THE ECONOMIST : Davanın geçerliliği tartışmalı

Cumhuriyet 10.08.2013

THE ECONOMIST:

Davanın geçerliliği tartışmalı

* Ergenekon davasıyla ilgili değerlendirme yazısında, Erdoğan’ın generalleri saf dışı etme planının başarıya ulaştığı belirtilerek, “Eğer Erdoğan’ın giderek artan baskıcı yönetimi olmasaydı, kamuoyu, bu davayı olumlu bir ışık olarak görebilirdi’’ denildi.

Haber Merkezi – Haftalık yayımlanan Economist dergisi, sona eren Ergenekon davasıyla ilgili değerlendirme yazısında, verilen ağır cezalar için “Generalleri saf dışı bırakma Erdoğan’ın bugüne kadar elde ettiği en büyük başarı” yorumunu yaptı. Cezaların gelecekte benzer planlar yapacak kişilere de açık bir mesaj niteliği taşıdığı vurgulanan yazıda, ancak bu dava için özel inşa edilen duruşma salonunda yapılan yargılamanın, başından beri tartışma yarattığı belirtilerek Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bile dava ve yargı süreci konusunda bazı endişeler dile getirdiği hatırlatılıyor.

“Bu endişeler, hükümetin Kürtlerle siyasi bir çözüm arayışına destek veren Başbuğ’un 2012’de tutuklanmasıyla arttı” diyen yazıda, Erdoğan’ın da yakın zamanda “Başbuğ’a terör örgütü üyesi diyenleri tarih affetmeyecektir” şeklindeki sözlerine yer veriliyor. Yazıda, Başbuğ’un kızı Feride Başbuğ davayı ‘komedi’ diye nitelerken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise “savcıların adalet değil intikam peşinde olduğu” şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Savunma avukatlarının uzun süredir, müvekkilleri aleyhindeki kanıtların ya uydurma ya da tahrif edilmiş olduğunu söylediğini aktaran Economist, davayı izleyen Batılı diplomatların da “davanın geçerliliğine gölge düşürmeye yetecek kadar çok açık olduğu” görüşüne katıldığını belirtiyor.

Dergi yazısında, “Türk demokrasisi için ileriye doğru atılmış, geri dönülmez bir adım olacaktı. Ancak beş yıl süren ve aralarında ordu mensupları ve onların işbirlikçisi olduğu iddia edilen 275 sanığın darbe komplosu kurmakla suçlandıkları Ergenekon davasında 5 Ağustos’ta verilen ağır cezalar, pek çok kişinin, aksi yöne gidildiği inancını pekiştirdi” yorumuna yer veriyor.

‘Gülen kadrosu’

Economist yazısında, “Kimileri de bu davada, Fethullah Gülen ve ona bağlı hareketin parmağı olduğunu düşünüyor” diyor ve ordunun peşini hiç bırakmadığı Gülen hareketinin AKP iktidarında canlandığını vurguluyor. Dergi, “Gülen hareketinin polis güçlerine ve yargı kadrolarına o kadar büyük sayılarla sızdığı söyleniyor ki bunu kendisine bir tehdit olarak gören Erdoğan, bu kadroları temizlemek istiyor” saptamasında bulunuyor.

“Eğer Erdoğan’ın giderek artan baskıcı yönetimi olmasaydı, kamuoyu, bu davayı olumlu bir ışık olarak görebilirdi” diyen Economist, binlerce kişinin yaralanmasına beş kişinin de ölümüne neden olan haziran ayındaki protesto gösterilerine hükümetin verdiği sert yanıtın, tüm dünyada imajını zedelediğini belirtiyor.

Dergi, “Bunu hiç umursamayan Erdoğan, Yahudileri kastederek, bir faiz lobisinin ve onların piyonlarının, Türkiye’yi zayıflatmak ve AKP’yi devirmek için bu protestoları planladığını söylemeye devam ediyor” diyor.

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, FAŞİZM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *