EĞİTİMDE KARANLIĞIN AYAK SESLERİ *** İrtica anaokulunda

16 Aralık 2014 Salı
Aydınlık

İrtica anaokulunda

Anaokullarında seçmeli Kur’an ve cüz dersleri başladı. Her gün verilen ‘değerler eğitimi’nde İslam’ın ve imanın şartları öğretiliyor. Bununla da yetinmeyen okullar, 5-6 yaşındaki çocuklara erkekler önde, kızlar arkada toplu namaz kıldırıyor

Toplum Servisi

MİLLİ Eğitim Şûrası’nda karar olarak geçen “değerler eğitimi”nin, anaokulu ve kreşlerde çoktandır uygulandığı ortaya çıktı. Aydınlık, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve Şûra kararlarından çok önce dini eğitime başlayan kreşlerden bazılarını tespit etti. Bu okullarda “değerler eğitimi” adı altında verilen derslerde, İslam’ın ve imanın şartlarıyla ahlak kuralları öğretiliyor; tıpkı Şûra kararlarında olduğu gibi, Kutlu Doğum Haftası, aşure günü ve hicri yılbaşında kutlama etkinlikleri yapılıyor.

Bazı kreşlerde, Kur’an ve cüz dersleri de verilirken, bazılarında ise her bir çocuk için ayrı Kur’an ya da dua günleri düzenleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şura’nın açılışında yaptığı konuşmada AKP iktidarı döneminde yasakları aştıklarını belirterek, “Hâlâ bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları, anaokulundan başlayarak, öğrencilerimize bir hayat tarzı sunarak aşacağız” demişti.

HER GÜN DİN DERSİ

Konya’da faaliyet gösteren Akıllı Minikler Anaokulu, “değerler eğitimi”ne Şura kararlarından önce başlayan kreşlerden biri… 3-6 yaş arası miniklere eğitim veren okulun, Konya’da 3 şubesi var. Merkez şubenin müdürü, çocuğunu kaydettirmek isteyen bir veliye, okullarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Haftanın 2 günü İngilizce, 1 günü satranç, 1 günü de el sanatları dersimiz var. Haftanın 5 günü ise değerler eğitimi dersi veriyoruz. Ayrıca yine haftanın her günü seçmeli olarak Kur’an ve cüz dersi yapıyoruz. Değerler eğitiminde İslam’ın ve imanın şartlarını, dini değerleri ve ahlak kurallarını çocuklara şarkılar ve oyunlarla öğretiyoruz. Bu şarkılardan etkilenerek abdest almayı merak eden ve namaz kılmaya heveslenen çocuklarımız oldu. Bu yüzden dönem başında abdest almayı da öğrettik ve namaz kılanlar da oldu. Kimisi başı açık kıldı, kimisi kapalı. Sonuçta çocuklarda hiçbir kısıtlamaya gidemeyiz. Şu an namaz kılan öğrencimiz yok ama isteyen olursa kıldırırız. Velilerin de bu konuda isteği önemli ama biz çocuğun hevesli olup olmadığına bakıyoruz. Baskı yapmıyoruz.”

Müdürün verdiği bilgiye göre, okulun bazı şubeleri, ilkokul çağındaki öğrencilere de “etüt sınıfı” olarak hizmet veriyor. Okulun facebook sayfasından yaz aylarında paylaşılan fotoğraflarda, Buhara şubesindeki “Cennet Çocukları” adlı etüt sınıfı, başörtü ve takkelerle topluca namaz kılarken ve Kur’an okurken görülüyor.

‘EV KIZI OLACAĞIM’

Aydınlık’ın tespit ettiği bir diğer anaokulu, Beylikdüzü’nde faaliyet gösteren Gelecek Nesil Minikler Akademisi… Okulun sosyal medya hesaplarından çeşitli ayet ve hadislerle okuldaki dini faaliyetlere ilişkin fotoğraflar da paylaşılıyor. 1 Nisan 2012’de paylaşılan şu cümle ise oldukça dikkat çekici: Çocuklarınızı yaşadıkları zamana göre değil, yaşayacakları zamana göre yetiştirin.

9 Mayıs 2012 tarihli bir başka gönderi ise kız çocuklarına bakış açısını gösteriyor:

“Sınıfta, ‘Büyüdüğünüz zaman ne olmak istersiniz?’ sorusuna, öğrencimiz Zehra’nın verdiği yanıt, hepimize tebessüm ettirdi.

Şüheda öğretmen: Çocuklar, büyüdüğünüz zaman ne olmak istersiniz?

Zehra: Ben misafirlere şeker ve kolonya tutacağım. Yani ev kızı olacağım.”

ARAPÇA ÖĞRENİYORLAR

Akıllı Minikler Anaokulu’nun facebook sayfasında yapılan etkinliklere ilişkin yazılar ve fotoğraflar paylaşılıyor.Değerler eğitimi dersine ilişkin, bir ay önce paylaşılan bir albümde, 3-4 yaşlarındaki çocuklar “elhamdülillah, yerhamukellah, yehdina ve yehdikümullah” gibi Arapça kelimeleri öğrenirken görülüyor. El sanatları dersinde ise öğrenciler, kağıttan cami maketi yapıyor.

This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, DİN-İNANÇ, EĞİTİM, İrtica. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *