FEYM BÜLTENİ – 97/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 28 Nisan 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI
FEYM BÜLTENİ – 97/2023 *
Ermeni Faaliyetleri – 28 Nisan 2023


1.. Ermenistan Artsakh’a (sözde Karabağ Ermeni devleti) 3.5 milyar dram devletlerarası kredi tahsis etti….Ermenistan Hükümeti 27 Nisan oturumunda 2023 bütçesini değiştirmeye ve Artsakh hükümetine devletlerarası arası bir kredi sağlamaya karar verdi. Sunulan projenin amacı, Artsakh topraklarında savaş sonrası dönemde yaratılan toplumsal gerilimi azaltmak için ek finansman sağlamaktır. Projeye göre, 2023 sonrası dönemde Artsakh topraklarında savaş sonucunda ortaya çıkan toplumsal gerilimi hafifletmeyi amaçlayan ek finansman için Ermenistan 2023 yılı devlet bütçesinin vergi gelirlerinden 3.5 milyar dram tutarında devletlerarası kredi sağlanması planlanıyor. (Ermeni Haber)

2. Azeri birlikleri geçen Eylül ayında 139 kilometrekarelik Ermenistan topraklarını ele geçirdi… Ermenistan Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Edward Asryan, Cuma günü Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’ya, “ Eylül 2022 saldırısı sırasında Azerbaycan ordusu Ermenistan’ın (sözde) egemen topraklarının 139 kilometre karesini işgal ettiğni” söyledi. Yetkililer, 13-14 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın askeri saldırısıyla ağır darbe alan Ermenistan’ın güneyindeki Vayots Dzor Eyaletindeki bir kaplıca kasabası olan Jermuk’u ziyaret etti. Asryan, Azeri birliklerinin saldırı sırasında Jermuk yakınlarında 60.06 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdiğini söyledi. Azerbaycan’ın Ermenistan içindeki askeri ve sivil hedefleri vurmak için topçu, füze ve insansız hava araçları kullandığını hatırlattı. Asryan, “Hem Ermeni askeri personeli hem de siviller arasında kayıplar oldu. Düşman, Ermenistan’ın egemen toprakları içinde yaklaşık 139 kilometrekarelik bir alanda konuşlanmış durumda. Şu anda durumu nispeten istikrarlı, ancak Azerbaycan güçleri bazen Ermenistan sınır bölgelerine ateş açmakta” diyerek sözlerine son verdi. (Panorama)

3. Ermenistan, AB izleme misyonunun kapasitesini artırmayı teklif ediyor. Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan yaptığı açıklamada, “AB gözlemcilerinin sayısının Ermenistan’ın Azerbaycan ile uluslararası sınırını izlemek için yetersiz olduğunu iddia ederek. AB izleme misyonunun kapasitesini artırma çağrısında bulundu”. (Panorama)

4. “Ermenistan’daki Fransa Büyükelçiliği’nde Savunma Misyonu kurulacak”… Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Armenpress ile yaptığı bir röportajda, “ Ermenistan’daki Fransa Büyükelçiliği’nde Savunma Misyonu kurulması, bu kilit alanda da ikili işbirliğimizi derinleştirmemizi sağlayacaktır” dedi. (News.am)

5. California Eyalet Yasama Meclisi, “Artsakh ile dayanışma içinde olduğunu, Ermeni <sözde> soykırımı için hesap sorulmasını talep ettiğini bildiriyor… Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) – Batı Bölgesi ve Pasadena, San Francisco ve Sacramento’ dan temsilciler de dahil olmak üzere birkaç yerel şube24 Nisan 2023’te Ermeni <sözde> soykırımının 108. Yıldönümü anısına Eyalet Senatosu oturumlarına katıldılar. Meclis üyesi Laura Friedman ve Senatör Anthony Portantino, Kaliforniya Eyalet Yasama Meclisinde Kaliforniya’nın Ermeni <sözde> soykırımını tanımasının onaylanmasına ilişkin kararlar sundular ve Federal Hükümete çağrıda bulundular. (ErmenistanKamuRadyosu)

6. Ermenistan Başbakanı ve Fransa Dışişleri Bakanı Azerbaycan’ın tek taraflı eylemlerini kabul edilemez buluyor… Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna başkanlığındaki heyeti kabul etti. Ermenistan Başbakanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, “ Başbakan, Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ermenistan ziyaretini memnuniyetle karşılayarak, ülkemizin Ermenistan-Fransa ilişkilerine özel tutum ve ilgisini vurguladı. Bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması bağlamında Avrupa Birliği gözlem misyonunun Ermenistan’daki etkin faaliyeti vurgulandı. Paşinyan, “İlişkimizdeki dinamiklerden çok mutlu olduğumu vurgulamak istiyorum. Bu ilişkilerin üst düzeyde olmasının yanı sıra geliştirme potansiyeline de sahip olduğumuzu düşünüyorum. Başta Dağlık Karabağ ve Laçin Koridoru çevresindeki kriz olmak üzere bölgemizin sorunlarına gösterdiği ilgiden dolayı Fransa Cumhurbaşkanı’na, size ve hükümete özel olarak teşekkür ediyorum” dedi. Catherine Colonna, şunları ekledi: “Ülkenizi ilk kez ziyaret ediyorum ve vakit kaybetmeden size cumhurbaşkanının dostça selamlarını iletiyorum. Biliyorsunuz ki Fransa Ermenistan’ın dostudur, Ermenistan’ın yanındadır ve bizi bu ülkeye bağlayan birçok şey vardır. Ama şahsım adına bir kez daha söylemek istiyorum, yürüttüğünüz reformlarda, çabalarda, çalışmalarda yanınızdayız, adil ve sürdürülebilir bir barış arayışında da yanınızdayız”. Ermenistan ile Fransa arasında çeşitli alanlarda işbirliğinin daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesine ilişkin konular ele alındı. Muhataplar, Laçin Koridoru çevresindeki durumun bir sonucu olarak Dağlık Karabağ’daki insani krize, Dağlık Karabağ ihtilafına değindiler. (ErmenistanKamuRadyosu)

7. Ermenistan Cumhurbaşkanı ve Hollanda Büyükelçisi, iki ülke arasındaki yakın işbirliğini görüştü… Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Hollanda Ulusal Günü ve Kral Willem-Alexander’ın doğum günü münasebetiyle Hollanda’nın Ermenistan Büyükelçisi Nicholas Schermers’i kabul etti. Yapılan görüşmede, Ermenistan ile Hollanda arasındaki mevcut yakın işbirliğine ilişkin çeşitli konular, ekonomik, sosyal, ileri teknoloji, kültürel ve diğer programlar ve girişimler ele alındı. (Armen Press)

8. Laçin Koridoru’nu sadece Rusya Barış Gücü kontrol etmeli ve operasyonunu sağlamalıdır… Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Perşembe günü .bir hükümet toplantısında, “ Dağlık Karabağ’daki Rus barış gücü birliğinin Laçin koridorunu kontrol altında tutması ve böylece normal işleyişini sağlaması gerektiğini” söyledi. “Rusya dışında hiç kimse Laçin koridorunu kontrol etmesin. Azerbaycan koridordan serbest dolaşımı engellememelidir. 9 Kasım 2020 üçlü bildirisinde de bu öngörülüyor” dedi. (Massis Post)

9. FOX LA, Ermeni Tarihi Ayını Araksya Karapetyan’ın sunuculuğunda bir TV programıyla kutlayacak… KTTV FOX 11, bir ay sürecek Ermeni tarihi kutlamalarının bir parçası olarak Ermeni-Amerikan deneyimini anlatan bir özel haber yayınlayacak. Özel program 30 Nisan Pazar günü saat 9:30 PDT’de yayınlanacak ve istasyonun sitesi aracılığıyla dünya çapında yayınlanacak ve erişilebilir olacak. (Armenian Weekly)

10. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Ermenistan yükümlülüklerini yerine getirmiyor”… Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, temaslarda bulunmak için başkent Bakü’ye gelen Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’yı kabul etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aliyev kabulde, “Ermenistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmediğini, Nahçıvan ile bir koridor oluşturulmasına izin vermediğini ve Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarından askerlerini geri çekmediğini” söyledi. 2. Karabağ Savaşı’ndan hemen sonra Ermenistan’la karşılıklı olarak birbirlerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğini tanıyarak bir barış antlaşması imzalamayı teklif ettiklerini ve bunun için Erivan’a resmi olarak 5 temel ilke sunduklarını hatırlattı. (Avim Bülteni)

Saygılar,
Orhan Tan – Başkan – FEYM GRUBU ADINA
This entry was posted in FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *