‘Venezuela’yla şaibeli ilişkiler nedeniyle Halkbank benzeri dava açılabilir’

‘Venezuela’yla şaibeli ilişkiler nedeniyle
Halkbank benzeri dava açılabilir’

İmdat Öner: Haz 11 2021


Suç örgütü lideri Sedat Peker’in, Türkiye ile Venezuela arasında
uyuşturucu rotası oluşturulduğu yönündeki iddialarının yankıları sürüyor.

Jack D. Gordon Institute for Public Policy’de analist ve eski diplomat İmdat Öner, Konuşa Konuşa’da Gülten Sarı’ya yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki şaibeli ilişkilerin ileride Türkiye aleyhine Halkbank benzeri bir davanın açılmasına neden olabileceğine dikkat çekti.


Öner’in açıklamalarının satır başları şöyle:

“Sedat Peker bu konuyu gündeme getirdiğinde, Türkiye-Venezuela ilişkileri gündeme oturdu ancak bu konu 3-4 yıldır Batı ülkeleri tarafından tartışılıyor. Madura iktidara geldiğinden beri, çok ciddi skandallar, büyük çaplı yolsuzluklar, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama iddiaları ortaya atıldı.

Tek adam rejiminin kurulduğu bir dönemde, Türkiye, binlerce kilometre uzaktan birden çok ciddi ekonomik anlaşmalar, yatırımlar, üst düzey ziyaretlerle iki ülke ilişkilerini zirve noktasına taşıdı.

ABD, NATO müttefiki, AB’ye aday bir ülkenin otoriter bir rejime destek vermesi büyük bir soru işaretiydi. Sedat Peker’in bu iddiası, belirsiz olan, karanlık bir ilişkinin vardığı son noktayı ortaya koydu. Bu iddiaların doğruluğu hakkında kesin bir şey söyleyemeyiz ancak iki konu bize Peker’in iddiaları konusunda önemli ip uçları veriyor.

Bunlardan birisi Kolombiya meselesi (Kolombiya’dan Türkiye’ye gitmek üzere hazırlanan 5 ton uyuşturucunun ele geçirilmesi). 2020’de ele geçirilen en büyük uyuşturucu miktarıydı bu. Kolombiya dünyaya en fazla uyuşturucu temin eden ülke konumunda.

Asıl kilit nokta, Peker’in iddia ettiği Mehmet Ağar meselesi. Böyle tonlarca kokain bize bir şeyi işaret ediyor. Demek ki, Türkiye’de bürokraside ya da siyasette sağlam bağlantıları olan bir grup, Latin Amerika gibi uzak bir yerden Türkiye’ye uyuşturucu getiriyordu. Peker, Mehmet Ağar iddiasıyla bu tabloyu biraz daha netleştirdi.

Türkiye’de de bu işi ancak bu işi derin bağlantıları olan bir grup tarafından yapılacağı belliydi. Son iki-üç yılda, Latin Amerika’dan Türkiye’ye giderken ele geçirilen uyuşturucu miktarı 7 ton. Bu görülmemiş bir durum.

2018’de Venezuela ile altın ticareti başladığından beri (Türkiye’nin Halkbank benzeri bir dava ile karşılaşabileceğini) bunu söylüyorum. Altın karşılığı gıda mekanizmasının, her iki tarafta da üst düzey devlet yetkililerini nemalandıracak bir mekanizma olduğunu iddia ettim.

Benim bu iddiamı, 2019’da ABD Hazine Bakanlığı doğruladı. Her iki ülkenin de yolsuzluk karnesine baktığımız zaman sicili kabarık.”


https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/venezuela-turkiye/imdat-oner-venezuelayla-saibeli-iliskiler-nedeniyle-halkbank-benzeri-dava?amp

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *