ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (49) !!!
Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.
—–Mustafa Kemal ATATÜRK
Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden, oluşan doğa katliamı nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Ayrıca 2 yıldır devam eden ve 190 ülkeye bulaşan Çin kaynaklı Corona-19 salgını nedeniyle dünyamızda milyonlarca insanımızı kaybediyoruz. Üstelik oluşan mutasyonlar nedeniyle de çok büyük bir bulaşım riski ile de karşı karşıyayız. En kısa zamanda güzel ülkemizde ve tüm dünyada aşılamaları bitirmemiz gerekiyor. Aksi halde bizden sonraki nesillere daha da riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.
Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.
Oysa dünyamızda ve güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,
PLASTİK DÜŞMAN. Deniz Kaplumbağalarının yaşamı, son 70 yılda plastik atıklar, petrol sızıntıları, termik santralların yarattığı kirlilik ve küresel iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Hatay Samanyolu kumsalında yürütülen projenin danışmanı Doç.Dr. Bektaş Sönmez, “50 ölü kaplumbağanın yarısının sindirim sisteminde plastik çıktı” dedi. (30.1.2022-Cumhuriyet).
YENİ KRİZLER KAPIDA !!! . 200.000 kişi erken öldü. Sağlık ve Çevre Birliğinin (HEAL) 55 yılı kapsayan araştırmasına göre 16 ilde kurulu 30 büyük kömür santralı toplamda 4.8 triyon TL sağlık masrafına ve 62 milyon iş günü kaybına ve de 200.000 erken ölüme neden oldu.
İş liderleri endişeli. DELOITTE’un 2022 CxO Sürdürülebilirlik Raporuna göre dünya genelinde iş liderlerinin %97 si, iklim değişikliğinin kurumlarını olumsuz etkilediğini belirtti. %50 si ise bu durumdan tedarik zincirlerinin zarar gördüğünü vurguladı.
Ekosistem tehlikede. TEMA: “Yeni bir iktisadi kalkınma hamlesi” iddiasıyla başlatılan “Mega Endüstri Bölgelerinin” yer seçim kararlarını inceleyen TEMA Vakfı, “eşsiz ekosistem alanları”nın tehlikede olduğu sonucuna vardı. TEMA bu projelerin sürdürülebilir olmadığını vurguladı. (30.1.2022-Cumhuriyet).
KÜRESEL ÇEVRE SORUNLARI VE FLAMİNGOLAR. Konya ovası ve bölgedeki yanlış tarım uygulamaları yüzünden, zaten susuzluktan can çekişen Tuz gölünde, düzenli kuluçkaya yatmakta olan ve dünya nüfusunun 1/7 sinin ülkemizde olduğu Flamingoların yavruları kırıma uğramış ve binlercesi ölmüştür. (18.7.2021-Cumhuriyet).
Dünya genelinde hızlı nüfus artışı ve şehirleşmenin etkisiyle doğal yaşamdan her geçen gün hızla uzaklaşıldığını anımsatan Prof. Dr. Yasemin Açık, kaynakların hızla tüketilmesi ve çevre kirliliği gibi nedenlerle de güvenli gıdaya ulaşmanın zorluğuna dikkat çekti. Gıdaların sağlıksın hale gelmesine, virüs, bakteri veya vücuda zararlı bir kimyasal madde içermesine yol açabiliyor. Bu durum karın ağrısı gibi daha kısa süreli rahatsızlıklara sebebiyet verebildiği gibi uzun süreli ishale veya karaciğer rahatsızlıkları, çeşitli kanser türleri gibi ölümcül hastalıklara neden olabiliyor. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve herhangi bir hastalığı bulunanlar daha fazal etkileniyorlar. (20.6.2021-Cumhuriyet).
YEŞİL MUĞLA, KARA MUĞLA OLDU. Son 5 yıldır 3.000 hektarın yandığı bölgede, ilk tespitte 60.000 hektara yakın ormanlık alan alevlere teslim oldu. THK’ye ait uçakların kaldırılmaması nedeniyle alevlere teslim olan Muğlada halk tepkili. (8.8.2021-Cumhuriyet).
YANGIN VURGUNU!!! Çok uluslu şirketler, 155 TL’ye aldıkları tomrukları, yurt dışına 730 Avroya satıyor. 28 Temmuzda başlayan ve Ağustos ayının ortalarına kadar süren Orman yangınları sonucu Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve İspartada sendikaların belirlemelerine göre 200.000 hektar orman alanı yandı. Tarım Orman-İş Başkanı Şükrü Durmuş, ‘Vurgunun büyüklüğü, 7 milyar 300 milyonluk Avro’luk (70 milyar lirayı aşkın) bir rakamı ortaya çıkarıyor dedi. (7.11.2021-Cumhuriyet).
SALDA GÖLÜ. Kumların rengi değişti. Millet bahçesi yapılan Salda gölünde kıyıdaki kumun rengindeki değişim dikkat çekti. Çevrecilerin karşı çıktığı projenin göle verdiği tahribat görüntülendi (30.5.2021-Cumhuriyet).
SALDA’DA REZALET BİTMİYOR. Kanalizasyon suyu akıttılar, kamyonla girip kum taşıdılar şimdi de beton depo yaptılar. Burdur’da Maldivler’e benzetilen, turkuvaz suyu ve bembeyaz kumsalı ile tanınan Salda gölü kenarına su kuyusu açıldı. Kazı tepkilere neden oldu. Beton su deposu birinci derece sit alanındaki bölgeye yapıldı. (23.1.2022-Cumhuriyet).
Değerli arkadaşlar,
Yukarıda sıralamaya çalıştığım, ülkemizdeki çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanlarının, umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında ve hep birlikte alırız. Özellikle orman yakımı-yıkımı ve çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.
Ayrıca güzel ülkemiz, AB-D emperyalizminin organize ettiği projeler nedeniyle iç ve dış güvenlik açısından oldukça kötü günler yaşıyor. Her gün saygıdeğer canlarımızı kaybediyoruz. Bu terör kaosunun devam etmesi halinde, ekonomik sıkıntılarımız da giderek daha da artacaktır ve de artmaya başladı. Yıllardır uyguladıkları emperyalist projeler ile bizleri, birbirimize düşman edenler ise zil çalıp oynuyor. Bu tuzaktan en kısa sürede çıkmayı umut ediyorum.
Sevgi ve saygılarımla (3.2.2022)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR