Necati Doğru
E-mail: necatidogru@sozcum.com
15 Ekim 2014
Sözcü
Hacıağa 99!
Kendi abdest suyunu ibrikle evinden getirip vakıf suyu kullanmayan kültürü sıçrama tahtası yapıp cumhurbaşkanı olunca makam, mevki, ün ve alkışı da çok sever oldu.
Nafile orucu tutar mı!
Yeryüzü dolusu altının olsa.
O orucun, sevabı etmez.
Tutsa ne yazar!
Harcaması 99’u vurdu.
Her yıl ekim ayında bütçe hazırlığına girişilir. Maliye Bakanlığı bütün bakanlıklara, onlara bağlı müdürlüklere ve kuşkusuz Cumhurbaşkanlığına da sorar: Gelecek yıl (2015’de) size ne kadar para ayıralım ki, harcamalarınızı karşılasın. Bakanlıklar, ona bağlı birimler ve cumhurbaşkanlığı, “harcamak için ne kadar para (bütçe) istediklerini” bildirdiler.
Tayyip Erdoğan da bildirdi.
397 milyon TL isterim.
Yüzde 99 artış.
Kabul edildi.
Halk kemer sıkıyor.
Reis Tayyip şişiyor.
* * * *
3 yıllık OVP yapıldı.
(OVP: Orta Vadeli Plan)
2015 hedefleri şöyle oldu:
Enflasyon yüzde 6 olacak.
(2014 yüzde 9.54’le kapanıyor)
Büyüme yüzde 4 olacak.
(2014 yüzde 3.3’le kapanıyor)
Memura yüzde 3 artı 3 zam.
(Bu da sadece 123 lira tutuyor)
Genel Bütçe yüzde 6 artacak.
Ya cumhurbaşkanlığı bütçesi?
İşte o bütçe, yüzde 99 artacak.
Yeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, el etek öpenleri çok olsun diye, halkın vergileriyle hacıağa yapıldı. Bundan önceki 11 cumhurbaşkanın hiçbirinin döneminde; kemer sıkma yıllarında genel bütçe artışı kısılırken Cumhurbaşkanı bütçeleri şişirilmedi.
* * * *
1 yılda 397 milyon TL.
Ayda 32 milyon TL’den fazla.
Günde 1 milyondan fazla
1 saatte 42 bin TL’den fazla.
Bu harcamaları yeni Cumhurbaşkanı yapacak. AOÇ’deki 1000 odalı yeni saray yapımı ve eski sarayların onarımı bu harcamanın içinde değil. Çünkü yeni Cumhurbaşkanı’nın kullanacağı 4 saraydan biri Kalkınma Bakanlığı bütçesinden aktarılan parayla bitiriliyor ve padişahlıktan kalma diğer 3 saray da TBMM bütçesinden onarılıp, yenileniyor. Orta Vadeli Program hedefleri tutsun diye halk tasarruf faresi haline getirilirken yeni cumhurbaşkanı harcama canavarı yapılıyor.
* * * *
Buraya yazıyorum.
Yüzü olan utanır.
Atatürk için ayyaş diyorlar. 1923-1938 arasında Cumhurbaşkanlığı yaptı. Cumhuriyetin ilk bütçesi 1924 yılıyla başladı. Savaştan çıkılmıştı. Ülke haraptı. Gelir kaynakları çok az, ihtiyaç (harcamalar) sayılamayacak kadar çoktu. Ülkenin hızla kalkınması, sanayileşmesi, tam bağımsızlığını sürdürmek için cumhurbaşkanı dahil herkesin “çok çalışıp-az harcaması” hedeflenmişti.
1929 yılında dünyayı sarsan “29 ekonomik krizi” patladı. Türkiye’yi de derinden etkiledi. Buna rağmen karşılıksız para basılmadı, 15 yıl boyunca denk bütçe yapıldı. Bağımlılık yaratacak dış borç alınmadı, sadece millileştirme yapmak için dış kredi kullanıldı. Devlet ve Hazine malları, ulusal değerler bugünkü gibi “bütçeye gelir sağlıyoruz” diyerek yabancıya ve yerli zengine haraç mezat satılmadı. Her yıl yüzde 8 yüzde 9 çok yüksek büyümeler gerçekleşti. Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı yaptığı 15 yılda genel bütçedeki (halkın bütçesi) artış, cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artışın hep önünde oldu.
* * * *
Soruyu vicdanlı soralım:
Halktan toplanan vergilerle yüzde 99 artış yaparak harcama sarhoşu olana “Hacıağa 99” denilmezse başka ne denir.
OKURA NOT:
Cumhurbaşkanlığı, dün gece akşam geç vakit bir açıklama yaptı ve bütçesindeki artışın yüzde 48,97 olduğunu ileri sürdü. Oysa Meclis’te kabul edilen 2014 bütçesinde Cumhurbaşkanlığı’na ayrılan 199 milyon 500 bin lira (ödeneksiz) olarak kabul edildi. 2015 yılı için ise 397 milyon lira (ödeneksiz) ayrılıyor.
Bu da yüzde 99 artış yapıyor.