“TALİBAN’I SELAMLAYAN DOĞU PERİNÇEK İLE VP’li (SÖZDE) Cumhuriyet kadınlarına * Taliban’ın atadığı rektör, kadın hoca ve öğrencilerin üniversiteye girişini yasakladı

TALİBAN’I SELAMLAYANLAR

Taliban iki gün önce şehir meydanında 3 kişiyi vinçlerle asarak katletti. Kadınlar ve aydınlar, gazeteciler, yazarlar yollarda öldürülüyor. Bu gün de kız öğrencilerin ve kadın öğretim görevlilerinin üniversiteye girmeleri yasaklandı.


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Taliban’ı destekleyen açıklamalarına tepki gösteren Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Perinçek’i eski ABD Başkanı Ronald Reagan’a benzeterek, aynı çizgide olduklarını söyledi. “Yahu siz de mi kafayı toptan yediniz” sorusunu yönelten Altaylı, “Cumhuriyet Kadınları Derneği diye bir dernek, Doğu Perinçek’in dümen suyunda Talibancılık oynuyor” ifadelerine yer verdi.

“Yayınlanan bildiride; bazı kadın örgütlerinin ‘Taliban’ı tanımıyoruz, Taliban’ı tanıyanı da tanımıyoruz’ sloganına karşı; ‘Bağımsız Afganistan’ı tanımayanı da tanımıyoruz’ denmektedir.

Taliban eli kanlı bir terör örgütüdür. Bunu birçok dünya devleti kabul ettiği gibi Türkiye’de kabul etmektedir. Peki bu terör örgütü Afganistan’da Cumhuriyet mi kuracaktır? Tabi ki hayır. Şeriat kanunları ile insanları asıp kesen bu terör örgütü tüm ülkeyi ele geçirdiğini, kadınları ve çocukları baskı ve tahakküm altına alacak, istedikleri yaşam biçimine girmeyi rededenleri de vahşice öldürecektir. Bu gerçekleri bütün Dünya görürken, CKD genel merkez yönetiminin görmemesi de çok ilginçtir.

Afganistan’da dinci Taliban güçlerinin hakimiyeti ele geçirmesini kutlayan bir açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği’ne (CKD) yönelik tepkiler sürüyor. CKD’nin çok sayıda üyesinin istifasına neden olan açıklama sonrası eski genel başkan Canan Arıtman’dan dernek yönetimine istifa çağrısı geldi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde, “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz” başlıklı bildirinin ardından yaşanan kriz sürüyor. Ordu’da derneğin şube başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerinin büyük bölümü istifa etti.

(Basından derleme)

Naci Kaptan


Taliban’ın atadığı rektör, kadın hoca ve
öğrencilerin üniversiteye girişini yasakladı

Access to the commentsYORUMLAR

 Mustafa Bag


Taliban’ın Kabil Üniversitesi’ne atadığı yeni rektör, kadınların üniversitede ders vermelerini ve eğitim almalarını yasakladı.


Afganistan’ın en iyi eğitim kurumu olarak kabul edilen Kabil Üniversitesi’nin başına getirilen Muhammed Eşref Gayreti, Twitter hesabından, “Kabil Üniversitesi Rektörü olarak sizlere sesleniyorum; Herkes için gerçek bir İslami ortam sağlanmadıkça, kadınların üniversitelere girmesine veya çalışmasına izin verilmeyecektir. Önce İslam.” dedi.

Taliban’ın bu kararı, 1996-2001 yılları arasında iktidardayken uyguladığı katı politikalara yeniden dönüş anlamına geliyor. Ayrıca kadın haklarının ihlaline yönelik yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ülke yönetimini geçen ay ele geçiren örgüt, geçmişe nazaran daha yumuşak politikalar izleme sözü vermişti.

Önce ilk ve orta dereceli okullarda okuyan kız öğrencilerin eğitimini yasaklayan örgüt son olarak kadın hoca ve öğrencilerin Kabil Üniversitesi’nde çalışma ve eğitim alma hakkını elinden aldı.

Örgüt geçen haftalarda kadınların tüm vücutlarını baştan aşağı siyah kıyafetle örtmek ve ayrı sınıflarda olmak şartıyla üniversiteye girebileceğini bildirmişti.

Ancak Taliban’ın yeni Kabil Üniversitesi rektörü Muhammed Eşref Gayreti, önceliğin ‘gerçek İslami ortamın’ sağlanması olduğunu belirterek kadınların eğitim hakkını elinden alan kararı açıkladı.

Kadın hoca ve öğrenciler ise üniversitelerde İslam dışı bir uygulamanın zaten bulunmadığını dile getirdi.

Tamamı erkeklerden ve mollalardan oluşan bir bakanlar kurulu tanıtan Taliban  kamuda bakanlıklarda, bankalarda ve okullarda çalışan kadınların işlerine dönmesini yasakladı.


This entry was posted in İrtica, RADİKAL İSLAM, ŞERİAT - İRTİCA - KARANLIĞIN AYAK SESLERİ, SİYASAL İSLAM, TERÖR, YOBAZLIK - GERİCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *