TERÖRÜN ARKA YÜZÜ *** BİLİNMEYEN GERÇEKLER * BOMBA VE BENZERİ PATLAMALARIN CANLILARA VE ÇEVREYE ETKİLERİ

BİLİNMEYEN GERÇEKLER * BOMBA VE BENZERİ PATLAMALARIN CANLILARA VE ÇEVREYE ETKİLERİ

DILEK OZCAN

Bir bombanın ardından yaşananlar, pek çoğumuz için ölü ve yaralı sayısından ibaret oluyor. Oysa o bombanın patlamasıyla başlayan ilk saniyeden itibaren çok daha fazlası yaşanıyor. Görülen zararlar konuşulmuyor, yalnızca yaralı denen insanların ne yarasına sahip olduğundan bahsedilmiyor… Adli Tıp doktorlarından Dr. Joseph Erdem tarafından yazılan bu yazıda tüm bu zayiatı okuyacaksınız…

Patlayıcı madde infilakında sadece insanlar ölmez. Kollar bacaklar kopar, gözler kör olur, işitme kayıpları, süreğen ve geçici hafıza kayıpları ve travmalar da olur. Bir tnt gücündeki patlamada bile, 350-400 metrekare çevredeki bütün kuşlar, ciğerleri patlayarak ölür. Aynı etki, patlamaya 100-200 metre yakındaki sokak kedi ve köpeklerine de olur. Etrafta kırılan camını bile değiştirecek parası olmadığı için, kaç gece soğukta yatacak evler olur.

Patlamanın ilk blast etkisi ses hızındadır. Patlamaya yakınlık oranınca, ilk önce akciğer, dalak, bağırsak, östaki borusu gibi içinde basınç olan organlar patlar. Sonra, yaklaşık 3000 derece alevi ile sizi kavurur. En son, şarapnel-parça etkisi ile sizi yaralar. Bütün bunlar saniyenin yarısında olur.

Terörizm amaçlı bir patlamadan sonra, en çok da ölen insan sayısından bahsedilir. Ancak asıl etkisi ölü sayısından çok arkada kalanlarda görülür. Patlama ile ölenlerin yakınlarındaki travmalar, patlamadan sağ ya da yaralı çıkmış insanların o can pazarında parçalanmış insanları gördüğünde yaşadığı travmalar, hayat boyu ruhi ve bedensel sakat kalanlardan kimse bahsetmez. Hele o kadar insanın öldüğü bir bombalamada, sokakta kaç kuş, kedi, köpek öldü kimse saymaz…

Ancak, bir patlamanın kimsenin bahsetmediği gerçeğinde bunlar da vardır. Kolu kopmuş 15 yaşında bir kızdan kime ne? Kaç kuş mu ölmüş? Otopsi için patlamada parçalanmış çocukları, morgta elimizde iğne iplikle birleştirirken ne hissederiz kimse bilmez… Televizyonda sadece ölü yaralı sayısı duyarsınız ki o da yalan dolandır.En çok size anlatılmayan detaylara bakın. Asıl bomba o detaylarda saklı.

Dr. Joseph Erdem
Adli Tabip
Kriminal Psikiyatri & Klinik Psikoloji Uzmanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye’deki intihar saldırıları listesi

Türkiye’de günümüze dek; 22’si PKK, 10’u Irak ve Şam İslam Devleti, 5’i Kürdistan Özgürlük Şahinleri, 4’ü Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3’ü ise el-Kaide’nin Türkiye yapılanmasına mensup kişiler tarafından olmak üzere 44 intihar saldırısı gerçekleşti.

Bu saldırıların -9 Mart 2003 ve 25 Mayıs 2012’teki saldırılardan yaralı kurtulan birer saldırgan dışında- tamamında intihar eylemcileri hayatını kaybederken 34 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu ve toplamda eylemciler de dâhil 557 kişi öldü. İstanbul’da 15, Hakkâri’de 6, Ankara’da 5, Adana ve Gaziantep’te 4’er, Van’da 3, Bingöl’de 2, Ağrı, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli’de ise 1’er saldırı gerçekleşti. Bu saldırıların yanısıra, ikisi PKK biri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve eylemciler hayatlarını kaybetti.

Ülkedeki ilk intihar saldırısı 30 Haziran 1996’da, PKK tarafından Tunceli’de gerçekleştirildi. Askerî personelin hedef alındığı saldırı, 8 askerî personelin ölümüyle sonuçlandı. 25 Ekim 1996’da Adana’da, yine PKK tarafından gerçekleştirilen ve polisleri hedef alan ülke tarihindeki ikinci intihar saldırısında, ilk kez bir sivil hayatını kaybetti.

1 Aralık 1998’de Lice’de, PKK’ya mensup bir eylemcinin markete düzenlediği saldırıda ilk kez sivillerin yoğunlukta olduğu bir yer hedef alındı. 24 Aralık 1998’de bir PKK mensubunun Van’da düzenlediği saldırıda, ülkedeki intihar saldırılarında ilk kez bir çocuk hayatını kaybetti. PKK üyelerinin gerçekleştirdiği ilk 7 intihar saldırısında kadın eylemciler kullanılırken 20 Mart 1999’da Başkale’deki saldırıyla birlikte erkek intihar eylemcileri de eylem gerçekleştirmeye başladı.

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3 Ocak 2001’de İstanbul’da, örgüt adına ilk intihar eylemini düzenledi. 15 Kasım 2003’te el-Kaide’nin Türkiye yapılanması, kendi adına ülkedeki ilk intihar saldırısını düzenlerken İstanbul’daki iki ayrı hedefe birkaç dakika arayla gerçekleştirilen saldırılarda ilk kez bomba yüklü araçlar kullanıldı ve ilk kez ibadet yerleri hedef alındı. 20 Kasım’da aynı örgüt, yine birkaç dakika arayla İstanbul’daki iki ayrı hedefe aynı yöntemle saldırdı.

İlkinde 28, ikincisinde ise 31 can kaybının yaşandığı saldırılar, o zaman için ülkede en çok ölüme sebebiyet veren saldırılar konumundaydı. 6 Ocak 2015’te, ilk kez Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantısı bulunan bir kişi tarafından İstanbul’da bir intihar eylemi düzenlendi. Aynı örgüte bağlı olan bir eylemci, 20 Temmuz 2015’te Suruç’taki saldırıda 34 kişinin ölümüne sebep oldu. 10 Ekim 2015’te Ankara’da iki kişi tarafından üç saniye arayla infilak ettirilen patlayıcılar sebebiyle 102 kişi yaşamını yitirdi ve bu olay, ülke tarihinin en çok ölümle sonuçlanan intihar saldırısı olarak tarihe geçti. 17 Şubat 2016’da Ankara’da, ülkede ilk kez Kürdistan Özgürlük Şahinleri mensupları tarafından bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. 28 Haziran 2016’da İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen saldırıda ilk kez bir havalimanı hedef alındı.

Yıl açısından bakıldığında en çok saldırı, 13 intihar saldırısının gerçekleştirildiği 2016 yılı oldu. 325 can kaybının yaşandığı 2016 aynı zamanda intihar saldırıları sebebiyle en çok ölümün yaşandığı yıl oldu.

Liste detaylarını görmek için tıklayınız ;

https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27deki_intihar_sald%C4%B1r%C4%B1lar%C4%B1_listesi#.C4.B0ntihar_sald.C4.B1r.C4.B1lar.C4.B1_listesi

This entry was posted in TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *