KARANLIKTA DOLAŞANLAR * UYUŞTURUCU, PARA AKLAMA İŞLERİ * Falyalı’nın Amerika’daki uyuşturucu kaçakçılığı dosyası

Falyalı’nın Amerika’daki uyuşturucu kaçakçılığı dosyası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) lüks otel işletmeciliği yapan Halil Falyalı, Peker’in Mayıs ayı boyunca mahrem bilgiler yayınladığı video dizisinde uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına karışmakla suçlanıyor.
Pazar günü yayınladığı bir videoda Peker, Falyalı’yı Venezuela’dan Panama üzerinden Türkiye’ye kokain getirdiğini öne sürdüğü eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ile çalışmakla suçladı.
Peker, Yıldırım’ın KKTC’yi ziyaret ettiğinde Falyalı’nın otelinde kaldığını, ancak babasının muhtemelen yasadışı ticaretinden haberi olmadığını söyledi. “Binali Bey’in böyle bir organizasyonda yer aldığına inanmıyorum” dedi.
Peker’e göre, Falyalı ve Yıldırım kaçakçılık organizasyonunda, oğlu şu anda TBMM üyesi olan eski bir içişleri bakanı ve polis şefi Mehmet Ağar’dan destek aldı. T24 haber sitesinde yer alan haberde, sanıkların tamamı Peker’in iddialarını yalanlarken,  Yıldırım da ismini temize çıkarmak için Peker’e suç duyurusunda bulundu. Falyalı da Erkam Yıldırım ile hiç görüşmediğini söylüyor.
Ancak, ABD’de devam eden bir ceza davasının mahkeme tutanakları Peker’in Falyalı ile ilgili iddialarını en azından kısmen doğruluyor gibi görünüyor.
ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA) beş yıllık soruşturmasının ardından, Halil ve kardeşi Hüsnü Falyalı ile Özgür Demir adlı bir suç ortağı, federal savcılar tarafından uluslararası uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen paraları aklamakla suçlandı.
Üçlü aleyhine açılan iddianameyi desteklemek için sunulan beyannamede, soruşturmaya katılan bir DEA ajanı, muhbirlerin Falyalı ailesinin KKTC dışında “büyük ölçekli bir uyuşturucu ve silah kaçakçılığı örgütü” yönetmeye karıştıklarını söylüyor. Ajan ayrıca, kardeşlerin “Türk mafyasıyla bağlantılı olduğunun bilindiğini” ve kaynaklarının verdiği bilgilerin DEA’nın kardeşler hakkındaki geçmiş soruşturmalarıyla aynı yönde olduğunu yazdı.
Mayıs 2011 başlarında, bir DEA kaynağı Falyalı kardeşlerle görüşüyor ve Halil Falyalı’nın, Gazimağusa, Kıbrıs ve Mersin limanları arasında 500 kg’a kadar uyuşturucu taşımak için ABD’den “özel” bir tekne satın almakla övündüğünü aktarıyor.
Bir yıl sonra aynı kaynak, ABD’deki kokain satışından elde edilen 50 bin doların Falyalı’ya teslim edilmesi için Londra’da görüşmeler yaptığını belirtiyor. Falyalı, kaynağı o sırada İngiltere’de bulunan Demir ile görüşmeye yönlendiriyor ve Ürdün’ün Amman kentinde paranın aklanmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.
23 Mayıs – 12 Haziran 2012 tarihleri ​​arasında DEA, kaynakları ile Falyalı arasında çok sayıda görüşme kaydediyor ve Falyalı aklanan paraları Amman’a taşımak için birden fazla planı ve ondan alacağı yüzde 10’luk kesintiyi açıklıyor.
Kısa bir süre sonra, Bulgaristan’ın Sofya kentinde DEA’ya ait bir banka hesabı ile KKTC’de Falyalı’ya ait bir hesap kullanılarak 100 bin doları aklamak için ikinci bir plan gerçekleşiyor. Bu işlemin bir parçası olarak Falyalı, banka müdürüne yüzde 7’lik komisyonun yanı sıra havaleyi gerçekleştirebilmesi için vereceği rüşvetin karşılığı olarak 10 bin Euro talep ediyor.
Eylül 2012’de, gizli bir DEA ajanı ve kaynağı, İngiltere’de artan talebi karşılamak için kokain arzını artırmaya odaklandığı söylenen Kıbrıs’taki Falyalı kardeşlerle görüşüyor.
İkinci işlemde kullanılan aynı hesaplar arasında 150 bin Dolar naklettikten sonra, Falyalı KKTC’de sahibi olduğu Tener İşletmecilik LTD adlı işletmesini meşru bir işletme göstermek için maskeleme maliyeti olarak yılsonu vergisinin ödenmesi için daha yüksek bir komisyon talep ediyor.
ABD hükümeti, Falyalı’nın faaliyetleri için gerekli olan kanıtları topladıktan sonra, Temmuz 2015’te Halil ve Hüsnü Falyalı ile Özgür Demir için tutuklama kararı çıkardı.
Mart 2016’da, savcıların sanıklardan birinin tutuklandığını, diğerinin açılan suçlamalardan haberdar olduğunu ve üçüncüsünün de kaçak durumda olduğunu söylemesinin ardından hakim davanın açılmasına izin verdi.
Savcılar, sanıklardan hangisinin yakalandığını veya kaçak durumda olduğunu davanın açılması talebi sırasında belirtmemişler. ABD Cezaevleri Bürosu’nun tutuklu veritabanında Falyalı veya Demir için hiçbir kayıt bulunmuyor.
Falyalı ve ortakları Britanya’da da suçlu durumunda. Evening Standard gazetesinde yer alan bir habere göre, Londra’daki savcılar Halil Falyalı’yı yerel bir Türk işadamına öldürme tehdidinde bulunmaktan dolayı tutuklattı. Falyalı suçsuz olduğunu iddia etti ve iddia edilen mağdurun şikayetini geri çekmesi üzerine beraat etti. O sırada Falyalı kardeşler, Fulham Futbol Kulübü’nü satın alma girişiminde bulunuyordu, ancak bunda başarısız olmuşlardı.
Ancak Demir, İngiliz makamları tarafından 18 kilo eroin kaçırmakla suçlanıyor ve halen Ulusal Suç Dairesi’nin en çok arananlar listesinde yer alıyor.
Les Ambassadeurs Oteli’nin sahipleri olmalarının yanısıra Falyalı ailesi KKTC’deki kumar endüstrisinde de yer alıyorlar. Kumar, KKTC için önemli bir gelir kaynağıdır. Wall Street Journal’ın 1998 tarihli haberine göre kumar sektörü, on yıllardır Türk organize suç örgütlerinin nüfuz etme korkusuyla mücadele ediyor.

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/mafya/falyalinin-amerikadaki-uyusturucu-kacakciligi-dosyasi?amp
This entry was posted in ORGANİZE İŞLER, PERDE ARKASI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *