TARİHİN İÇİNDEN * 86.ALAY DÜŞTÜ! * ALAİYE REDİF TABURU

ALAİYE REDİF TABURU  – 86.ALAY DÜŞTÜ!


İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü tarafından Çatalca’da yapılması planlanan “Şehitlik Müzesi” proje kazılarında Balkan Savaşı’nda şehit edilen 86. Alay’ın askerlerine ait tam 30 askerin mezarına ulaşılmış. Elbiseleri ile gömülen şehitlerin üzerlerinden çıkan Osmanlı mühürlerinden 5’inin isimleri tespit edilmiş, Müdür Rahmi Asal, “İstanbul Arkeoloji Müzesinin bu ilk şehitlik kazısında savaş kıyafetleriyle, kuşaklarında yemek kaşıkları, keseleriyle gömülmüş şehitlerimizi bulduk” açıklamasını yapmış.

“1912’deki Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti; ayaklanan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ devletlerine karşı savaşa girdi. Düşman Çatalca’ya kadar ilerlerken, ülkenin her yerinden gelen askerler onları durdurmak için savaşmaya başladı. Bu grup içinde bulunan ve Alanya’dan yola çıkan askerlerimiz de günlerce yollarda yürüyüp cephedeki askerlere katıldı. 86. Alay’a bağlı Alanyalılardan oluşan Alaiye (Alanya) Redif Taburu düşmanı püskürtüp Dağyenice köyü civarında mevzilerde konuşlanarak dinlenmeye başladı. Mevzilere sızan Bulgar askerleri, Alaiye Taburu’na saldırarak bir gecede 657 askeri şehit etti. 1912 yılının 17 Kasım gecesi yaşanan bu acı olaydan sonra bu tepe ‘Alaiye Şehitliği’ olarak kayıtlara geçti”.

Bir an için haritayı gözünüzün önüne getirin.
Sonra Alanya’dan, Çatalca’ya YÜRÜYÜN…

Yâni 108 yıl önce bu memlekette “Mehmetçik” şehit olmak için 1000 kilometre yol yürüyordu.108 yıl önce de kara çadır is tutuyor, martin tüfek pas tutuyordu.

Yemen yolu çukurdu, karavana bakırdan idi.
Ve bu memlekette 86’ıncı Alay vardı…
Eskiden Alaylarımız vardı, onların Sancakları vardı.

Giresun 42 ve 47’inci Gönüllü Alayları [ii], Efsane 57’inci Alay[iii] vardı.
57’inci ALAY; KARABAĞ´DA, KARASU´DA, KERKÜK´TE, KIBRIS´TA idi. HER YERDE idi 57´İNCİ ALAY.Ve 86’ıncı Alay, Çatalca’da idi.

Ve sayelerinde bugün biz Edirne’de, Kars’ta, Trabzon’da, Antalya’dayız…


Hüseyin Mümtaz’ın 17 Mart 2020 tarihli ALAİYE REDİF TABURU başlıklı yazısından bölüm alıntısı

ALAİYE REDİF TABURU, KORONAVİRÜS VE YENİ ÇARLAR

This entry was posted in Tarih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *