Sahte belgeyle doçent atamışlar

Cumhuriyet 10.01.2013

• REDHACK BOMBALARI

Sahte belgeyle doçent atamışlar

SİNAN TARTANOĞLU

ANKARA – YÖK’ün elektronik paylaşım sisteminini çökerten muhalif hacker grubu RedHack, üniversitelerdeki yolsuzluk iddialarına dair yazışmaları yayımlamayı sürdürüyor. Yayımlanan belgelere göre, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde sahte belgelerle doçent ataması gerçekleştirildi, dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Çukurova Üniversitesi’ndeki 4.5 milyon dolarlık kamu zararı ile ilgili olarak soruşturma başlatmadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının haklarında soruşturma başlattığı RedHack üyelerinin yayımladığı belgelere göre, gündeme gelen iddialar şöyle:

Sahte akademisyen:

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde sahte belgelerle doçent ataması gerçekleştirildi. Yazmadığı makaleleri yazmış gibi, kadrosunda yer almadığı projeleri de çalışmış gibi gösteren Mustafa Mortaş’ın atama kararının altında üniversitenin bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Karataş’ın da imzası bulunuyor. Karataş ODTÜ olaylarını “Anarşistlik akademik özgürlük değildir” sözleriyle değerlendirmişti.

KPSS belgeleri:

Başsavcılığı, soruların önceden dağıtıldığı iddia edilen 2012 KPSS’ye ilişkin başlattığı soruşturmada görevsizlik kararı vererek dosyayı YÖK’e gönderdi. 7 öğrencinin müşteki olduğu kararda, ÖSYM Başkanı Ali Demir ve diğer yetkililer “şüpheli” olarak gösterildi. Kararda, müştekilerin şikâyetlerinde 7 Temmuz 2012’de yapılan sınavın sabahında, 5.45’te daha sınav gerçekleşmeden genel kültür ve eğitim bilimleri sınav sorularının internette dolaştığı, birçok şehirde soruların fotokopi ile çoğaltılarak dağıtıldığını belirttiği, şüphelilerin de bu nedenle görevlerini kötüye kullandıklarını ifade ettiği anlatıldı.

Marmara’da fazla fazla maaş:

Maliye Bakanlığı, 2007’de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı’na ait Academic Hospital ve Tıp Merkezi’nde görevlendirilen akademisyenlere 17.5 milyon TL fazla ve yersiz ödeme yapıldığını belirledi. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül ise Sayıştay’dan bu fazla ve yersiz ödemenin tahsilinden vazgeçilmesini talep etti. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın görevli olduğu ve ücretin tahsilinden vazgeçilmesinin Maliye Bakanlığı’na bağlı olduğu belirtilirken Maliye Bakanlığı da konuya ilişkin bir işlem yapmayacağını belirterek dosyayı ve yetkiyi Marmara Üniversitesi’ne geri gönderiyor.

Usulsüzlüğe koruma:

Çukurova Ünivresitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Kekeç, 12 Ekim 2012 tarihli suç duyurusunda İslam Kalkınma Bankası’dan alınan 8.9 milyon dolar kredi ile çıkılan yoğun bakım ihalesinin “usulsüz yapıldığı, cihazların eksik ve bozuk kabul edildiği” gerekçesiyle iptal edildiğini belirtti. Oluşan kamu zararı mahkeme kararı ile 4 milyon 537 bin 592 dolar olarak belirlendi ve sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. Kekeç’in iddialarına göre Çukurova Üniversitesi yetkilileri tarafından, “Yüklenici firmanın taahhütlerine uymuş olduğuna, kabulün de şartnameye uygun yapıldığına” dair bir rapor hazırlanarak resmi belgede sahtecilik suçu işlendi. Rapor üzerine üniversite zarara uğratıldı, firma beraat etti. Kekeç, firmanın davayı kazanması için sahte rapor hazırlayan ve mahkemeye sunan firma ile işbirliği yapan Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Prof. Dr. Behnan Alper ve diğer sorumlular hakkında disiplin ve ceza soruşturmasının açılması için 2008 ve 2009 yıllarında YÖK’e başvurdu ancak talepler üzerine herhangi bir işlem yapılmadı.

This entry was posted in EĞİTİM, Politika ve Gundem, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *