Gönüllü Yabancı Savaşçılar Askeri Geçmişiniz ve Savaş Deneyiminiz Yoksa Sakın Ukrayna’ya Gitmeyin!

Gönüllü Yabancı Savaşçılar
Askeri Geçmişiniz ve Savaş Deneyiminiz
Yoksa Sakın Ukrayna’ya Gitmeyin!

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 06 Mart 2022


‘‘Türkiye olarak sadece burası için değil ilkesel olarak insani yardıma çok önem veren bir ülkeyiz. Ukrayna’da da insani krizi olabildiğince hafifletmek için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Diğer ülkelerin yaptığı şekilde insani yardımlarımızı sağlamaya çalışıyoruz.’’ Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymry Zelensky, Rus işgaline karşı Ukrayna için savaşmak maksadıyla yabancı savaşçıların ülkesine akın ettiğini açıklamıştır. Telegram kanalında paylaştığı duygu yüklü bir videoda Zelensky, 16.000 yabancı gönüllü yabancı savaşçının, Ukrayna, Avrupa ve dünyanın savunması için ülkesine akın ettiğini ifade etmiştir.

‘‘Özgürlüğümüzden başka kaybedecek başka hiçbir şeyimiz yok’’ diyen Zelensky, uluslararası müttefiklerin ülkeye silah göndermeye devam ettiklerine de dikkat çekmiştir.

Eski bir asker olarak, askeri eğitim ve savaş deneyimi olmayanlara Ukrayna’yı Rus işgaline karşı savunmak maksadıyla gönüllü olmamalarını tavsiye ediyorum.

Zelensky’nin açıklamasına göre; Ukrayna’ya gelen 16.000 gönüllünün hangi ülkelerden olduğu bilinmemekte, ancak çoğunluğunun Sovyetler Birliği sonrası ortaya çıkan Gürcistan ve Belarus dâhil eski Doğu Bloku ülkelerden olduğu tahmin edilmektedir.

Ukrayna’nın gönüllü savaşçı çağrısına olumlu yanıt veren ülkeler arasında Letonya, Danimarka ve Kanada da bulunmaktadır. Danimarka ve Kanada yetkilileri, vatandaşlarını tehlikeler konusunda uyarmış, ancak Ruslara karşı savaşmak üzere Ukrayna’ya gitmelerine engel olmayacaklarını açıklamıştır. Amerikan vatandaşlarının belirli koşullarda yabancı ordulara katılması yasaldır.

Bu arada Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlar konusunda en dikkat çekici gelişme ise Almanya’nın tutumunda yaşanmıştır. Almanya hükümetleri onlarca yıldır çatışma bölgelerine Alman yapımı silahların gönderilmesini engelleyen katı bir politika izlemiştir. Berlin yönetimi başlangıçta Ukrayna’ya da askeri yardım sağlamayı reddetmiştir. Ancak Alman halkının %61’i Ukrayna’ya askeri yardım yapılmasını desteklemekte ve %45’i de askeri yardımlar konusunda alman hükümetinin tutum değişikliğinin çok geç alınmış bir karar olduğunu düşünmektedir.

Başlangıçta sadece 500 kask gönderen Almanya şimdi, belki de Ukrayna’yı işgal eden Rus kuvvetlerinin en çok canını yakacak olan modern tanksavar füzeleri ve özellikle helikopterlerin korkulu rüyası olan Stinger ısı güdümlü füzelerini gönderme kararı almıştır. Almanya Şansölyesi ve Hükümeti oluşturan Sosyal demokratlar, Yeşiller ve Özgür Demokrat koalisyonundan Rusya’ya gönderilen açık ve net bir mesajdır.

Kaynak: Ukrayna’ya askeri yardım yapan ve yapmayan NATO üyesi olan ve olmayan ülkeler. Kaynak: Al Jazeera

Ukrayna genelkurmay başkanlığı da yaptığı açıklamada; Rusya’ya karşı savaşmak maksadıyla Ukrayna’ya gelmek isteyen gönüllü savaşçıların bulundukları yerlerdeki Ukrayna büyükelçiliklerine başvurabileceği ya da direkt olarak kendileriyle temasa geçebilecekleri ifade edilmiştir.

Risk ve tehlikelere rağmen birçok gönüllü Ruslara karşı savaşmak için Ukrayna’ya akın etmektedir. Japan Today gazetesine göre düzinelerce eski Japon asker Ukrayna’da savaşmak için başvurmuştur. The Times gazetesinin haberine göre de yüzlerce İngiliz gönüllü olmak için Ukrayna Büyükelçiliğine başvurmuştur.

Bu arada Ukrayna’ya askeri yardımda bulunan ülkeler ve gönderdikleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yaptığı bir açıklamada; ‘‘24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A400M uçağımızı gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanında iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz. Uçaklarımızın olabildiğince emniyetini sağlamaya yönelik yakın temasımız devam ediyor. Ayrıca uçak mürettebatımız da şu anda Büyükelçiliğimizde misafir edilmekte. İlk fırsatta uçaklarımızı tahliye edeceğiz. Bu sırada eğer imkân olursa oradaki vatandaşlarımızın da Türkiye’ye tahliyesi mümkün olacak’’ ifadelerini kullanmıştır.

Solda tank katili Javelin, sağda ise hava aracı katili Stinger silah sistemleri.

Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik insani yardımına ilişkin soruya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiği; “Türkiye olarak sadece burası için değil ilkesel olarak insani yardıma çok önem veren bir ülkeyiz. Ukrayna’da da insani krizi olabildiğince hafifletmek için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Diğer ülkelerin yaptığı şekilde insani yardımlarımızı sağlamaya çalışıyoruz” şeklindeki yanıt göz önüne alındığında, Türkiye’nin de Ukrayna’ya insani yardım yaptığı sonucu çıkarılabilir.


https://www.sunsavunma.net/askeri-gecmisiniz-ve-savas-deneyiminiz-yoksa-sakin-ukraynaya-gitmeyin/

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, SUN SAVUNMA NET. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *