Cumhuriyet – 8 Aralık 2018 Cumartesi
Her okulda mescit projesine MEB’den onay:
Din dersleri mescitte ve minber üzerinde verilebilecek
İnsan Vakfı, 2016 yılında “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesi başlattı. Proje, bakanlık tarafından onaylandı. Vakıf Genel Sekreteri Metin Baksi “İlk etapta 90 okula mescit yapacağız” dedi.
İnsan ve Medeniyet Hareketi’ne bağlı çalışan İnsan Vakfı’nın (İV) başlattığı “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesine vize çıktı. Vakıf’ın başvurusu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylandı ve MEB projeye sponsor oldu. Projenin tanıtımı da billboardlara asılan afişlerle duyuruldu. Vakıf Genel Sekreteri Metin Baksi SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Projemiz, MEB tarafından onaylandı ve valiliklere yazı yazıldı. İlk etapta 90 kadar okula mescit yapacağız. Projeye 2016’da başladık ama bu yıl resmi olarak MEB’ten onay aldık. Bugüne kadar 15 kadar okula mescit yaptık, 90 başvuru daha var. Bu yıl 40 tanesini yapacağız. Mescidi olan okullarda din dersleri de mescitte ve minber üzerinde verilebilecek.”
VAKIF, AKINCILAR’IN DEVAMI
SÖZCÜ’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre ilk etapta mescit yapılacak 40 okul arasında İstanbul Alibeyköy Kılıçarslan İmam Hatip Ortaokulu, Ataköy 9 Kısım Atatürk Ortaokulu, Bakırköy Hamdi Akverdi İlkokulu, Gaziosmanpaşa Prof. Gazi Yaşargil İHO, Kadıköy İkbaliye Ortaokulu, Seyrantepe Atatürk İlkokulu, Pendik Anadolu Lisesi, Şehit Ömer Halisdemir Uygulama Merkezi, Ümraniye Şehit Erol Olçok Kız Anadolu İHL de bulunuyor. İnsan Vakfı’nın bağlı olduğu İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin kökleri kendi internet sitelerinde şöyle anlatılmış: “70’li yıllarda Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Akıncılar Derneği etrafında bir araya gelen o yıllardaki üniversite gençliğidir. 1970’li yıllarda MTTB ve devamında Akıncılar Derneği, 1980 sonrası üniversitelerde Müslüman Gençlik ve günümüzde İnsan ve Medeniyet Hareketi olarak varlığını sürdüren birlikteliğimiz 40 yıllık bir geçmişe sahiptir.”
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1163653/
cumhuriyet.com.tr
5 Aralık 2018
189 anaokulu 5 bin Kuran kursu
Okul öncesinde son sırada yer alan Türkiye’deki camilerin ve 4-6 yaş Kuran kurslarının sayısı anaokullarının sayısını katladı. MEB’in verilerine göre yalnızca 189 anaokulu olan Diyarbakır’da 5 bin “4-6 yaş Kuran kursu” bulunuyor.
Türkiye’de okulöncesi eğitime verilen “önem”, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verileriyle gözler önüne serildi. MEB’in, aralarında Diyarbakır, Van ve Ağrı’nın da olduğu Doğu’da yer alan 20 ilin okulöncesi eğitim bilgilerini içeren istatistiklerine göre, bu illerdeki anaokullarının sayısı camilerin ve 4-6 yaş Kuran kurslarının sayısının çok gerisinde kaldı.
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre cami sayısının 2 bin 14, 4-6 yaş Kuran kursu sayısının ise 5 bin olduğu Diyarbakır’daki anaokulu sayısı 189 olarak açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sıbyan mektepleri ve 4-6 yaş Kuran kurslarıyla tek söz sahibi haline gelmeye başladığı okulöncesi eğitimdeki anaokulu sayısı, talebi karşılamanın uzağında kalıyor. MEB’in Bilişim Sistemleri (MEBSİS) kayıtlarına göre, 6 bin 808 öğrencinin devam ettiği 61 anaokulunun olduğu Van’da, bin 350 cami bulunuyor. Çoğu bu yıl açılan 42 adet 4-6 yaş Kuran kursunun bulunduğu ilde, yedi adet de sıbyan mektebi yer alıyor.
Anaokulu sayısı yetersiz
Ağrı’daki camilerin ve Kuran kurslarının sayısı da anaokulu sayısını katlıyor. Yalnızca 35 anaokulunun olduğu Ağrı’da, 350’si 2018 yazında açılan 902 adet 4-6 yaş Kuran kursu bulunuyor. Diyarbakır, Van ve Ağrı’daki tablo, MEB’in okulöncesi eğitim bilgilerini paylaştığı bütün illerde kendini gösteriyor. Buna göre, Bitlis’te 33 anaokuluna karşın 656 cami ve 770 yaz Kuran kursu, Siirt’te 25 anaokuluna karşın 624 cami ve 200 kuran kursu, Batman’da ise 59 anaokuluna karşın 619 cami ve 328 Kuran kursu hizmet veriyor.