ÜLKE NE GÜZEL YÖNETİLİYOR !!! * Ekonomi dibe vurdu * Dolar piyasada 3,4080 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Euro da ilk kez 3,6105’e çıktı. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 16’yı buldu. Kasım başından bu yana değer kaybı yüzde 9’u aştı.


cumhuriyet.com.tr
19.11.2016

Ekonomi alarm veriyor…
Başbakan da gizleyemedi: Tepetaklak oluruz

OHAL ve başkanlık sistemi tartışmalarına, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın faiz artışına yönelik açıklamaları da eklenince Türk Lirası’nın Avro ve Dolar kaşısındaki değer kaybı arttı. İç ve dış politikadaki belirsizliğin risk iştahını da azaltmasıyla dolar ve avro rekor üstüne rekor kırdı. Dolar piyasada 3,4080 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Euro da ilk kez 3,6105’e çıktı. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 16’yı buldu. Kasım başından bu yana değer kaybı yüzde 9’u aştı.

Başbakan’ın açıklaması kafaları karıştırdı

Başbakan Binali Yıldırım, bugün Okan Üniversitesinin açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yıldırım’ın söyledikleri kafaları karıştırdı. Başbakan Yıldırım, Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybedip 3.40’ı görmesine ilişkin “Türkiye geçen bir yılda bazı sıkıntılar yaşadı. Şimdi küresel bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntılardan Türiye’de bağımsız değil. Ama her şeye rağmen Türkiye’nin yarını bugünden daha güzel olacaktır. Frene basmayın. Durdukmu aynen bisiklet gibi ani fren yaparsak tepetaklak oluruz’” diye konuştu.

Tepeden tırnağa etkileyecek

Dolar kuru, rekor üstüne rekor kırarken bu durum ekonomiyi tepeden tırnağa etkileyecek. Sektörlerde maliyetlerin artmasının zamları da beraberinde getirecek. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor. Enflasyon artışı tüketimi olumsuz etkileyecek. Bu da büyümeyi vuracak. Diğer yandan şirketlerin borç yükü de artacak. Şirketlerin döviz açık pozisyonu, Merkez Bankası’nın ağustos ayı verilerine göre 210 milyar 520 milyon doları buluyor. Borç miktarı 310 milyar 938 milyon dolara ulaşırken, varlıklar 100 milyar 418 milyon dolarda kalıyor. Döviz borcu olan şirketler eğer kurun artış riskine karşı önlem almadıysa kur farkı gideri kaydedecek. Artan maliyetler şirketlerin kârlılıklarını azaltacak. Dolardaki artışın kalıcı olması halinde ithal ürünlere zam yolda. Akıllı telefon, tablet, TV, bilgisayar, akıllı saat gibi cihazların büyük kısmı yurtdışından geldiği için stoklara bağlı olarak kampanyalarını yavaşlatan teknoloji perakendecileri, yılbaşı dönemlerinde yüzde 10’luk zammın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

This entry was posted in Ekonomi, MEDYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *