Hesap soranın tez kellesi vurula !!! * Yolsuzlukta son nokta: AKP artık denetim dahi olmadan bütçeyi kullanacak

Konumuz TBMM’de yapılan bütçe görüşmeleridir.

Muhalefet İktidar Hükümetinden 2011 senesi bütçe harcama raporlarını sormaktadır.
İktidar ve iktidarın eşgüdüm parçası TBMM Başkanı da bu hesap isteğine “naş” demiştir!

Padişahların kullarına hesap verdiği nerde görülmüştür ?
Gün O gün olmuştur.
Kul çalışacak,
Hanedan yiyecektir …

Hesap soranın tez kellesi vurula !!!

Poyraz aşağıda konuyu basitçe özetleyivermiş.

Naci KAPTAN

Bütün derneklerin,vakıfların,ticari şirketlerin ve hatta site/apartman yönetimlerinin eski hesapları denetçilerden geçerek sonuçlar rapora dökülür ve üyelere,hisse sahiplerine,ev sahiplerine sonuç sunulur.Tüm yönetimler bu sonuca göre aklanırlar veya aklanamazlar.

Kooperatiflerde, apartman, site yönetimlerinde bile her yıl yapılan toplantılarda yönetim oylanır.Bu oylamadan önce, eski yönetim geçmiş dönemin muhasebesini yapar, üyelere sunar.Ondan sonra eski dönem ve yönetim aklanır.Kısacası ibra edilir.

AKP hükümeti aklanmaktan kaçınıyor.Hileli yollara sapıyor.
Bunu ancak suçu olan, korkan insanlar yapar.

Siz daha durun, bu devran elbet bir gün bitecek.Bakın o zaman Yüce Divana konu olacak mevzuların listesi kaç kilometre olacak?
Ak mıdır, kara mıdır dünya alem görecek.

Oraj POYRAZ

Yolsuzlukta son nokta:
AKP artık denetim dahi olmadan bütçeyi kullanacak!

AKP’nin cikardigi yasa ile tam 132 kuruma iliskin Sayistay tarafindan hazirlanan denetim raporlari meclise sunulmadi. Boylece ilk kez denetim raporlari olmadan butce gorusmeleri yapilirken, AKP bu adimla birlikte butce denetiminden kurtulmus oldu. Muhalefet usulsuzluklerin gizlendigi gorusunde.

Sayistay’in 132 kuruma iliskin hazirladigi raporlar AKP’nin cikardigi yasa ile bosa cikarilinca ilk kez butce gorusmeleri Sayistay raporlari olmaksizin yapildi. Raporlar teslim edilmeden yapilan butce gorusmelerine iliskin muhalefet buyuk tepki gosterirken, “yapilan harcamalar ve usulsuzlukler ortulmek icin mi boyle bir adim atildi” tartismalari yasaniyor.

“Butce gorusmeleri gayri mesru”

Ulke tarihinde ilk kez Sayistay raporlari olmadan butce gorusmeleri yapilmasina iliskin CHP Genel Baskani Kemal Kilicdaroglu, Genel Kurul gorusmelerinde Sayistay’in 2011 yili Kesin Hesap Kanunu’na iliskin raporunun Meclis’e sunulmadigini, bu nedenle butce gorusmelerinin gayri resmi oldugunu dile getirdi.

Kilicdaroglu konuya iliskin Basbakan’a seslenerek soyle konustu:

“Sayistay yasasinin sonunda ‘TBMM’ye raporlar sunulur’ yaziyor. Bu raporlar butceyle beraber Meclis’e gelmek zorundadir. Saygideger milletvekilleri butce harcamalarinin dogru yapilip yapilmadigini Sayistay denetleyecek. Biz ona gore oylayacagiz, yasa dogrudur diye. Nasil el kaldiracaksiniz? Vicdanlari kilitlemeyelim. Sayistay yasasinda degisIklik yaptiniz. Basbakan gelin, o raporlar Sayistay’dan niye gelmedi aciklayin. Ya bu yasama organi hicbir is yapmiyor, ya da yasama organi yurutmeyi takmam diyor. Sayistay raporlari gelmeden butce gorusulemez. Neden gelmiyor o raporlar?”

AKP kanunsuz is yapmazmis…
Konuya iliskin muhalefet buyuk tepki gosterirken AKP Grup Baskanvekili Nurettin Canikli, evlere senlik bir aciklama yapti:

“Bu raporlar 2012 Haziran ayinda Sayistay Baskanligi’na gonderildi. Sayistay Baskanligi da biraz once soyledigim prosedurun geregi olarak bu raporlari gorusmek uzere ilgili dairelere gonderdi. Tam o arada, Turkiye Buyuk Millet Meclisi 6353 sayili Kanun’la biraz once zikrettigim degisIkligi yapti ve bu degisIklik bu raporlarla ilgili son derece onemli duzenlemeler iceriyor degerli arkadaslar. Bir baska ifadeyle, dairelere gonderilen bu raporlar eski kurala gore, degismeden, onceki hukumlere gore yapildigi icin degistirilmis olan hukumlere aykirilik teskil ediyor idi.”

Meclis Baskani skandali skandal sozlerle savundu

Konuya iliskin gelen elestirileri degerlendiren Meclis Baskani Cemil Cicek, “Bir eksIklik, tenkit konusu olmakla birlikte tasarinin gorusulmesine engel teskil etmedigi kanaati hasil oldugundan komisyonda da gorusulmesine devam edilmistir” diyerek, boylesi onemli bir konuda adeta “raporlar olmasa da olur” diyerek buyuk bir skandala imza atti.

CHP Grup Baskanvekili Akif Hamzacebi ise raporlarin kendilerine sunulmak zorunda oldugunu ve bunu talep ettigini belirterek soyle konustu:

“4 Temmuz 2012 tarihinde- 6353 sayili Kanun yururluge girdi, Sayistay raporlariyla ilgili yeni bir sistem getirdi, ama bu raporlar tamamlanmis, bitmis, tekemmul etmis, kurumlarin gorusleri alinmis, o kanun yururluge girdikten sonra duzenlenecek olan raporlar icindir. Gercekle hicbir ilgisi yok bunun. Bu raporlar Turkiye Buyuk Millet Meclisi’ne sunulmak zorundadir. Simdi, 132 kamu kurumunun denetim sonuclarini Sayistay Turkiye Buyuk Millet Meclisi’ne sunmamistir, Parlamento’dan gizlemistir. Bu tasari mesru degildir.”

“Sayistay aslinda 3 yildir issiz durumda”

Yasaya iliskin gectigimiz gunlerde soL’a degerlendirmelerde bulunan eski Saystay denetcisi Sev, 4 Temmuz 2012’de yayinlanan bir yasa degisIkligiyle Sayistay’in yetkilerinin daha da kisitlandigini ve 2011 yili icin hazirlanan soz konusu denetim raporlarinin bosta kaldigini belirtmisti.Sev, Sayistay’in islevsizlestirilmesinin yeni olmadigini ise su sozlerle acikladi:

“Yapilan bir denetim faaliyeti aslinda yok. Sayistay aslinda 3 yildir issiz durumda. Yani denetim yapiyor denetciler ama bu denetim sonucu ne tur bir rapor hazirlanilacak, nasil degerlendirilecek, nerede kullanilacak artik belirsiz. Eskiden belliydi, raporu yazardi denetciler, yargilama dairelerine gider, sorumlularin islemleri eylemleri orada degerlendirilirdi. Simdi artik o yapilamaz hale getirildi. O raporlar ne olacak belirsiz. O nedenle de zaten 2011 yili hesabi parlamentoya sunulamadi.”

soL – Haber Merkezi

This entry was posted in Ekonomi, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *