AKP’NİN YOLSUZLUK HARİTASINDAN *** 10 milyar TL nasıl buharlaştı?

10 milyar TL nasıl buharlaştı?
Ocak 31, 2014
Sözcü

Türk Telekom, her yıl gelirlerinin yüzde 15’ini “Hazine Payı” olarak devlete ödüyordu.

Özelleştirmenin hemen öncesinde çıkarılan yasa ile bu uygulama kaldırıldı. Böylece Hazine 10 milyarlık gelirden oldu.Buharlaşan para, şimdilik 10 milyar TL. 2014 sonunda 11 milyar TL’yi aşacak!

Aşağıda okuyacağınız yoksun kalınan kârı da gözönüne aldığımızda, tutar daha fazla oluyor.

OLAY NE?

Türk Telekom, her yıl gelirlerinin yüzde 15’ini “Hazine Payı” olarak devlete ödüyordu.Aynı şekilde Turkcell, Vodafone ve Avea’da, aynı oranda “Hazine Payı” ödüyorlardı.Telekom’un Kasım 2005’te, yüzde 55’inin 6.5 milyar dolara, 1.3’ü peşin 5 yıl vadeli olarak (kasadaki ve banka hesaplarındaki 2 milyar 283 milyon lirası da kuşkusuz Telekom’da bırakılarak) özelleştirilmesi öncesi, 16 Temmuz 2004 tarihinde bir yasa çıktı ve Türk Telekom’dan alınan yüzde 15 “Hazine Payı” kaldırıldı. Diğerlerininki (Turkcell, Vodafone, Avea) kaldırılmadı.

Telekom’un 2005-2013’ün 9 aylık döneminin toplam geliri 64.9 milyar TL.Buna, 2013’ün son üç aylık (tahmini) 1.8 milyar TL’lik gelirini de eklediğimizde, toplam gelir 66.7 milyar TL, bunun yüzde 15’i de 10 milyar TL ediyor.

Demek ki Telekom’dan alınan Hazine Payı kaldırılmasaydı, 2005’ten bu yana Hazine’nin kasasına yaklaşık 10 milyar lira para girecekti.Hazine Payı, yasa gereği ödenmeyince, Telekom’un kârı da söz konusu dönemde yaklaşık 10 milyar lira fazla oldu.

İKİ FARKLI UYGULAMA

Telekom, gelirleri üzerinden yüzde 15 Hazine Payını ödemiyor. Nedenine gelince “Ödemeyeceğine dair” yasa var (5228 sayılı Yasa’nın Geçici İkinci maddesi). Yüzde bir “Evrensel Hizmet Fonu” ödüyor.

Turkcell, Vodafone ve Avea ise, gelirleri üzerinden yüzde 15 Hazine Payı ödüyorlar. Hatta zarar etseler bile ödüyorlar. Nedenine gelince, ödeyeceklerine dair yasa var.2010 yılında yapılan “Ulusal Bilişim Kurultayı”nda, “Telekomünikasyon Sektöründe Vergi Düzenlemeleri” konulu toplantıda konuşan Rekabet Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya; “Operatörler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, farklı uygulamalar nedeniyle, rakiplerden birinin kayrılmış olacağını, bu uygulamanın da rekabetçi yapıyı bozduğunu ve doğru olmadığını” özellikle vurgulamıştı.
Olayın bu yönü de son derece önemli.

GELİRLER VE KÂRLAR

Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın 2005-2013 dönemi gelirleri ve kazançları tabloda gösterilmiştir.Telekom özelleştirilmeseydi, yukarıda belirtilen 10 milyar liraya ek olarak, tablodaki Telekom kârlarının önemli bir kısmı devletin kasasına girecekti.İkisinin toplamı da Telekom’un 2005’te özelleştirilmesinden elde edilen gelirden daha fazla olacaktı.

Telekom’un içi boşaltılıyor ama hiç ses yok

Usta Yazar Emin Çölaşan, SÖZCÜ’de yıllardır, Telekom’un içinin boşaltıldığını, gayrimenkullerinin satılmasının hukuken mümkün olmadığını yazıyor.Ne ses var ne de nefes!

MİLLETİN MALLARI SATILIYOR

Türk Telekom’un satışı, bir varlık satışı değil, imtiyaz sözleşmesidir. Alıcı Oger Telekom, Türk Telekom alt yapıyı varlıkları ile birlikte, 21 yıl sonra Türk devletine devretmek zorunda.Peki… Devir sözleşmesi, arsaların üzerine bina yapılmasına bile izin vermiyorsa, Türk Telekom bu arsaları nasıl satabiliyor? Arsa ve bina alt yapı değilse, alt yapı nedir?

Gayrimenkul satışları devam ediyor.
AKP’lilerden ne ses var ne de nefes!
Satılan arsalar, AKP’lilerin babaların arsası değil!

ÇÖLAŞAN’IN YAZDIKLARI KİTAP OLUR

Türk Telekom’un, gayrimenkul satışları konusunda usta gazeteci Emin Çölaşan’ın yazdıklarını toplasak, kalın bir kitap olur.Birkaç örnek;

– Telekom Sattıkça Satıyor, Ses Veren Yok, SÖZCÜ, 23.11.2011.
– Telekom’un İçi Yine Boşaltılıyor, SÖZCÜ, 10.7.2012,
– Telekom Milletin Mallarını Satıyor, SÖZCÜ, 9.12.2012.
– Telekom Vurgunu Devam Ediyor, SÖZCÜ, 15.2.2013.

Türk Telekom’un arsaları, Türk Milleti’nin arsalarıdır. Bunlar satılarak, suç işleniyor. Buna “dur” diyecek yok mu?

Dubai’deki şirketin ortakları kim?

Te­le­ko­m’­un his­se­le­ri­ni alan Lüb­na­nlı şir­ke­tin, yüz­de 99.5 his­se­si Du­ba­i’­de­ki bir şir­ke­te ait­miş.
Pe­ki… Du­ba­i’­de­ki şir­ke­tin or­tak­la­rı kim?
Özel­lik­le Türk or­tak­la­rı var mı?
Yok­sa, off-sho­re ül­ke­ler­de ku­ru­lu şir­ket or­tak­la­rı var mı?
Var­sa, off-sho­re şir­ke­tin or­tak­la­rı ara­sın­da Türk var mı?
Açık­lan­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.

http://sozcu.com.tr/2014/gundem/10-milyar-tl-nasil-buharlasti-449892/

This entry was posted in SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *