Kıbrıs Barış Harekatı’nın Deniz Kuvvetleri Komutanı (e) Oramiral Kemal Kayacan

Mehmet Boz
30.07.2018

Kıbrıs Barış Harekatı’nın
Deniz Kuvvetleri Komutanı
(e) Oramiral Kemal Kayacan

(1992) Kıbrıs Barış Harekatı’nın Deniz Kuvvetleri Komutanı, 12 Mart Muhtırası’na imza atan emekli oramiral, 1977-1980 döneminin CHP milletvekili, evinde ikisi erkek biri kadın 3 terörist tarafından kurşunlanarak 29 Temmuz 1992’de öldürülmüştü . Işıklar içinde olsun

Kayacan’ın 1974 Kıbrıs Barış Harekatı Utkusuna giden yolda yaptıkları 17 Temmuz 1974 günü Kıbrıs bunalımı nedeniyle toplanan Bakanlar Kurulu’nda Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan, Başbakan Vekili Necmettin Erbakan’a sordu:

“Sayın Başbakan Vekili, Benim donanmam daha önce iki defa döndürüldü. Bu sefer dönmeyeceğimiz teminatını verebilir misiniz?” Erbakan kararlıydı: “Size teminat veriyorum. Gazânız mübarek olsun!”

Amiral Kayacan da, “O zaman biz Kıbrıs’a taka ile de çıkarız” diyerek harekât emrini almış oldu .Amiral Kayacan, Kıbrıs’ta bugünkü fiili durumun öncüsü ve baş mimarıdır. Donanmanın koruyucu şemsiyesi altında 20 Temmuz 1974 günü deniz piyadelerimiz ve onları taşıyan çıkarma gemileri sayesinde Girne’de kıyıbaşı tutulmuştu. Başta tanklarımız olmak üzere zırhlı birliklerin çıkmasıyla Kıbrıs’taki kara harekâtı mümkün olmuştur.

1968 yılında ilk taburuna Gölcük’te sahip olan, Deniz Piyade Birliği, 1972 yılında Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’ın emri ile kaldırıldı. İşte, 1973 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Kemal Kayacan, dönemin yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Faruk Gürler’i ikna ederek bu kararı değiştirdi. İki taburlu deniz piyade birliği tekrar 9 Ağustos 1973 tarihinde kuruldu. Birlik 12 Mart 1974’te İskenderun’a intikal etti. Dört ay sonra gerçek bir savaşa gideceklerini bilmiyorlardı.

Bu sorudan bir gün önce 16 Temmuz 1974 günü Milli Güvenlik Kurulu toplanmış ve Cumhurbaşkanı Amiral Fahri Korutürk, Kayacan’ın da üyesi olduğu kurula şöyle hitap etmişti: “Beyler, Kıbrıs Türklerini korumak için bir şey yapmak istiyorsanız sırası şimdidir; eğer şimdi yapmazsanız bir daha hiç bir zaman yapamazsanız” İki denizci devlet adamının istişare halinde bu harekatta öne çıktığını görüyoruz. Zira her ikisi de söz konusu denizaşırı harekatın icrasında donanma ve amfibi gücün rolünü biliyordu. Harekat, bazı gecikmelere rağmen planlı şekilde icra edildi.(1 )

Suikasta adım adım

9 Temmuz 1992, İstanbul

“Evlâdım, sen yemeğe çıkabilirsin” dedi yaşlı adam. “Ama saat 20,30’da burada ol. Tamam mı?” “Emredersiniz, Paşam” dedi genç adam ve hemen toparlanıp çıktı.

Genç adam Kubailay Tuzcu’ydu… Er’di… Beş aydır yaşlı adamın yanında, askerî koruma olarak görev yapıyordu… Yaşlı adam ise Kemal Kayacan’dı… Emekli Oramiral’di… Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan on sekiz yıl evvel emekli olmuştu.

Göztepe, İstasyon Caddesi, Sümer Sokak, 11 Nolu Polat Ersan Apartmanı’nın 4. Katındaki dairenin zili bu akşam ikinci kez çaldığında, saatler 19,40’ı gösteriyordu. Yetmiş yedi yaşındaki Emekli Oramiral Kemal Kayacan, açmak üzere kapıya yöneldi.

Kemal Kayacan’ın ziyaretçisi çok olurdu… Kapısı herkese açıktı, çünkü… Ne bileyim, bir iyilik yapmış olduğu kişiler veya nikâh şahitliklerini yaptığı gençler çat kapı gelir, otururlar. Fikir danışır, fikir alırlardı… Evi gençlere de her zaman açıktı. Genç denizciler sıkça gelirler, denizcilik konusunda görüş alırlar, Paşa’nın tecrübelerinden yararlanırlardı… Gençlerle görüşmeyi, konuşmayı seven biriydi… Bu ziyaretlerden keyif alırdı… Gelenlere kahveleri, çayları bizzat kendisi yapar… Elleriyle ikram ederdi… Kemal Kayacan, kibir ve gurur nedir bilmeyen, gösterişsiz, mütevazı bir Emekli Paşa’ydı.

Kemal Kayacan, yetmiş yedi yıllık ömrün verdiği yorgunlukla ağır ağır geldi. Kimin ya da kimlerin geldiğini görmek için dikiz deliğinden bakmaya dahi lüzum görmeden kapıyı açtı. Ve karşısında biri erkek, biri kız iki genç buldu… Kız kot pantolon ve beyaz gömlek giymiş, minyon tipli biriydi… Erkek ise kısa boyluydu. Arkadaşı gibi o da kot pantolon ve beyaz gömlek giymişti. Yeni tıraş olmuş, bıyıklı ve gözlüklü bir kişiydi.

“Buyurun” dedi Paşa, “Kimi aramıştınız?”

“Biz” dedi kız olanı, “Kemal Kayacan Paşa’yla görüşmek istiyorduk.”

“Buyurun, kızım. Kemal Kayacan benim.”

Genç erkek hemen belindeki namlusuna susturucu takılmış tabancayı çekti… Hiçbir şey söylemeden silâhın tetiğine peş peşe asıldı. Tabanca, beş adet 7,65 milimetre çapında mermi kustu. Bunların üçü Kemal Kayacan’ın başına, omzuna ve kalbine saplandı. Paşa olduğu yere yığıldı, kaldı.

Kemal Kayacan’ın vurulup kanlar içinde yere düştüğünü gören Fatma kod Ayşe Yılmaz, “Tamam Bahri… Hemen gidelim” dedi, Bahri kod Altan Berdan Kerimgil’e.

Örgüt, İstanbul’da tetikçi sıkıntısı çekiyordu. Bu yüzden iki tetikçiyi Ankara’dan özel olarak getirtmişti… Her ikisi de yirmi dört yaşındaydılar. Ayşe Yılmaz Hacettepe Üniversitesi’nde, Altan Berdan Kerimgil ise Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde öğrenciydi… İki tetikçi terörist, evin kapısı önüne bomba görüntüsü verilmiş bir paket bırakıp, apartmandan çabucak çıktılar… Kendilerini bekleyen beyaz renkli bir Mazda’ya binerek, hızla uzaklaştılar.

Suikastı, gazeteleri arayan bir kişi Dev-Sol adına üstlendiklerini açıkladı… Ve “Son günlerde artan işkence ve baskılardan dolayı Oramiral Kemal Kayacan’ın cezalandırıldığını” söyledi. Ancak Kemal Kayacan’ın adı, Dev-Sol’un daha önce açıkladığı öldürülecek kişiler listesinde geçmiyordu…

Emekli Oramiral Kemal Kayacan kimdir?

Sinop’ta 1915 yılında doğmuş ve 1935 yılında Asteğmen rütbesi ile Deniz Harp Okulu’ndan mezun olmuş. 1935 – 1972 yılları arasında Donanma , yurt içinde/dışında çeşitli gemilerde görevlerde bulunmuş. 1972 – 1974 yılları arasında TSK’nin 7. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini deruhte etmişti. 1974 yılında emekli olan Oramiral Kemal Kayacan, 1977-1980 yılları arasında Ankara Milletvekili olarak T.B.M.M.’de bulunmuş. Milletvekilliği 12 Eylül 1980’de sona ermişti.

(1 ) Cem Gürdeniz’in 29.7.2018 günlü “Oramiral Kemal Kayacan ve Kıbrıs Zaferi” yazısından alıntı

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, DIŞ POLİTİKA, TERÖR, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *