YOLSUZLUKLARA DEVAM **** PERDE ARKASI ..Soma’da milyarlık naylon fatura iddiası

Mayıs 22, 2014
Sözcü

Soma’da milyarlık naylon fatura iddiası

Seçimler öncesinde dağıtılan kömürlere karşılık, Soma Holding’e 1 katrilyon liralık hayali ödeme yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı

13 Ma­yı­s’­ta 301 iş­çi­nin ha­ya­tı­nı kay­bet­me­siy­le so­nuç­la­nan So­ma fe­la­ke­tin­de, her ge­çen gün ye­ni bir ge­liş­me olu­yor.Dün SÖZ­CÜ­’de oku­du­nuz; CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Sez­gin Tan­rı­ku­lu, “So­ma Hol­din­g’­e 2011-2014 (29 Mart ta­ri­hi iti­ba­riy­le) dö­ne­min­de, dü­zen­le­di­ği nay­lon fa­tu­ra­la­rın kar­şı­lı­ğın­da, ka­mu kay­nak­la­rın­dan en az 1 mil­yar li­ra (es­ki pa­ra 1 kat­ril­yon li­ra) öde­me ya­pıl­dı­ğı id­di­ası doğ­ru mu­dur?” di­ye so­ru öner­ge­si ver­di.Ar­dın­dan da bu yön­de­ki ih­bar id­di­ala­rı üze­ri­ne, Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’nın uy­gu­la­dı­ğı iş­lem­le­rin ne­ler ol­du­ğu­nu sor­du.

OLAY ÇOK CİD­Dİ

Halk ara­sın­da “Nay­lon fa­tu­ra­” di­ye ad­lan­dı­rı­lan fa­tu­ra, Ver­gi Usul Ka­nu­nu­’n­da, iki­li bir ayı­rı­ma ta­bi tu­tu­lu­yor.

1. Muh­te­vi­ya­tı iti­ba­riy­le ya­nıl­tı­cı bel­ge dü­zen­le­mek ve­ya kul­lan­mak (18 ay­dan 3 yı­la ka­dar ha­pis).

2. Sah­te fa­tu­ra dü­zen­le­mek ve­ya kul­lan­mak (3 yıl­dan 5 yı­la ka­dar ha­pis). Ay­rı­ca, ha­pis ce­za­sı­nın ya­nı sı­ra, her iki­sin­de de bu yo­la baş­vu­rul­mak su­re­tiy­le öden­me­yen ver­gi­nin 3 ka­tı “ver­gi zi­ya­ı ce­za­sı­” ke­sil­mek­te­dir.Ha­pis ce­za­sı­nın mu­ha­tap­la­rı da şir­ke­tin ka­nu­ni tem­sil­ci­le­ri ol­mak­ta­dır.

NE YA­PIL­MIŞ?

Nay­lon fa­tu­ra id­di­asın­da, iki ola­sı­lık var.

1. Ger­çek­te kö­mür sa­tı­şı ya­pıl­mış ama fa­tu­ra­ya ya­zı­lan kö­mür, tes­lim edi­le­nin çok çok üze­rin­de. Ör­ne­ğin fa­tu­ra­ya 100 bin ton kö­mür ya­zıl­mış ve be­de­li alın­mış. Oy­sa 15 bin ton kö­mür tes­lim edil­miş ol­ma­sı du­ru­mun­da, muh­te­vi­ya­tı (kap­sa­mı) iti­ba­riy­le ya­nıl­tı­cı fa­tu­ra dü­zen­len­me­si ve kul­la­nıl­ma­sın­dan söz edi­lir.

2. Ger­çek­te hiç kö­mür sa­tıl­ma­dı­ğı hal­de, san­ki kö­mür sa­tıl­mış gi­bi dü­zen­le­nen ve pa­ra­sı alı­nan fa­tu­ra sah­te fa­tu­ra­dır. Ör­ne­ğin, fa­tu­ra­ya 100 bin ton kö­mür ya­zıl­mış ve be­de­li alın­mış an­cak hiç kö­mür tes­lim edil­me­miş­tir.Bun­lar­dan iki­sin­den han­gi­si olur­sa ol­sun, sö­zü edi­len 1 mil­yar li­ra­lık ha­ya­li öde­me id­di­ası kor­kunç id­di­alar­dır.

http://sozcu.com.tr/2014/ekonomi/somada-milyarlik-naylon-fatura-iddiasi-514293/

This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *