SAĞLIK BAKANLIĞINDA SKANDAL ATAMA * Atama koşulları uymadan müsteşar atadılar

Saygı Öztürk
saygi@sozcum.com
28 Mayıs 2014
Sözcü

Atama koşulları uymadan müsteşar atadılar

Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı’na Eyüp Gümüş atandı. Bakana yakın bir isim olmanın avantajıyla bu göreve getirildi. Getirilebilir ama acaba getirilen kişinin bu göreve atanması için koşulları uyuyor mu?

O zaman şimdiki adı Denetim Hizmetleri Başkanlığı olan bölümde bulunan Eyüp Gümüş’ün dosyasında neler olduğuna bakalım:

Eşinin çalıştığını bildirmemek…

– Eşinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek,

– Eşi Sevtap Gümüş, Kavacık Medical Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmasına karşın bu durumu kurumuna bildirmediği için 2 Eylül 2013 tarih ve 11480 sayılı kararla “kınama” verildi.

Hastanın hayatını kaybetmesi…

– Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak.

– Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakledilen Suna Düzyol isimli hastanın ihmaller zinciri neticesinde hayatını kaybetmesi konusunda 5 Eylül 2012 tarih ve 2030 sayılı ceza onayı ile “uyarı” verildi.

Aylıktan kesme cezası…

– Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak.

– Ticaret yapmak veya devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak.

– Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptığı dönemde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’de İş Yeri Hekimliği yapmak.

– Beykoz Belediyesi’nin Kat Karşılığı İnşaat Yapım İhalesi’ne, Devlet Memuru Dr. Eyüp Gümüş olarak şahsen katılmak ve söz konusu ihalenin uhdesinde kalması.

– Devlet Memuru Dr. Eyüp Gümüş olarak Kavacık Medical Sağlık Hizmetleri ve Ürünleri Ticaret ve Sanayi A.Ş.’yi kurarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmak.

Bu suçlamalar için müfettişler “kademe ilerlemesi” önerdi. Ancak 29 Temmuz 2009 tarih ve 137192 sayılı ceza onayı ile Gümüş’e “Aylıktan kesme” cezası verildi.

Peki, Devlet Memurları Kanunu’nun 132 maddesi ne diyor: “Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl boyunca daire başkanı, dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine atanamazlar.”

Peki Eyüp Gümüş nasıl atandı? “Ben yaptım oldu” derseniz oluyor ama bunların hesabının sorulacağı günler de gelir.

This entry was posted in Politika ve Gundem, Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *