ATATÜRK’Ü VE FİKİRLERİNİ 81.YILINDA SAYGI VE ÖZLEMLE ANMAK * Dünyada hiç bir askere ve devlet adamına nasip olmayan övgüler sadece ve sadece Büyük muzaffer komutan ve Dünyada asrın DEVLET ADAMI seçilmiş olan MAREŞAL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’e nasip olmuştur.

Dünyada hiç bir askere ve devlet adamına nasip olmayan övgüler sadece ve sadece Büyük muzaffer komutan ve Dünyada asrın DEVLET ADAMI seçilmiş olan MAREŞAL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’e nasip olmuştur. ATATÜRK’ün cephede ve Lozan’da yendiği düşmanlar, müttefik orduların yöneticileri  ATATÜRK için şöyle demiştir; 

“Sizlere şunu söylemek isterim ki, Mustafa Kemal’e katip olmak isterim. Sebebi de onun her akşam sofrasında bulunup, yüksek fikirlerinden beslenmek dileğinde oluşumdandır. Böylece yeniden üniversite bitirmiş olacağım”.
————–Fransız Başbakanı: Edoward Herriot


“Kemal Atatürk yalnız yeni Türkiye’nin sembolü değil, aynı zamanda çağımızın en ilgi çekici şahsiyetlerden biridir. Çalışkan, güçlü ve özgür Avrupa’nın diğer ülkeleri ile işbirliğine sağlam şekilde bağlı olan Türkiye, bugünde onun izinde yürümektedir”.
————–İtalya Başbakanı: Giovanni Leone


“Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki, o büyük dahi çağımızda Türk Milletine nasip oldu ve karşımıza çıktı”.
—————–İngiltere Başbakanı: D. Loyd George


“Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede, bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir. Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamı ile BÜYÜK ADAM niteliğine hak kazanmıştır. Bundan dolayı Türkiye övünebilir”.
————–Yunan Başbakanı: Eleftherios Venizelos


Tarih 10 kasım 1938 – Yer İtalya Milano, “Glararipa de Campari” gazinosu

Atatürk’ün Selanik’ten çocukluk arkadaşı olan ve 45 yıl boyunca dostluk bağları hiç kopmayan Asaf İlbay’ın anılarından ;

Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Asaf İlbay, son bir kez Ata’yı görmek için 20 Ekim 1938 günü, Dolmabahçe Sarayı’na gider. Ancak Seryaver Celal Bey’den artık görüşmeye izin verilmediğini öğrenir. Büyük bir keder ile saraydan ayrılır ve ertesi gün Oğlu Nahit’in tahsili için İsviçre’ye gitmek üzere yola çıkar. Oğlunu üniversiteye kaydettirir ve Paris’te tedavi olur.

İtalya üzerinden dönerken Milano’da “Glararipa de Campari” gazinosunda “Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat dokuzda, gözlerini hayata kapamış, ebediyete kavuşmuştur” anonsu acı acı haykırılır.

İlbay İstanbul’a gitmek için derhal tren biletini alır . Bu arada istasyonda karşılaştığı bir Türk vatandaşı, sabah çıkan gazetelerden birisinde, bir İtalyan profesörünün Atatürk’e dair yazdığı bir yazıyı tercüme eder:

Yazının başlığı şöyledir :

“Sezar, İskender, Napolyon ayağa kalkınız, büyüğünüz geliyor…”


Türk Devletinin kurucusu ve laik Cumhuriyetin yaratıcısı büyük Atam ;

İşgal ordularıyla gelen Yorgo’nun, Michel’in, George’nin, Alberto’nun genlerini taşıyan Türk görünümlü torunları arsızca, utanmazca ve haince sana, düşüncelerine, devrimlerine, Laik Cumhuriyet’e saldırıyorlar.

Cephede ve Lozan’da seni alt edememelerinin ve mağlubiyetlerinin acısı halen yüreklerini yakıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, bıraktığın evrensel, bilimsel, akılcı, çağdaş, demokratik ve insan yaşamına değer veren, toplumu yücelten ilkelerinle baş edemeyecekler.  

Saygı ve şükranlarımla

Naci Kaptan / 09.11.2019

This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *