NE İSTEDİLER DE VERMEDİK DİYENLER , 12 SENE SUÇ ORTAKLIĞI YAPANLAR TÜRKİYE’Yİ BU GÜNLERE TAŞIYANLARDIR * Dakika dakika * TSK’da bulunan Fetullahi’lerden hükümete yönelik darbe * 161 kişi yaşamını yitirdi * 1440 yaralı var * 104 darbeci öldürüldü * 2839 asker gözaltında

Bağlantılı yazı

TSK’den açıklama: Ülke yönetimine el konuldu * Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

16.07.2016

161 kişinin can verdiği kara geceye Binali Yıldırım yorumu: Demokrasi bayramı

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimi sonrası bir açıklama yaptı. Binali Yıldırım’ın yanında bu kez rehin alınan ve bu sabah saatlerinde kurtarılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da vardı. Binali Yıldırım, Türkiye’nin kara gecesinde 161 kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 440 kişinin yaralandığını söyledi.

Yıldırım yitirilen onlarca canın ardından, 15 Temmuz’un Türkiye için “demokrasi bayramı” olduğunu söyledi.

Yıldırım’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

YAKALANAN ASKERLER VATANDA İHANETTEN Mİ YARGILANACAK, İDAM GÜNDEME GELECEK Mİ?

Olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. İkincisi de bugün Meclis toplanacak ve işlenen bu suçun karşılığı yargı sisteminde tanımlanmıştır. İdam cezası Türk Anayasasından çıkarılmıştır. Yüce Meclis bugün toplanancak ve ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ne gibi ilave düzenlemeler yapılacaksa üzerinde çalışacağız.

Bayraklarıyla meydanlara koşan, bu paralel terör örgütü çetesine karşı ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum. 15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımızı rahmetle, minnetle anıyorum.

Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alnından öpüyor, milletimizle beraber büyük bir belayı def ettik. Vatanını milletini seven ve bu alçakça girişime asla prim vermeyen değerli komutanlarımızı, subaylarımızı tebrik ediyorum.

Köprüyü, yolları kesen, binalara girmeye çalışan, tankların önüne yatan aziz vatandaşlarımız, canını bu uğurda veren o şehitlerimizi bu büyük millet asla ve asla unutmayacaktır.

Bizi arayan dost ülkelere de ve dayanışma isteklerini ortaya koyan dost ülkelere de teşekkür ediyoruz.

Değerli kardeşlerim, bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstehak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Bu kalkışmayı yapanlar şu gerçeği anlamalıdır; kimse bu milletin iradesiyle oyun oynayamaz.

Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması, erdeminin bir göstergesidir. Devletin silahıyla, parasıyla, tankıyla, bombasıyla, uçağıyla, helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar PKK teröründen daha da aşağılık bir terör örgütüdür. Asla ve asla bu millet, bu hain çeteyi unutmayacak.

Bazı dostlarımız bizim hassasiyetimizi anlamakta güçlük çekiyorlar. Anlamamalarının maliyeti çok büyük oldu. Tankların önüne çıkarak, hayatını ülke için, bağımsızlık için veren bütün kardeşlerimi, şehitleri rahmetle anıyorum. Bu kalkışma bastırılmıştır. Toplam 161 şehidimiz var.

FETHULLAH GÜLEN AÇIKLAMASI

Fethullah Gülen, bir terör örgütünün başı olduğu bizim bildiğimiz, her hukuki alt yapısı olan, iade talebini de yaptığımız birisidir. Dolayısıyla dün akşam yaşanan olaydan sonra, bu şahsın, bu adamın, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke, Türkiye’ye dost değildir.

Darbecilerden çok sayıda gözaltına alınanlar, arananlar, aşağı yukarı işin omurgasını oluşturan bütün isimler alınmıştır. Kontrol altındadır. Bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla çok güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır. Gece boyunca titiz bir çalışmayla bu darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri geciktirmeden yapan bütün savcılıklarımıza, savcılarımıza, başsavcılarımıza teşekkür ediyorum.

“MİLLETİMİZİ GURURLANDIRAN SONUÇ…”

Bu ülkenin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Ölmek var, dönmek yok. Bir bedel ödenecekse biz ödeyeceğiz” demiştir ve noktayı koymuştur. Bugün geldiğimiz sonuç bizi utandırmayan, milletimizi gururlandıran bir sonuçtur.

Ülke genelinde operasyon: 2 bin 839 asker gözaltında

Yurtta Sulh Konseyi adına yayımlandığı belirtilen bir bildiri TRT ekranından okundu. Bildiride zedelenen ‘Anayasal düzeni yeniden sağlamak için’ yönetime el konulduğu ve sabah 03.00’ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Duyurunun ardından sokaklar kanlı çatışmalara, şehirler bombardımanlara sahne oldu.

Bu sabah itibariyle darbe girişiminde bulunduğu belirtilen askerlere Türkiye genelinde operasyonlar başladı.

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü’nde Orgeneral Hulisi Akar ile birlikte yaptığı açıklamada, “Paralel çete, mensupları artık Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Maalesef, bu kalkışma bastırılmıştır. Ancak, 161 şehidimiz var. 1440 yaralımız var. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Bir belayı büyük millet bir kez daha basireti ile def etmiştir” diye konuştu.

İZMİR: TÜMGENERAL EMNİYETE GETİRİLDİ

İzmir’de gözaltına alınan, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Oksal Çelik ve Yüzbaşı Eser Bingül, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda Tümgeneral Memduh Hakbilen’in İzmir sıkıyönetim komutanı olmasının planlandığı öğrenildi. Hakbilen’in Ege Ordusu Komutanlığı karargahında gözaltına alındığı belirtildi.

HELİKOPTERLER MARMARİS’E ÇİĞLİ’DEN GİTMİŞ

Öte yandan, tatilde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gece basın açıklaması yaptığı oteli bombalayıp ateş açan 3 helikopterin, İzmir’in Çiğli İlçesi’ndeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan gittiği öğrenildi. Bir yüzbaşının da yaralandığı ve hastanede tedaviye alındığı belirtildi.

KULELİ’DE 80 ÖĞRENCİ GÖZALTINDA

KULELİ Askeri Lisesi’nin 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre Lise’den çıkan bir grup öğrenci dün gece Çengel Karakolu’nun askerlere teslim edilme talebinin reddedilmesi üzerine polis merkezine gelip ele geçirdi. İlerleyen saatlerde polis merkezi darbe girişimcisi öğrencilerden geri alındı. Polis merkezinin el değiştirmesi sırasında ve sonrasında Kuleli Askeri Lisesi’ne giden polis toplam 80 kişiyi gözaltına aldı.

DHA: İÇERİDE RÜTBELİ ASKERLER KALDI

Kuleli Askeri Lisesi’nde 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Lise çevresinde hareketlilik devam ederken, içeride sadece rütbeli askerlerin bulunduğu öğrenildi.

Kuleli Askeri Lisesi’nin önüne gelen bir öğrenci velisi, “Çocuğumla telefonla görüştüm. Çocukları tatbikat var diyerek çıkarmışlar. Öğrencilerin tamamını G3 ile çıkarmışlar.Başlarındakiler kimse G3 veriyorlar sokağa çıkıyorlar tatbikat yapıyoruz diye, çocuklar belli bir süre bunun ne olduğunu algılayamıyorlar. Yeğenim ‘Başımızdakiler bizi bırakıp gittiler amca’ dedi. Gece 3 civarında olayın boyutunun farklı olduğunu anlamışlar. Söylediklerine göre şuan içeride bulunan komutanlar ayrılmış. Sadece öğrenciler varmış” dedi.

Velinin konuşmasının ardından çevredeki bazı kişiler tepki gösterdi. Polisin buradaki çalışmaları devam ediyor.

Vatandaşlardan Kuleli Askeri Lisesi önünde tepki

Orgeneral Dündar: Çok sayıda komutan bilinmeyen yerlere götürüldü

15 temmuz 2016 tarihinde saat 22:00 sularında Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, muhtelif şehirlerinde emir komuta zinciri dışında, bir askeri hareketlilik başladığını söyleyen Dündar, “Kısa sürede yapılan bir değerlendirme sonucunda bu hareketliliğin TSK içinde yuvalanmış olan çeşitli rütbelerden bir grup asker tarafından başlatılan darbe girişimi olduğu anlaşılmıştır. Genelkurmay karargahında ve diğer görevlerdeki çok sayıda komutan, darbe teşebbüsünde bulunan kişiler tarafından ele geçirilerek, ilk anda bilinmeyen yerlere götürülmüşlerdir. Ankara ve İstanbul yanında çeşitli şehirlerimizde devlet kurumlarını ve yönetimi ele geçirmeye yönelik faaliyetler tespit edilmiştir” diye konuştu.

HALK DEVLETE VE CUMHURİYET SAHİP ÇIKTI
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve bazı Zırhlı Birlik unsurlarının ağırlıklı olarak bu darbe girişiminin içinde yer aldığının tespit edildiğini söyleyen Orgeneral Dündar, ” Bu darbe teşebbüsü, TSK emir ve komuta zinciri tarafından ilk andan itibaren reddedilmiştir. Bu durum darbecilerin medya ve internet gibi enformasyon araçlarıyla giriştikleri algı operasyonunu kısa sürede çökertmiştir. Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, TBMM üyelerimiz, TSK ile tam bir dayanışma içerisinde, demokrasinin, hukuk devletinin yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemişlerdir. Darbe teşebbüsünün anlaşılmasından itibaren, milletimiz sokaklara inerek, tankların önüne geçerek, meydanı darbecilere bırakmayarak demokrasimize ve Cumhuriyetimize sahip çıkmışlardır. Gerek emniyet teşkilatımız, gerekse savcılarımız, gerekli tedbirleri süratle alarak sürecin önünü geçmişlerdir” ifadesini kullandı.

MİLLET BU ALÇAKLIĞI UNUTMAYACAKTIR
Devletin ve milletin el ele vererek tarihi bir darbe girişimini akamete uğrattığını söyleyen Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Ümit Dündar, “Ancak bu girişim sırasında Türkiye maalesef kendi meclisini , kendi kurumlarını bombalayan, kendi vatandaşına kurşun sıkan, bir grubun cinnetine şahit olmuştur. Ülkesini koruması için kendisine emanet edilen silahları, kendisine çevirenlerin sergilediği alçaklığı, bu millet asla unutmayacaktır. Azim ve kararlılıkla devletine sahip çıkan milletimizin, her bir ferdine şükranlarımızı sunuyoruz. Milletimizin asla endişesi olmasın ki, Türkiye darbeler ve cuntalar dönemini bir daha açılmamak üzere kapatmıştır” dedi.

90 ŞEHİT VAR
Darbe teşebbüsü sırasında şuana kadar tespit edilen 41’i polis, 2’si asker, 47’si sivil olmak üzere toplam 90 kişinin şehit olduğu bilgisini veren Orgeneral Dündar, yaralıların sayısını da 1154 olarak açıkladı.

1563 DARBECİ TUTUKLANDI
Şuana kadar darbe teşebbüsüne karıştığı tespit edilen Ankara’da Jandarma Okullar Komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Sadık Köroğlu ve İstanbul’da ikinci zırhlı tugay komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Özkan Aydoğdu başta olmak üzere, toplam 1563 askerin tutuklandığını söyleyen Dündar, “Yine şu ana kadarki tespitlerimiz ışığında, darbe teşebbüsü içerisinde yer alanlardan 104 kişi ölü olarak ele geçirilmişlerdir. Türkiye bu ihanet teşebbüsünün üstesinden gelerek, demokrasiye ve hukuk devletine olan bağlılığını tüm dünyaya göstermiştir. TSK olarak darbeye karışan herkesle birlikte paralel devlet yapılanması mensuplarının tamamını ordumuzdan temizlenmesi konusunda kararlı olduğumuzu açıklıkla ifade etmek isterim. Devletine ve milletine ihanet eden hiç kimse cezasız kalmayacaktır” diye konuştu.

SİYASİ PARTİLERE VE MEDYAYA TEŞEKKÜR
“TSK demokratik hukuk devletinde olması gerektiği gibi milletinin emrinde bir kurum olarak çalışmaya devam edecektir” diyen Orgeneral Dündar , “Demokrasi ve milli iradeye sahip çıkan tüm siyasi partilere ve medya kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum” ifadesini kullandı.

“DİĞER KOMUTANLARLA İLGİLİ BİLGİ VEREMEM”
Genelkurmay Başkanının bazı komutanların rehin alındığı yönündeki bilgilerin doğru olup olmadığı şeklindeki bir soruya yanıt veren Orgeneral Dündar, “Genelkurmay Başkanımız görevine başlamış durumda. Diğer komutanlarımızdan herhangi bir bilgi vermem mümkün değil, şu anda temas kuramadığımız komutanlarımız içerisinde Veysel Kösele bulunmaktadır” dedi. Dündar şuana kadar da sadece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la temas kurduklarını da sözlerine ekledi.


Darbe girişiminin perde arkası: Düğün ve tanker uçak detayı ile Moda’ya inen helikopter…

Orgeneral Akın Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Balyoz operasyonu sonrasında birçok komutanın tutuklanmasının ardından 2013 yılında getirildi. İki yıl komutanlık yaptıktan sonra Ağustos 2015’e görevi Orgeneral Abidin Ünal’a devretti. Orgeneral Öztürk, kalan bir yıllık görev süresini Yüksek Askeri Şura üyesi olarak devam ettirip önümüzdeki 30 Ağustos’ta emekli edilecekti.

BİR YIL ÖNCE UYARILDI

DHA’nın haberine göre, geçen yıl ‘FETÖ’ ile bağlantıları olduğu iddia edilen Akın Öztürk’ün ‘darbe yapabilecek potansiyele sahip olduğu’ geçen yıl bir grup subay tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildiği öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, devletten temizlenmeye başlanan FETÖ bağlantılarına sahip general ve amirallerin önümüzdeki günlerde yapılacak olan Yüksek Askeri Şura’da emekli edileceklerinin belli olması üzerine Orgeneral Öztürk’ün Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil ile birlikte düğmeye bastığı ortaya atılan iddialar arasında. Eğer darbe başarılı olsaydı, Akın Öztürk Genelkurmay Başkanı olacaktı.

DARBE GECESİ DÜĞÜN VARDI

Dün gece, Eskişehir’de bulunan ve Hava Kuvvetleri’nin tüm vurucu güçlerinin komutanı olan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral İlhan Şanver’in kızının İstanbul’da düğünü vardı. Moda Deniz Kulübü’ndeki düğüne tüm Hava Kuvvetleri üst düzey komuta kademesi davetliydi. Başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal olmak üzere tüm havacı generaller ve üst düzey komutanlar İstanbul’a gelmişti. Düğüne katılmayan tek komutan ise Orgeneral Akın Öztürk’tü.

ANKARA’DA DÜĞMEYE BASILDI

Orgeneral Akın Öztürk, dün gece 22.00’de Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan F-16’ların kaldırılması ile operasyon için düğmeye bastı. Bu operasyon, Öztürk’ün damadı Hava Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş’un komutanı olduğu Akıncı Üssü’ndeki 141. Filo’da başladı. Yarbay Karakuş, iki yıl önce Ankara’da Kuveytli diplomatlarla kavga etmiş ve çıkan arbedede darp edilerek ismi gündeme gelmişti.

Hava Kuvvetleri’nin karargâh filosu olarak bilinen 141. Filo’nun personeli dün öğleden sonra ‘Bugün filo komutanının emriyle erken paydos edilecek’ denilerek lojmana gönderilmişti.

TANKER UÇAKLAR GÖNDERİLDİ

F-16’ların uzun süre havada kalabilmesi için İncirlik Hava Üssü’nden KC135R tipi iki tanker uçak görevlendirildi. Bu uçaklar önce Ankara’da sonra da İstanbul’da görev yaparak F-16’ların saatlerce havada kalmasını sağladı.

MODA’YA HELİKOPTER İNDİ

Korgeneral İlhan Şanver’in kızının Moda’daki düğününe Ankar’da F-16’lar uçarken bir Sikorsky S-70 tipi helikopter indi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal başta olmak üzere tüm komuta heyeti helikoptere alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Hava Kuvvetleri üst düzey ekibin darbeciler tarafından kaçırılması, üs ve filoların hızlı reaksiyon vermesini önledi.

KARA HAVACILIK’TAN DESTEK

Darbe girişimine Hava Kuvvetleri’nden Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü ile İncirlik Adana’daki 10. Tanker Üs Komutanlığı’nın yanı sıra Ankara Güvercinlik’teki Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık birliklerinden bazı desteklerin verildiği de ifade edildi. Kalkan Sikorsky S-70’lerin yanı sıra Ankara’da AH-1 Cobra helikopterlerinin uçtuğu, farklı bölgelerde ateş açtığı belirlendi.

Bu gelişmeler üzerine Hava Kuvvetleri, her an kalkışa hazır tüm üslerdeki F-16 uçaklarını havalandırarak İstanbul ve Ankara’da uçan darbeci güçlerin kontrolündeki F-16’ların peşine düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından darbecilerin kontrolündeki F-16’lara ‘vur emri’ verildi. Bir S-70 helikopteri ise Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 tarafından vuruldu.

TC-ATA UÇAĞI İNERKEN ÜZERİNDEN F-16’LAR GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman’dan TC-ATA tescilli VIP uçağına binerek, İstanbul Atatürk Havalimanı’na hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan uçağa, F-16’lar eşlik etti. Ancak uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’na 03.18’de inmesinden sonra darbeci F-16’lar Bandırma’dan kalkan F-16’lar tarafından kovalandı.

TC-ATA uçağı indikten sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağının Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi.

DHA’ya göre, darbe girişimlerinin ardından akla gelen sorulardan biri de 24 Kasım 2015’te sınır ihlali nedeniyle düşürülen Rus uçağının arkasında darbeci yapının olduğuydu. Uçuşun ardından komuta kademesinin yanı sıra darbeci pilotların kullandığı F-16 ve tanker uçak pilotları, destek veren yer ekipleri tutuklandı.

Askerler: Biz tatbikat zannediyorduk

Askerlerin başında bulunan Albay’ın darbe girişiminde bulunduklarını kabul ettiğini belirterek polisler karşısına geldiği zaman “Tamam geri çekiliyoruz” dediği öğrenildi.

POLİS SİLAHINI ALBAY’A DOĞRULTTU

Darbe teşebbüsü sırasında Atatürk Havalimanı’na gelen askeri birliğin başındaki Albay, Emniyet Müdürlüğü binasına giderek Müdür makamına geçmek istedi. Ancak polis silahını çekerek Albay’a doğrulttu ve “Buraya girerseniz ateş edeceğim” deyince Albay geri adım attı. Ve birliğinin başına döndü.

Yetkililerden alınan bilgiye göre uçuş trafiğinin normale döndüğü ancak yolculardan büyük bölümünün ve görevli personelin havalimanına ulaşamaması nedeniyle öğle saatlerinde sonra tüm seferlerin başlayacağı bildirildi.

F-16’LAR FLORYA ÜZERİNDE

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayları Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde takip ederken bir anda saat 10.35 sıralarında Florya üzerinde iki adet F-16 savaş uçağının geçmesi heyecan yarattı.

Kütahya’daki Jet Hava Üssünden kalktığı belirlenen F 16 uçakları derhal Uçuş Kulesi tarafından uyarılarak kendilerinden bilgi alında. Savaş uçakları daha sonra üslerine döndü.

Öte yandan bazı küçük guruplar hala havalimanını terk etmiyor. Gölgelik alanda yerlerde oturuyor. Uçuşlar için hazırlıklar süratle devam ediyor. İç hatlar terminali gidiş katında uçuş yapılması beklenirken dış hatar gidiş ve geliş katı boş pasaport kontrol noktaları boş, havalimanı içerisinde bulunan büfe ve kafeteryaların önünde kuyruklar oluştu. Transit yolcular ise yolcu salonlarında yerlerde yatıyor.

This entry was posted in Fetullah Gülen, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *