Diyarbakır’da son bir ayda neler yaşandı

AYDINLIK
11 Haziran 2014

Diyarbakır’da son bir ayda neler yaşandı

Abdullah Gül’ün ‘güzel olacak’ sözleriyle hafızalara kazınan açılım, AKP’nin PKK’yla yürttüğü müzakereler sonunda bu noktaya geldi. Bayrağın indirilmesine kadar süreç adım adım ilerledi

PKK’lıların 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki Türk bayrağını indirmesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bölgede daha önce görev yapmış olan askerler, mülki amirler ve siyasetçiler bu noktaya AKP’nin izlediği politikalar sonucu gelindiğini bildirdiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Güzel şeyler olacak” sözleriyle başlayan “açılım” süreciyle PKK’nın bölgede güçlendiğini, “Habur açılımı” ile birlikte PKK’nın hızla büyüdüğünü kaydeden askerler ve siyasiler, Brüksel’de, Oslo’da en son da İmralı’da ABD ve İngiltere gözetiminde PKK’lılarla yapılan pazarlıklar sonrasında Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki bazı illerin PKK’nın otoritesine terk edildiğini ifade ettiler.

30 Mart seçimleri öncesinde, PKK’nın önü iyice açıldığını vurgulayan askerler ve siyasetçiler, PKK da durumu fırsata çevirerek fiili özerklikten söz etmeye başladığını ifade ettiler. Bülent Arınç’ın gazetecilerin PKK’nın özerklik taleplerine ilişkin sorusunu “fikir özgürlüğü” kapsamında değerlendirdiğini belirten askerler ve siyasiler, yaşananların PKK ile belirlenen yol haritasının bir sonucu olduğunu bildirdiler.

‘PKK’ya güvence verildiği açık’

CHP Tunceli milletvekili Kamer Genç 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki Türk bayrağının indirilmesinin planlı olduğunu kaydetti. Genç, “Bayrağı indiren kişiye ateş edilmeyeceği güvencesi verildiği çok açık. Değilse hiç kimse böyle bir olaya cesaret edemez. PKK, hükümetin ‘ateş etmeyin’ talimatını bildiği için böyle davranıyor. Bayrak indirme olayının bir tek sorumlusu vardır. Oda Erdoğan ve hükümetidir. Şimdi gündem değiştirmeye çalışıyor. Milliyetçi bir görüntü verme gayreti içinde” dedi.

‘Erdoğan milliyetçiliğe sığınarak kurtulamaz’

MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay da Erdoğan’ın milliyetçi söylemlere sarılarak bayrağın indirilmesindeki sorumluluğundan kurtulmaya çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bayrağımızın indirilmesinin sorumluları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özel’dir. Bunlar tarihe ‘bayrağı PKK’ya indirten kişiler’ olarak geçecektir. Başbakan Erdoğan milliyetçi söylemlerle sorumluluktan kurtulamaz. O bayrağı indiren asıl fail Erdoğan’ın izlediği politikalardır. Yıllar önce Başbakan Yardımcısı Arınç, Manisa’da ‘Bayrak bir bez parçası değil mi?’ demişti. Aynı anlayış devam etmektedir.”

Adım adım bayrak indirme

Türk bayrağının Diyarbakır’daki 2. Havva Kuvvetleri Komutanlığı bahçesinden indirilmesi olayı yaşanana kadarki bir aylık süreç şöyle gelişti:

* PKK “AKP verdiği sözleri tutmadı” diyerek harekete geçti.

* Karakollara taciz ateşini arttırdı.

* Kalekol yapımı durmazsa saldırılarını arttıracaklarını açıkladılar.

* Bölgede birçok yerde yol kesme ve kimlik kontrolü yapmaya başladı.

* Lice, Muş, Tunceli, … gibi illerde güvenlik güçleri ile çatışmaya girdi.

* Lice’de PKK saldırısına karşılık veren askerlerle çıkan çatışmada 2 kişi yaşamını yitirdi.

* 19 Mayıs günü Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında olağanüstü güvenlik zirvesi toplandı

* Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni yol haritası üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

* Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HDP ile masaya oturdu.

* MİT İmralı’ya giderek Öcalan’la yol haritasını görüştü. Arkasından BDP Heyeti İmralı’ya gitti.

* Diyarbakır’da “açılım çalıştayı” yapıldı.

* 2.Hava Kuvvetleri Komutanlığı içindeki bayrak PKK’lılarca indirildi.

* BDP heyeti apartopar İmralı’ya götürüldü.

* Öcalan, Erdoğan’ın sözlerini tekrarlayan bir açıklama yaptı.

This entry was posted in Bölücü KÜRTÇÜLÜK, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *