Alman Die Zeit, ‘Erdoğan’a hakaret’ dosyalarını derledi, haber 28 sayfayı buldu * Bir doktor Ağustos 2014’te Facebook sayfasından Yüzüklerin Efendisi’nin karakterlerinden Gollum ile Erdoğan’ın fotoğraflarını kıyaslayan paylaşım yaptı. Nisan 2015’te savcılık Gollum’u “şeytani yaratık” diye niteleyerek doktorun cumhurbaşkanına hakaret ettiği sonucunu çıkardı.

Yayınlanma tarihi: 17 Haziran 2016 Cum

Almanya’nın sosyal demokrat çizgideki saygın haftalık gazetesi “Die Zeit”, ek olarak verdiği “Zeit Magazin” dergisini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hakaret gerekçesiyle açtığı davalara ayırdı. Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaretten açılan davaların sayısı 2 bine dayanırken “Zeit Magazin” bunların içinden 286 davayı aktardı. İstanbul’dan gazeteci Onur Burçak Belli ve Şafak Timur’un hazırladığı dosyanın hacmi 28 sayfayı buldu.

Die Zeit, “Hakarete uğrayan Cumhurbaşkanı” başlıklı önyazının yanı sıra Cumhurbaşkanı’na hakaret davalarına dayanak gösterilen Ceza Yasası’nın 299. maddesine atfen “Türkler ve 299. Madde”, “Davalı Halk”, “Tutuklanan çocuklar” başlıklı yazılarla davaların çerçevesini çizdi. Muhammed Ali’nin cenazesinden geri dönmesinin ardından Erdoğan’ın merhum boksöre bile hakaret davası açacağına dair sosyal medyada espriler yapıldığını aktaran gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın emrindeki aygıt sayesinde öfkelendiğinde hakaret davası açmanın keyfini sürdüğünü dile getirdi.

Dündar-Gül davası

Mart 2016’da TBMM’de soru önergesine verilen yanıta göre 299. Madde’den iki yılda 1845’ten fazla dava açıldığını, oysa anayasada ifade ve basın özgürlüğünün garanti edildiğini aktaran Die Zeit, bu yüzden en çok gazetecilerin yargılandığını, 4 yıla kadar hapis öngören 299. maddeden gazetecilere daha ağır ceza verdiğini belirtti. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün casusluktan yargılandığını hatırlatarak “solcu BirGün veya muhafazakâr Zaman gazetesi olmuş, fark etmez. Erdoğan eleştirel haberlerden hoşlanmıyor. 299. madde başını ağrıtan gazetecilerden kurtulmasına yardımcı oluyor” dedi.

Çocuklara bile…

Medya kadar sosyal medyanın da sıkı kıskaca alındığını, gazeteciler kadar siyasi aktivist Kürtlerin de hedefte olduğunu, kadın, çocuk yaşlı, siyasetçi, sanatçı, karikatürist, işçi, sendikacı, komünist, öğrenci, çiftçi, futbolcu (Hakan Şükür) ve hatta bir güzellik kraliçesi (Merve Büyüksaraç) dahil her kesimden pek çok insana dava açıldığını belirten gazete çocukların çocukça hareketlerinin, sosyal medyada kullanıcıların sildiği mesajların ve halktan ne idüğü belirsiz ihbarların bile peşine düşüldüğünü vurguladı. “Erdoğan ve AKP’nin cezalandırarak otoriter hükümdarlığının inşası için kullandığı” 286 örnek davayı tanıttı.,

ALMANYA’NIN KONUŞTUĞU DAVALAR

AFİŞ YIRTAN ÇOCUKLAR

Mayıs 2014’te Diyarbakır’da bir bilboard’da asılan Erdoğan’ın afişini yırttıkları gerekçesiyle 12 ve 13 yaşındaki iki kuzene “cumhurbaşkanlığına hakaretten” dava açıldı. “Çocuk Koruma Kanunu” kapsamında bakımevine yerleştirilmeleri ve iki yıl dört aya kadar hapisleri istendi.

AMPUL DAVASI

008’de Bursa’da bir gösteride AKP logosuna atfen “Ampül Tayyip” diye bağıranlar, 6 yıllık yargı sürecinin ardından beraat etti.

GOLLUM

Bir doktor Ağustos 2014’te Facebook sayfasından Yüzüklerin Efendisi’nin karakterlerinden Gollum ile Erdoğan’ın fotoğraflarını kıyaslayan paylaşım yaptı. Nisan 2015’te savcılık Gollum’u “şeytani yaratık” diye niteleyerek doktorun cumhurbaşkanına hakaret ettiği sonucunu çıkardı.

ORTA PARMAK

Mayıs 2014’te İzmir’de bir kafede oturan bir kadın, Erdoğan’ın seçim otobüsünün geçmesinden ardından gözaltına alındı. Kadını müstehcen bir el haraketi yapmakla suçluyorlardı. Daha sonra Erdoğan seçim kampanyasında “Sen bir kadınsın, başbakan geçerken nasıl böyle bir hareket yapabiliyorsun” diye çıkıştı. Yargıç 354 gün hapis verdi.

FACEBOOK TERÖRÜ

23 Şubat 2016 gecesi 13 yaşındaki bir çocuk evinde gözlatına alındı. Dokuz aydır izlenen Facebook hesabından Erdoğan karşıtı paylaşımları nedeniyle mahkûm edildi.

SINIFTA GÖZALTI

Şubat 2015’te Ayvalık’ta polis, Facebook’ta cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 13 yaşındaki çocuğu sınıfta gözaltına alıp savcılığa ifade vermeye götürdü.

TÜRK USULÜ BOŞANMA

İzmir’in Torbalı ilçesinde bir koca televizyona Erdoğan çıkınca eşinin cumhurbaşkanına devamlı küfür ve hakaret ettiğini söyleyip, bunların ses kayıtlarını sunarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. Koca eşinden tek celsede boşandı.

EY ERDOĞAN

Mart 2014’te BirGün gazetesinde yayımladığı “Ey hükümetin başı” başlıklı yazı nedeniyle 7 bin 80 Lira para cezasına mahkûm edildi.

TAYYİP HARİÇ HERKESE

Ege Üniversitesi’nde kafeteryanın çay zamlarını protesto için “Tayyip hariç herkese benden çay” afişi açan üç öğrenci Şubat 2016’da yargılanmaya başladı.

HİTLER BIYIĞI DAVASI

Erdoğan’ı Hitler bıyığıyla gösteren pankart açan herkese dava açıldı.

This entry was posted in FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *