DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ * Madenin ortakları Anagold ve Çalık Holding AKP eliyle büyüdü kârına kâr kattı

Madenin ortakları Anagold ve Çalık Holding
AKP eliyle büyüdü kârına kâr kattı

EVRENSEL – Hilal TOK – 13 Şubat 2024

BAĞLANTILI YAZILAR
DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ * ÖLÜLER ALTIN TAKMAZ… * AKP iktidarında Türkiye genelinde son 15 yılda 386 bin maden ruhsatı verildi – https://nacikaptan.com/?p=111785
DOĞA ÇEVRE EKOLOJİ * “FOÇA TARİH VE DOĞA TALANINA HAYIR PLATFORMU” DOĞA TALANINA KARŞI – https://nacikaptan.com/?p=111780

Erzincan İliç’te toprak kayması meydana gelen altın madeninde siyanür sızıntına rağmen şirketin ruhsatı iptal edilmedi, üstüne vergi borcu silindi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde tüm uyarılara rağmen kapatılmayan ve kapasitesi artırılan Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Kaç işçinin toprak altında kaldığı henüz bilinmiyor.

Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu altın madeni yıllardır siyanür liçi yöntemiyle altın madenciliği yapıyor. Madeni işleten Anagold Madencilik’in yüzde 80’i Kanadalı SSR Mining, yüzde 20’si ise Çalık Grubu’na ait. Maden daha önce de siyanür sızıntısı, vergi borçları silinmesi ve yüksek karlarla gündeme geldi.
24 Haziran 2022’de Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan boru patladı, siyanür ve sülfürik asit Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı’na aktı. Ancak buna rağmen Anagold’un ruhsatı iptal edilmedi, üstüne vergi borcunun silindiği, şirketin Kanadalı ortağının bilançosunda ortaya çıktı. 2023 yılında Kanadalı şirketin Türkiye’de silinen vergi borcu 7,2 milyon dolar oldu. Bu rakam, o günkü kur değeriyle yaklaşık 209 milyon liraydı. Kanadalı SSR Mining, madenden ayrıca 2020’den 2023 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti.
ÇALIK HOLDİNG AKP ELİYLE BÜYÜDÜ
Çalık Holding ise AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri. Holding, özelleştirmeler, TOKİ ihaleleri, yurtdışı anlaşmaları ve uygun kredi koşullarıyla enerjiden telekoma, finanstan tekstile, inşaattan medyaya kadar birçok sektörde hızla büyüdü. Yıllık faaliyet raporlarına göre Holding, 2012’den 2020’ye öz kaynaklarını yaklaşık dokuz kat artırdı ve 1 milyar 600 milyon liradan 13 milyar 900 milyon liraya çıkardı. Holdingin sahibi Ahmet Çalık ise Forbes’un 2021 listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında 2035’inci sırada. Çalık, Forbes Türkiye’nin 2020’de hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle 15. sırada yer almaktadır.
Çalık Holdingin Pandora Belgeleri ile hesaplarında milyon dolarlar olan offshore firmaları ortaya çıkmıştı. Holding iktidara yakınlığıyla biliniyor.
DAMAT ALBAYRAK ÇALIK’A GENEL MÜDÜR OLARAK ATANDI
AKP’li yıllarda servetine servet katan Çalık Grubu, 2010 yılında Çalık Grubu şirketi DAPRAŞ, Ceyhan’da rafineri projesi için 14.8 milyarlık yatırıma teşvik belgesi aldı. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak 2007 yılında Çalık Holding’e genel müdür olarak atandı.
Telekomünikasyon, inşaat, enerji ve maden alanında çok sayıda ihale alan Holding, TMSF tarafından el konulup satışa çıkarılan Sabah-ATV için Aralık 2007’de yapılan ihalenin de kazananı oldu. Bütün katılımcıların çekildiği ihalede tek teklif o dönem Berat Albayrak’ın genel müdürü olduğu Holding’den geldi. Grup, medya sektörüne girerken kamu bankalarından 750 milyon dolarlık kredi aldı. Sabah-ATV’nin Çalık grubuna satılması medyada bir kırılma noktası oldu. Bu tarihten sonra ana akım medyanın büyük kısmının iktidara yakın şirketlere geçtiği süreç başladı. 20 Aralık 2013’te Çalık Holding, bünyesinde bulunan Turkuvaz Medya’yı Kalyon Grup’a devrederek medya sektöründeki faaliyetlerini sonlandırmıştır.
Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Arnavutluk’un en büyük finans kuruluşu Banka Kombetare Tregtare’nin sahibi. Arnavutluk yönetimi soruşturma açtı. Arnavutluk dışında Kosova’da da faaliyet gösteren BKT’nin 70’ten fazla şubesi var.
Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın oğlunun düğününde AKP’liler geçidi yaşandı. Nikahı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu kıyarken, nikah şahidi ise Binali Yıldırım oldu. Düğüne ayrıca Hakan Fidan, Hulusi Akar, Binali Yıldırım, Fuat Oktay, Ömer Çelik, Hayati Yazıcı, Mustafa Varank, Mustafa Destici, Vedat Işıkhan, Fatih Kacır da katılan isimlerdendi. 4 dönem AKP’de milletvekiliği yapan Öznur Çalık ise Ahmet Çalık’ın gelini.
Damat Berat Albayrak`ın kardeşi Serhat Albayrak da Çalık`ın Sabah ve atv ihalesine girmek için kurduğu Turkuvaz şirketinin yönetim kurulunda.
MADEN ŞİRKETLERİNİN SAYISI KATLANARAK ARTTI
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde yer alan bilgiye göre Türkiye’de 2004 yılında 138 olan uluslararası maden şirketi sayısı 773’e çıkmıştı.

https://www.evrensel.net/haber/510625/madenin-ortaklari-anagold-ve-calik-holding-akp-eliyle-buyudu-k-rina-k-r-katti
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *