1984 George Orwell “BÜYÜK ABİ” YASASI * Dezenformasyon, Yalan Haber, Sansür: Distopik(*) yasa onaylandı * Yalan dünyada devrimcilik ve iktidar için tehlike

Dezenformasyon, Yalan Haber,
Sansür: Distopik(*) yasa onaylandı

YetkinREPORT- Nermin Pınar Erdoğan / 14 Ekim 2022
Muhalefetin “sansür yasası,” iktidar bloğunun “dezenformasyon yasası” olarak adlandırdığı tartışmalı yasa tasarısının mecliste onaylandığı 13 Ekim’de sosyal medyada bir görsel dolaşıyordu. Tıpkı Amerika’nın ünlü “Sam Amca” posteri gibi izleyicileri işaret eden bir el üzerinde “Bu bir yalan haberdir, hakikati paylaş” yazan bu görsel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının haftalık olarak yayınlayacağı ve “sahte haberleri” içerecek olan “dezenformasyon bülteninin” reklamıydı.
Telefonlar kırıldı, protestolar yapıldı, alkışlar, tartışmalar yaşandı ve en sonunda AK Parti ve MHP oylarıyla yasa meclisten geçti. Bu yasayla AK Parti MHP ittifakı da George Orwell’in 1949 tarihli distopik romanı “1984”tekine benzer bir şekilde kendi “Hakikat Bakanlığı”nı kurmuş oldu. İnsanlar deneyimlerinin bir yansımasını distopyalarda bulurken 1984’ün Türkiye’de en çok satan romanlardan biri olması tesadüf değil. Bundan böyle resmi açıklamayla çelişen her açıklama 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Yetkililerin belirttiği her şey “gerçek” olarak kabul edilecek.

Muhalefetin “sansür yasası” olarak eleştirdiği “dezenformasyon yasası” tüm protestolara rağmen AK Parti ve MHP oylarıyla 13 Ekim’de Meclis’te onaylandı. (Foto: TGS)

This entry was posted in FAŞİZM, MEDYA, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *