GARİP Bİ ŞEYLER! * “ARTIK YILLARIN” 29 ŞUBATINDA DÜNYADA NELER OLUYOR

Takvime göre bu sene, “artık yıl” yani şubat sonunda fazladan bir gün daha elde ediyoruz. Bazı insanlar gelecek iyi şansın umuduyla sevinirken, diğerleri eskiden beri süregelen batıl inançlar nedeniyle artık yılı inkar edilemez bir acı ve başarısızlıkla ilişkilendiriyor.
Artık güne (29 Şubat) yerleşmiş korkuyu ve onu takip eden yılı anlamak için bunların kaynağını bilmek gerekir. The Economic Times’a göre artık yıl, mevsimlerdeki değişimi belirtmek için gerekli. Artık yılda, 365 günlük normal bir yıl yerine “takvimi mevsimlerle senkronize tutmak” için fazladan bir gün eklenir. Bir yılın artık yıl olabilmesi için 4’e ya da 400’e bölünebilmesi gerekir.
Haber kaynağı, “Dünya’nın güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması yaklaşık 365,2422 gün sürer ki bu süre 365 günden biraz daha uzun. Artık yıllar olmasaydı, takvimimiz yavaş yavaş mevsimlerle uyumsuz hale gelirdi” diye belirtti.
Şubatın neden artık gün içeren ay olduğuna gelirsek, Jül Sezar’ın “Jülyen Takvimi” bunu böyle kabul etti. Eski Roma diktatörü takvim yılını güneş takvimiyle uyumlu hale getirmek için değiştirmişti. The Economic Times’a göre, “Jülyen takvimi 1582’de Gregoryen takvimine dönüştükten sonra bile şubata artık gün ekleme geleneği devam etti.”
Artık yılın amacı bizi doğru yolda tutmak olsa da birçok kültür zamanla ilgili son derece temkinli. Artık yıllara dair pek çok batıl inançtan biri de ilişkilerle alakalı. Yunanistan ve Ukrayna folklorunda artık yılda evlenmenin eninde sonunda boşanmayla sonuçlanacağı inancı yazılıp aktarılmıştı.

1995’de yayımlanan Fragments of Death, Fables of Identity: An Athenian Anthropography’nin yazarı Panourgia, batıl inancın bu dönemde yeni bir şeye başlama korkusundan kaynaklandığını açıklamıştı. Dahası, eğer biri evlenir ya da nişanlanırsa, ilişkinin kaderinin boşanma ya da eşlerden birinin ölümüyle sonuçlanacağına inanılıyor.

Bununla birlikte, bir İrlanda geleneği bu korkuya karşı çıkıyor. Erkeğin bir kadına evlenme teklif etmesi geleneği 29 Şubat’ta tersine dönüyor. Salon’a göre, Aziz Bridget’in Aziz Patrick’i kadınların sevgililerine evlenme teklif etme fırsatı tanınması gerektiğine ikna etmesi, 29 Şubat’ın Bekarlar Günü olarak kabul edilmesine yol açtı. O tarihten itibaren her 4 yılda bir kadınlar diz çökerek sevgililerine evlenme teklif etmeye teşvik edildi. Dahası, gelenek İskoçya’da da uygulanmaya başladığında, erkekler teklifi kabul etmezse para cezası alıyordu.

Salon, “1288’de İskoçya Kraliçesi Margaret, artık gün teklifini reddeden bir erkeğin 1 sterlinle ipek elbise arasında değişen bir para cezası ödemesi gerektiğini belirten yasa çıkardı” diye belirtti.

Bir kadının evlenme teklifini reddeden Danimarkalı erkekler, kadının nişan yüzüğü takmadığı gerçeğini örtbas etmek için kadına 12 çift eldiven hediye etmek zorunda kalıyordu. O sıralarda, Finlandiya’daki erkekler de etek dikebilmesi için kadına kumaş vermek zorunda bırakılıyordu.
Bu gelenek sonunda Amerika’ya ulaşmış ve “Sadie Hawkins Günü”ne dönüştürülmeden önce kendine karikatürlerde yer bulmuştu.

Artık gün 29 Şubat’ta doğan herkesin İskoç kültüründe şanssız olduğu söyleniyordu. Artık günde doğanlar için kullanılan terim olan “artık yıl bebeklerin” “tarifsiz acılarla” dolu bir yıl geçirecekleri tahmin edilirdi. Genel itibarıyla Yunan, İskoç ve Almanlar yılın tamamının şanssız olduğunu düşünüyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde “artık yıl bebekleri” kutlanıyor. Teksas’ın Anthony şehrinde onların ve tüm yılın onuruna 4 günlük bir festival düzenleniyor.
Nişanlı çiftler ve “artık yıl bebeklerine” dair olumsuz bir kehanet olan şanssızlığın aksine, Kuzey İtalya’daki Reggio Emilia şehrinde uzun zamandır artık yılın balinalar için son derece şanslı olduğuna inanılıyor. BuzzFeed’in haberine göre bunun nedeni, balinaların yalnızca artık yıllarda doğum yaptığını düşünmeleri.
Bu özel zamana duyulan hayranlık hem İngiliz hem de Parislilerin geleneklerine yansımıştı. Bu eşsiz yılı övmek için Paris’te her artık yılda La Bougie du Sapeur adlı özel bir gazete basılıyor. Her baskı yepyeni, bir öncekinden tamamen farklı ve bolca hiciv içeriyor. İlk gazete 1980’de yayımlanmış ve artık günde doğan bir çizgi roman karakterinin adını taşıyarak ona saygı göstermekte.
Son olarak Londra, artık yılı ilk olarak 1920’lerde bir barmen olan Harry Craddock’un hazırladığı eşsiz bir kokteylle onurlandırıyor. Craddock, 1928’de Londra’daki Savoy Hotel’de çalışırken artık yılı kutlamak için bir içki hazırlamıştı. Malzemeler arasında cin, vermut, limon suyu ve Grand Marnier bulunuyordu.

https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *