YIKILIŞ ve İSLAMİ BİSİKLET

YIKILIŞ

Zafer Köksal Eren
* 1600’lü yıllarda Osmanlı medresesinde fen bilimleri ve matematik öğretiminin meşru olup olmadığı tartışılıyordu. 1600’lü yıllarda Avrupa’da Harvey kan dolaşımını; Toriçelli, cıvalı barometreyi buldu.

* 1600’lü yıllara gelmeden Takiyüddin’in yaptığı ve Avrupa’da benzeri olmayan gözlemevi Kadızadelerin “Uğursuzluk getirir, yıkılmalıdır.” şeklindeki kışkırtmalarıyla yıkıldı. 1600’lü yıllarda Alman Kepler güneş sistemi yasalarını keşfetmişti.

* 1600’lü yıllarda Osmanlıda Hızır peygamberin sağ olup olmadığı tartışılıyordu. 1600’lü yıllarda Avrupa’da Gueriche ilk jeneratörü; Thomas Savery de ilk buharlı makineyi yaptı.

* 1600’lü yıllarda Osmanlıda Hazreti peygambere saygı olsun diye “Sallallahu aleyhi vesellem” demenin gerekip gerekmediği tartışılıyordu. 1600’lü yıllarda Avrupa’da Pascal, ilk hesap makinesini; Newton, yerçekimi yasasını buldu.

* 1700’lü yıllarda Osmanlıda Hz. peygamberin anne ve babasının mümin kabul edilip edilmeyeceği tartışılıyordu. 1700’lü yıllarda Avrupa’da Newton, ”Optik” adlı kitabını yayımladı. Volta, ilk elektrik bataryasını yaptı.

* 1700’lü yıllarda Osmanlıda firavunun imanla ölüp ölmediği tartışılıyordu. 1700’lü yıllarda Avrupa’da J.Watt, uzun süreli çalışan buharlı makineyi yaptı; Montgolfier kardeşler ilk uçan balon yolculuğunu gerçekleştirdiler.

* Osmanlı bu yüzyıllarda Muhyiddin Arabî’nin Şeyh-i Ekber (Büyük Şeyh) kabul edilip edilmeyeceğini tartışırken Avrupa’da Trevithick, ray üzerinde giden ilk treni (1804) yaptı.

* Bu yüzyıllarda Osmanlı kahve ve tütünün haram olup olmadığını tartışırken Avrupalı stetoskobu ( Kalp ve akciğer dinleme cihazı,1816) bulmuş; Ampere, elektrik akımını ölçen ampermetreyi yapmış, Faraday, elektromanyetik kuramları geliştirmişti.

* Bu yüzyıllarda Osmanlı ezanı güzel sesle okumanın gerekli olup olmadığını tartışırken; Avrupalı Londra’da ilk yer altı trenini (metro) (1863) yapmış; Plante, kurşunlu akümülatörü(1859) ; Graves Otis ise asansörü bulmuştu.

* Bu yüzyıllarda Osmanlı medresesi Yezit’e lanet etmenin gerekip gerekmediğini tartışırken Batı’da Cooke ve Wheatstone ilk elektrikli telgrafı buldu.

* Kanuni’den sonra yozlaşmaya başlayan Osmanlı medresesi türbelerin ziyaret edilip edilmeyeceğini tartışırken Batı’da Lavoisier (1781) kimyaya nicel yöntemleri yerleştiriyor, kütlenin korunumu yasasını buluyordu.

* Bu tarihlerde Osmanlı medresesi, kandillerde toplu olarak namaz kılınıp kılınamayacağını tartışırken Batı’da Avogadro Birleşen Hacim Oranları Yasası’nı buluyor (1811) ve kimyada yeni bir çığır açıyordu.

* Yozlaşan ve gittikçe geriye giden medrese “Selamlaşırken eğilmeli mi?” gibi (!) çok önemli bir soruya yanıt ararken Batı’da J.J.Thomson atomun yapısındaki elektronları keşfediyordu.

Osmanlı okyanuslara dayanıklı gemi yapamadı; ikincisi yobazlara dayanıklı bir kafa yapısı geliştirecek felsefe oluşturamadı. Yani Osmanlıyı her şeyden önce, ama her şeyden önce felsefeden ve bilimden uzak olmak yıktı.

YAZIYA KATKI / Naci Kaptan / 27.10.2020

İslami bisiklet

09 Eylül 2012 TARİHİNDE Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından düzenlenen ‘Teknoloji, Medeniyet ve Değerler-II’ konulu Düşünce Fırtınası toplantısında ‘İslami Bisiklet’ tartışıldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “İslami bir bisiklet üretilebilir. Allah’ın rızasını gözeterek ve insanlara faydalı olması öncelenerek üretilen bir bisiklet İslami bisiklet olur” dedi.Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, her teknolojinin, ait olduğu medeniyetin değerlerini taşıdığını belirterek, ”Bakış açısı önemli. İslami bir bisiklet üretilebilir. Allah’ın rızasını gözeterek ve insanlara faydalı olması öncelenerek üretilen bir bisiklet İslami bisiklet olur” dedi.

BİZİM DÜŞÜNCE ADAMI DEDİKLERİMİZ İSLAMİ BİSİKLETİ TARTIŞIRKEN ;
2012 yılında Dünyada neler oldu;
İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN)Higgs Bozonu keşfedildi. Maddenin tutkalı olarak tanımlanan Higgs parçacığı, Higgs parçacığının keşfi, evrendeki bütün madde ve cisimlerin işleyişini anlama yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Mars gezegenini inceleyen, Amerikan Uzay Araştırma Kurumu’na (NASA) ait Curiosity keşif aracı başarı ile Mars’a indirildi, araştırmalara başladı.

Sibirya’da bulunan Denisova insanının genom dizilimi tamamlandı. Denisova’nın Neandartal insanıyla akrabalığı bulunuyor. Alman uzmanlar bir parmak kemiğindeki verilerden yola çıkarak 80 bin yıl önce yaşamış bu insan türünün cinsiyetini, saç ve göz rengini belirlemeyi başardı.

Genetik bilimi alanında iki keşif daha 2012’nin en önemli bilimsel olayı listesine girmeyi başardı. İnsanda belli genleri devre dışı bırakma ya da değiştirmeye imkan veren ve kısaca TALEN olarak anılan araç, önemli bir bilimsel çıkış olarak yorumlandı.

Düşünce gücüyle bir robot kolunun hareket etmesini sağlayan “beyin-makine arayüzü”, Science’ın listesinde sıralanan bir başka icat. Teknoloji, felçli hastalar için geliştirilen protezlerde yeni bir dönemi başlatması bekleniyor.

Japon uzmanların kök hücre alanındaki bir çalışması da 2012’nin en önemli bilimsel çıkışlarından sayıldı. Japon araştırmacılar, deri hücrelerinden alınan kök hücrelerle ürettikleri yumurtalardan yeni nesil fareler elde etmeyi başarmışdı. Yeni teknoloji, çocuk sahibi olmak isteyen kısır çiftlere yeni olanaklar sunuyor.

Lazer röntgen ve bilgisayarlarda veri işleme farklı bir boyut katan “Qubit teknolojisi”, 2012’nin en önemli bilimsel olayları listesinde yer alan diğer gelişmeler oldu.

Naci Kaptan
This entry was posted in DİN-İNANÇ, İrtica, YOBAZLIK - GERİCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *