”

Fas Demokratik Yol Partisi’nden Hüseyin Lahnuni de ABD ve gerici ülkelerin İslamcı hareketlerin güçlenmesinin önünü açtığını belirtti. “20 Şubat hareketi”yle kralın 15 gün içerisinde anayasayı değiştirmek zorunda kaldığını dile getiren ve Türkiye’deki AKP benzeri bir partiye hükümet kurduğunu kaydeden Lahnuni şöyle devam etti: “Kurulan şekli hükümete karşı 20 Şubat hareketi yeniden doğdu, mücadelemiz sürecek.”

Tunus İşçi Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami, Mısır ve Tunus’ta emperyalistlerin ılımlı İslamcıları desteklediğini ifade ederek “Libya ve Bahreyn’e doğrudan müdahale ettiler. Yemen ve Suriye’de iç savaş yaratmaya çalıştılar” dedi. Hammami şöyle devam etti: “Bin Ali’yi devirdik, iki hükümet düşürdük. Yeniden sokaklardayız. Dinsel motif altında diriltilmeye çalışılan neoliberal politikaları yıkacağız.”

HDK Yürütme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Fatma Gök de “Ortadoğu’da halkların özgürlük mücadelesinin, Türkiye’de Kürt halkının mücadelesinin sürdüğünü” belirtti ve açlık grevlerine dikkat çekti.

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, EMPERYALİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *