‘Bugünkü Genelkurmay hükümetin parçası’

Cumartesi, 08 Şubat 2014
Aydınlık

‘Bugünkü Genelkurmay hükümetin parçası’

Cumhuriyet gazetesinde geçen pazar günü “Pazar Konuğu” köşesinin konuğu İngiliz gazeteci Gareth Jenkins’di. AKP ile Gülen cemaati arasındaki kavgayı yorumlayan Jenkins, önemli açıklamalarda bulundu. 2007’de yazdığı
“Ergenekon Davası: Düşle Gerçek Arasında” başlıklı raporunda Ergenekon operasyonlarının arkasında Gülen cemaatinin olduğunu belirten Jenkins, son gelişmelerin raporunu doğruladığını söylüyor.

İşte o röportajdan satırbaşları:

– AKP 12 yıldır iktidarda ama 17 Aralık’a kadar devletin içine çetenin sızdığından acaba nasıl haberi olmamıştır?

G.J.- Birincisi, Erdoğan devlete bir çetenin sızdığını biliyordu ama işine geldiği için bu konuda hiçbir şey yapmamayı tercih etmişti. İkinci ihtimal ise devlet içindeki çetenin varlığından haberi olmamasıydı. Her iki ihtimal de vahim.

– Bunun bir tarafın kaybedip öbür tarafın kazanacağı mı yoksa her iki tarafın da kaybedeceği bir savaş olarak mı görüyorsunuz?

G.J.- Hem iki taraf hem de Türkiye bütünüyle kaybedecektir. Koltuğunuzda rahat rahat oturup, “Gülen Hareketi de AKP de büyük hasar aldı. Şimdi başka bir siyasi parti meydana çıkıp bütün pislikleri temizleyecek” umuduna kapılamıyorsunuz. Çünkü Türk siyasetinde ufukta böyle bir ihtimal görünmüyor.

‘Genç subaylarda üste saygı kalmadı’

– Bu Ergenekon, Kafes, Balyoz ve diğer davalar kapsamında subaylar ve komutanlar hapse atılıp yıllarca içeride tutulurken sizce Genelkurmay kendi personeline ve ailelerine neden sahip çıkmadı?

G.J.- Ergenekon davasının başlangıcında hedef laiklerdi. İşi yapabildikleri güvenini kazanınca sıra askerlere gelmişti. Özellikle Balyoz davasında o malum seminerde neler olduğunu en iyi bilen kişi eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’tü. Bu konuda açıklamalar yapabilirdi. Ama yapmadı. Çünkü o seminerdeki kişilerin çoğunluğunun kendisine karşı olduklarını biliyordu. O nedenle de onlara kızgındı.

Birkaç yıl önce dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve komutanları görevlerinden istifa etti. Bugünkü Genelkurmay hükümetin, Erdoğan’ın bir parçası

– Peki, ordunun alt kademesi sizce ne düşünüyor?

G.J.- Üst rütbeye atama bekleyenler içeride. Hapse atılacaklar anlaşılan çok dikkatli seçilmiş. Bugün subaylar arasında üst rütbeye atanırlarsa içeri atılma ihtimalleri daha fazla olacağından endişe eden çok insan olduğunu tahmin edebiliyorum.

This entry was posted in ERGENEKON - BALYOZ, FAŞİZM, SİYASİ TARİH, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *