ADALETİNİ SEVDİĞİM !!! * HSYK’da NELER OLUYOR * Silivri ile İlgili Neler Oluyor?

ADALETİNİ SEVDİĞİM
HSYK’da NELER OLUYOR

Naci Kaptan

Sayın Emre Kongar HSYK yaz kararnamesiyle atanan hakimlerin durumunu yazmış.Başlık “Silivri ile İlgili Neler Oluyor?” yazı başlığı yerine HSYK’da NELER OLUYOR daha uygun düşerdi !

HSYK devşirilmeden önce Başbakan Erdoğan hergün HSYK hakkında ağır konuşmalar yapar ve HSYK’nın çalışamaması için Adalet Bakanı ve müsteşarı HSYK kurul çalışmalarına katılmazdı.Ondan sonra da “Biz yargıya saygılıyız !!”
derdi.

HSYK üyelerinin AKP tarafından tekrar düzenlenmesinden sonra ne Başbakan ne de taraf basın HSYK hakkında tek söz etmez oldu.HSYK has evlat oldu.

***

Anımsayalım;

26.03.2010 Radikal

Erdoğan’dan HSYK üyelerine sert çıkış
Başbakan Erdoğan HSYK’nın Adalet Bakanlığı Müsteşarı hakkında yaptığı suç duyurusunu değerlendirdi: Gündemi Adalet Bakanı hazırlar, olağanüstü gündemle toplanmaz. Siyasete meraklı olanlar, gelir aday olur

***

18.08.2010 – CNN Türk

HSYK’yı da unutmadı
Türkiye’deki hukuk sistemini de değiştireceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Türkiye’yi daha güçlü bir hukuk sistemine kavuşturuyoruz. Anayasayı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını değiştiriyor, hukukta artık kast sistemine, kapalı devre sistemine son veriyoruz. Çok enteresan, şu anda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu çalışmalara ara veriyor. Yine ideolojik yaklaşımlar devreye giriyor. Bir anda bakıyorsunuz bir mahkemenin tamamını neredeyse lağvetmiş. Bununla bir yere varamazsınız. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna biz atama yapmıyoruz.”

***

17.10.2010 – Vatan

HSYK üyeliği seçimini Bakanlık listesi kazandı
“Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 16 yeni üyesi dün seçildi. Adliye koridorlarında ‘Adalet Bakanlığı’nın listesi’ olarak dolaşan isimlerin tamamı HSYK’ya girdi. Türkiye genelinde 11 bin 739 hakim ve savcı dün sandık başına gitti. Adli yargıda görevli 10 bin 471 hakim ve savcı, HSYK’ya adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 yedek üye için oy kullandı. İdari yargıda ise 1268 hakim, idari yargıdan seçilecek 3 asıl 2 yedek ismi belirlemek için oy kullandı.Adalet Bakanlığı’nın desteklediği adaylar hem adli yargıda hem de idari yargıda tulum çıkardı.”

“ADALET BAKANLIĞINI (AKP’NİN) listesi hiç fire vermeden tulum çıkardı ve HSYK üyelerinin tamamı böylece AKP tarafından belirlendi.Tüm bunlar da yetmedi hazırlanmakta olan yeni anayasa taslağında HSYK üyelerinin seçimini TBMM’de yapmak üzere taslak oluşturdular.”

İŞTE BU AKP’NİN HUKUK VE ADALET ANLAYIŞIDIR !!!

***

31.01.2013 – Vatan

YANİ ANAYASA ÖNERİSİ

HYSK YENİDEN YAPILANDIRILACAK: HSYK’ın “hakimler” ve “savcılar” olarak iki ayrı kurul halinde yapılandırılması formülü üzerinde duran AK Parti, hakim atamalarını HSYK yapması, savcı atamalarının doğrudan Adalet Bakanlığı’na bırakılması alternatifi üzerinde duruyor. Savcıların kamu adına avukatlık hizmeti verdiğine işaret eden AK Parti kurmayları, savcı atamalarının bu nedenle Adalet Bakanlığı’nca yapılmasının daha uygun olduğunu düşünüyor.

SEÇİME ‘BAŞKANLIK’ RÖTUŞU: HSYK’nın üye seçiminde de değişikliğe gidilecek. Başkanlık Sistemi’ne uygun olarak HSKY’nın üyelerinin yarısının Başkan tarafından, kalan yarısının ise TBMM tarafından seçilmesi öngörülüyor. Yeni sistemde Danıştay ve Yargıtay HSYK üyelikleri için aday gösterebilecek ancak bunların seçimi TBMM’de gerçekleştirilecek.

HSYK VE AYM İÇİN ‘RTÜK’ MODELİ: Taslakta HSYK ve AYM üyeliklerinin seçiminde Meclis’in etkinliğinin artırılmasına yönelik, her ikisinin seçiminde partilere RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) üyelikleri seçiminde olduğu gibi, TBMM’deki sandalye güçlerine göre kontenjan tanınması alternatifi de yer alıyor.

***

Cumhuriyet 05.05.2013

AYDINLANMA
Emre Kongar
ekongar@cumhuriyet.com.tr

Silivri ile İlgili Neler Oluyor?

3 Mayıs günü Odatv internet haber sitesinde Silivri davaları ile doğrudan ilgili bir haber yayımlandı…

Haberin girişi şöyle:

“Ergenekon davasına bakarken bazı sanıkların tutuksuz yargılanmasını istediği için hedefe konan, Hâkim Köksal Şengün, Bolu’dan sonra Düzce’ye sürülmesini şöyle değerlendirdi:

‘Bu meslek artık bitti. Emekliliğimi isteyeceğim.’

HSYK yaz kararnamesiyle Beypazarı’ndan Gaziantep’e atanan Demokrat Yargı Derneği Başkanı Hâkim Orhan Gazi Ertekin, kararı ‘sürgün’ diye tanımladı.

Atamaya ilişkin konuşan Ertekin, ‘Bu sürgün demektir. Dernek merkezi ve ailem Ankara’da. Talebim olmadan atama yapıldı. Cemaatle mücadelenin bedeli bu işte’ dedi.”

***

12 Eylül 2010 referandumundan önce, Silivri’de görülen davalardaki yargıç ve savcılara ilişkin HSYK’nin herhangi bir atama ya da nakil tasarrufu, yandaş medya tarafından derhal “Yargılamaya müdahale” diye büyük bir yaygara ile karşılanır ve önlenirdi.

Ama AKP iktidarı, referandumdan sonra yargının üst mahkeme ve organlarını kendine göre düzenleyince, pek çok atama ve nakil gerçekleştirildi…

Hatta bu yargılamaları yapan özel yetkili mahkemeler bile kaldırıldı, ama ellerindeki davaları sonuçlandırana kadar göreve devam etmeleri uygun görüldü!

Bütün bu tasarruflara karşı, malum medyadan bırakın eleştiriyi, sadece övgü sesleri yükseldi.

Silivri davalarında değiştirilen yargıç ve savcıların isimlerine ve bunların hangi kararların altına imza attıklarına ilişkin liste hayli uzun…

Yukardaki haberde sadece iki yargıçla ilgili olaylara değinilmiş.

***

Haberin devamında şöyle bir ayrıntı daha var:

“Şengün, Ergenekon davasında tutukluluğun devamına ilişkin verilen kararlara koyduğu muhalefet şerhleriyle yandaş basında eleştirilerin odağı olmuştu. Şengün, hakkında kaçma şüphesi olmayan sanıkların tutuksuz yargılanmasını savunduğu için hedef haline getirilmişti.”

Haberde Orhan Gazi Ertekin’in şöyle dediği de belirtilmiş:

“Hakkımda birçok soruşturma açıldı. Kararname baskısı da bu baskılardan biri. İtiraz edeceğim. Cemaate ve hükümete karşı mücadele ettiğim için bu atama yapıldı. Her şeye rağmen cemaatle olan mücadelem devam edecek.”

***

Ve Silivri’de adalet arayışı sürüyor!

This entry was posted in ANAYASA, ERGENEKON - BALYOZ, FAŞİZM, HUKUK-YARGI-ADALET, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *