KIBRIS HAREKATININ BİLİNMEYENLERİ

KIBRIS GERÇEĞİ, 20 Temmuz 1974


İsveçli BM Barış Gücü subayı: Derhal teslim olmanız mantıklı. Sayınız 500 civarında ve yetersiz. Karşınızda bir Zırhlı Tugay var. Savaş gerçeklerine göre başarılı olmanız imkansız.
Top. Ütğm. Oğuz Kalelioğlu: Benim devletim beni buraya teslim olmaya değil, savaşmaya ve ölmeye gönderdi. Magosa’yı vermeyeceğiz. Rum Zırhlı Tugay Komutanı General Zarkadas’a bunu aynen iletiniz.
İsveçli BM Barış Gücü subayı: İnanamıyorum. Siz gerçekten çılgınsınız.

Temmuz sıcağında, bu kayalık dağlarda aç ve susuz kalarak bunları nasıl başardınız?
Komando Ütğm. Orhan Ceylan: Ben birşey yapmadım. Başarı, iyi eğitimli askerlerime aittir.
Onları kim eğitti ki??
Komando Ütğm. Orhan Ceylan.
(Orhan Ceylan, verdiği kritik bir kararla cephane yüklü 30 araçlık bir Rum askeri konvoyunu imha eden ve Barış Harekatının seyrini değiştiren 27 yaşındaki Türk subayıdır)

Bellapais Kasabası sakini bir İngiliz:
Siz geldikten sonra gerçek askerin kim olduğunu anladık. Sizden evvel burada kalan askerler (Rum Komando Taburunu kastediyor) çok disiplinsiz, saygısız ve dağınıktı.
Komando Ütgm. Mustafa Başel

Komando Yb. Cemal Eruç: Türk askeri, kendisine eşit düşmanı yener, kendisinden daha güçlü düşmanla ölene kadar çarpışır. Cesaretin bizim milletimizin genlerinde olduğuna inanıyorum. Kıbrıs’ta bunu gözlerimle gördüm.

Mersin Ovacık Helikopter Birlik Komutanı: Yaralısın Ekrem, uçamazsın hemen revire git.
Kara Pilot Yzb. Ekrem Yıldırım: Ama pilot sayımız sınırlı komutanım. Yaram hafif ve çok iyiyim. Kalan komandoları Kıbrıs’a bırakmak için ne olur izin verin yeniden gideyim.

Burada 10 dakika yürüdüm. Benim ayaklarım ağrıdı. O gece bu kayalıklara nasıl tırmandınız? (Yer: Doğruyol Kayası-Üstügen Tepe, Beşparmak Dağları)
Komando Ütğm. Haluk Üstügen: Aynı soruyu yıllar önce bir askerim de sormuştu. Ben de bilmiyorum. Her halde kuş olup uçtuk. Bu tepe benim memkeketim. Çünkü ben buraya evlatlarımı gömdüm.
Rahmetli Üstügen, ders niteliğindeki kitabının son sözünde Kıbrıs Barış Harekatından bahsediyor:
Kıbrıs’ta medeniyet ve tekniğin, hatta insan beyninin onca gelişme kaydetmesine rağmen, harbin sefalet ve vahşetinde bir değişiklik olmadığını gördük. Şu an bile Beşparmak Dağlarında savaşıyor gibiyim…

1974 Kıbrıs Barış Harekatı, küçümsenecek bir başarı değildir. Unutmayalım, unutturmayalım. 49uncu yıldönümü kutlu olsun.

Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece bu bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için önemlidir.
Büyük Önder bilgi insan Mustafa Kemal Atatürk

TÜM ŞEHİTLERİMİZİN ve AHİRETE İNTİKAL EDEN KAHRAMANLARIMIZIN RUHLARI ŞAD OLSUN…HAYATTA OLANLARA ALLAH SAĞLIKLI UZUN ÖMÜR NASİP ETSİN. SONSUZ MİNNET DUYGULARIMLA BİRLİKTE HEPSİNİ SEVGİYLE KUCAKLIYORUM.
Kalın sağlıcakla
Rehan Gündoğmuş
This entry was posted in KIBRIS. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *