Yurt Çapında Elektrik Kesilmesi hakkında bir yorum *** ” Yaşanılan olay, planlanan bir iç savaşın ön provası olabilir; Türkiye’nin bu durumda düşeceği çaresizlik ve acizliği görmek ve ölçmek için.”

Yavuz Dedegil
dedegil@gmx.de
1. April 2015

Yurt Çapında Elektrik Kesilmesi hakkında

Aşağıda sizlere, Elektrik şebekelerinin kuruluş, işletme ve, ister otomatik ister manuel, yönetimleri ve bağlantıları hakkında bilgiler içeren bir tekliften parçalar gönderiyorum. Bunları anlamak için elektrik mühendisi olmaya gerek yok, Ìmam-Hatip mezunu ve AKP üyesi olmayan herkes anlayabilir. Enerji bakanlığının ve Elektrik dağıtım şirketlerinin „bilemedikleri“ herşeyi, kendiniz çözebilirsiniz.

I. 2015 TEKNOLOJÌSÌ Örneği, (Türkiye’ye verilen bir tekliften alıntı)

– doğru akım ile çalışan tramwaylar ile, demiryolu tesislerinin ve ona yakın müşterilerin alternatif akımlı elektrik dağıtımını yöneten sistem, yenilenecektir.Kurulan sistemler hem demiryollarının doğru akım şebekesini hem de ilgili alternatif akim şebekelerini yönetecek niteliktedir.

– Dağıtım merkezinin bütün elemanları, yedekli olarak kurulacak ve birbirleri ile, çifte donanımlı bir Fast-Ethernet-LAN sistemi üzerinden irtibat kuracaklar. Ìki …-Server’li … HIGH-LEIT X sisteminin kullanılması ve Hot-Stand-By tekniği, bir hata durumunda, yönetimin, hemen hemen kesintisiz olarak, yedek sisteme aktarılmasını sağlayacaktır.Bütün yönetim elemanları yedekli ve birbirini kontrol ediyor. Bir sorun halinde, bu sistemlerden biri işlemezse, diğeri otomatik olarak yönetime girip, KESÌNTÌSÌZ akımı sağlıyor. Ama bu sistemler birbiri ile, INTERNET üzerinden temasa geçiyor ve TÜRKÌYE’nin kendine ait bir uydusu veya Internet sistemi yok. Internet ve uydu kimin elinde ise o, bu sistemi bir anda işlem dışı bırakabilir.

– Komuta merkezinde, her üç yönetim yerinden, Windows-Teknolojisiyle, her iki serverden birini devreye almak mümkün olacak. … sayesinde, sistem aynı anda birden fazla eleman tarafından kullanılabilecek.Serverler de yedekli ve üç ayrı yerden müdaheleye hazır; ama Internet in ve Windows’un çalışması gerek. Uydu bağlantısı kesilince, hiçbirinin kıymeti yok, işlemezler.

– 130 tesisin uzaktan kumanda ile yönetilebilmesi için … modular sistemi kullanılacak. Bu sistem, takriben 50 küçük dağıtım sisteminden, büyük transformatör ve doğru-akım-yapımı devrelerinden gelen 1000 teknik veriyi işleme kapasitesinde.1000 kullanım noktasının aktüel durumu sisteme geliyor ve işleme giriyor (Voltaj durumu, elektrik sarfiyatı vs.). Buradaki ihtiyaca 130 noktadan uzak kumanda ile müdahele imkanı var, tabii eğer Uydu bağlantısı çalışırsa.)

– Böylece, demiryollarının elektrik ihtiyacının ve orta voltajlı genel ihtiyacının temini, müşterek bir sistem ile, güven altına alınmış olacaktır.

II. Böyle bir sistem açısından, Edirne’den Hakkari’ye kadar bir elektrik kesilmesi, TEKNÌK ARIZA YÜZÜNDEN mümkün değildir. Türkiye, Avrupa’dan Ìran’a kadar ulaşan bir Enterkonnekte sistem içindedir. Türkiye‘nin elektriği, 39 u Dicle-Fırat üzerinde olmak üzere, takriben 50 Hidroelektrik santralı + Yatağan dahil 20-30 Linyit termo elektrik santralı + (Ìsim vermeyeyim, hani Çanakkale’li bir enerji bakanımız ve onun aklanan başbakanı vardı ya) sayesinde 4-5 doğalgaz (Gasprom) termik santralı ile, ve ayrıca Ìran ve Avrupa’dan gelen elektrik (Bulgaristan), tarafından sağlanmaktadır. Bunlardan birisi veya birkaçı, hangi sebeple olursa olsun, enerji vermese, Türkiye çapında bir elektrik kesilmesi söz konusu olamaz. Direk yıkılmaları veya tel kopmaları da bunu yapamaz, çünkü dağıtım sistemi, bütün enerji kaynaklarını toplayıp dağıtan, kapalı bir devre oluşturur, yerel tahribatlar ancak yerel elektrik kesintileri oluşturabilir.

III. Sonuç

Yaşanılmış veya yaşanmakta olan elektrik kesintisi, ancak ve ancak, Türkiye elektrik dağıtım sisteminin kalbini oluşturan „yurtiçi kontrol merkezi“ veya „yurtdışı uydu sahibi ve yöneticisi“ tarafından yapılabilir.

IV. Yaşanılan olay, planlanan bir iç savaşın ön provası olabilir; Türkiye’nin bu durumda düşeceği çaresizlik ve acizliği görmek ve ölçmek için.

Selam ve saygılarımla

Dr. Dedegil

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, Gundem, Haber. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *