İnsaf be sultanım!

Necati Doğru
16 Eylül 2013
Sözcü

İnsaf be sultanım!

Ne günlere geldik! Sultan’a taşlama yazan
büyük şair ve matematikçi Ömer Hayyam
dörtlüğündeki kara hicivli duruma benzedik
.

Hayyam şöyle yazmıştı:

“Ferman sende,
ama güzel yaşamak bizde:
Senden ayığız,
bu sarhoş halimizde.
Sen insan kanı içersin,
biz üzüm kanı:
İnsaf be sultanım,
kötülük hangimizde?”

* * *

Rakının sarhoşluğu mu daha günahtır? Şehir rantının peşkeş çekilmesi mi sorgusuz sualsiz cehennemlik olmaktır? Bir alışveriş merkezinde, bir semt lokantasında, bir otel barında “biranın satılması mı gençleri kötü huy edinmeye özendirir” yoksa İstanbul gibi bir büyük dünya şehrinin Boğaz girişinde “Cennetten bir park olması gereken devlet arazisinde; sermaye sahibi zengine kent rantı peşkeş çekmek mi gençlere kötü örnek” olur?

Üzüm kanı (rakı) içmek mi!
Kent kanı (rant) emmek mi!
Hangisi daha kötü örnek?
Hayyam olup soralım.

İnsaf be günümüzün sulatanları: İktidar partisinin başkanı, Başbakan, bakanlar, Meclis’te iktidar milletvekilleri. İstanbul’un AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı, Beşiktaş İlçesi’nin CHP’li Belediye Başkanı; içki ruhsatı vermeyi, kent rantını zengine emdirmenin tesettür türbanı yaptınız.Halkı afyonlayıp uyutmaktasınız.

* * *

Son örneği yazayım:

Boğaz’a hançer gibi girdi.
Arazi devletindi (Karayolları), Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. İstanbul’un kent arazisine AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi sahip çıkamadı. Çünkü AKP’li Başbakan’dan korktu. Bu değerli araziye Ankara’daki Bakanlık plan değişikliği yaptı. 85 dönüm (85 bin metrekare) şehir arazisine 237 bin metrekare bina yapılacak şekilde plan çıkardı. Şehircilik uzmanları isyan ettiler; “Burası İstanbul halkı için park olsun, İstanbul Boğazı bu kadar yoğunlukta binayı kaldıramaz” diye uyarı yaptılar.

Adalete başvuruldu.
Mahkemeler açıldı.

Başbakan’ın partisi AKP’den çoğunluğu oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu planı ilk toplantısında onayladı. TV’de canlı yayın, uyutma ve afyonlama, açık artırma yapıldı. 800 milyon TL’ye Zorlu Holding’in sahibi Ahmet Nazif Zorlu araziyi “Center ve rezidans yapmak üzere” satın aldı. Gazetelere “sevincinden harman dalı oynadı” diye haber oldu.

* * *

Neden harman dalı oynadı?
237 bin metrekare izni var.
628 bin metrekare yaptı.
391 bin metrekare fazla.
Metrekaresini kaça sattı?
8-10 bin dolardan.

Şehir rantı avcılarının çok sık başvurduğu ve ilgili AKP Büyükşehir Belediyesi ile CHP Beşiktaş Belediyesi’nin göz yumduğu “kot alma oyunu ve bodrum katı gösterme illüzyonu” ile Boğaz’a hançer gibi saplanan dört büyük dev bina 237 bin metrekare olması gerekirken 628 bin metrekare olarak dikildi.
Kent kanı böyle emdirildi.

* * *

Şimdi; “Zorlu Center’ın açılışı içki ruhsatı yüzünden ertelendi” haberleri yapılıyor. Başbakan açılışa gelecek, kurdeleyi “Ya Allah… Bismillah…” diye kesecek fakat dükkanların içki ruhsatları çıkmadığı için açılış gecikiyormuş. Yasaya göre içki ruhsatlarını CHP’li Beşiktaş Belediyesi veriyor. CHP’li Belediye Başkanı, “ruhsatlar verilsin” diye oluru parti grubuna ve İlçe Belediye Meclisi’ne gönderdi fakat “Zorlu Center’in henüz iskan izni (onaylı projeye göre kaçağı-göçeği yoktur, oturulmaya uygundur belgesi) olmadığı için” sorun çıktı.

CHP’nin Genel Başkanı, iktidarı “Rant dağıtarak güzelim Boğaz’ın silüetini bozuyor” diye suçluyor. CHP’nin Beşiktaş Belediyesi ise “üzüm kanı (rakı) içmeyi kent kanı (rant) emmenin tesettür türbanı yapanlarla” kol kola gidiyor.

İnsaf be sultanlar!
Rantçılık hanginizde?
Hayyam büyük şair!

This entry was posted in NECATİ DOĞRU YAZILARI, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *