FEYM BÜLTENİ – 22/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 26 Ocak 2023

FANATİK ERMENİ YALANLARINA KARŞI

FEYM BÜLTENİ – 22/2023 * Ermeni Faaliyetleri – 26 Ocak 2023


ANMA; SAYIN ŞÜKRÜ SERVER AYA


FEYM Grubu olarak 26 Ocak 2019 günü kaybettiğimiz Onursal Başkanımız Sayın Şükrü Server Aya’yı bir kez daha özlem, sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. FEYM Grubunu 2014 yılında, özellikle Ermeni tarafının yapacağı 100 üncü yıl anmalarına karşı bir reaksiyon olarak birlikte kurmuştuk. Sahip olduğu bilgi ve eserleriyle Ermeni Meselemiz konusunda hem halkımızı aydınlatmaya, hem Ermeni tarafı ve hem de dünya kamuoyunun soykırım iddialarına karşı ülkemizi ve ulusumuzu savunmaya ömrünün son günlerine kadar sabır ve cesaretle mücadeleye devam etmiştir. Türk Ulusu, ” Tek Kişilik Ordu” adını vermiş olup kendisine minnet borçludur.
ORHAN TAN – FEYM GRUBU BAŞKAN

1.. Cher ve Eric Esralian, Newsweek dergisinde bir makale yayımladı… Dünyaca ünlü şarkıcı Cher ve ünlü Amerikalı Ermeni doktor, Ermeni <sözde> soykırımını konu alan “The Promise” adlı Hollywood filminin yapımcısı Eric Esrailian, Amerikan “Newsweek” dergisinde bir makale yayınlayarak dünyanın dikkatini Azerbaycan tarafından Laçin koridorunun kapatılmasıyla yaşanan insani krizi üzerine çekti.
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2023/01/26/Cher-Karaba%C4%9F-Ermenileri-La%C3%A7in-koridoru/243031

2. Azerbaycan, Bern Sözleşmesi uyarınca Ermenistan’a karşı tahkime başvuruyor.
Ermenistan’ın Uluslararası Hukuki Konular Temsilciliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın 18 Ocak’ta Avrupa’daki Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Alanlarının Korunmasına İlişkin Bern Sözleşmesi uyarınca Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı tahkim başlattığına dair bir bildirim aldığını söyledi. “Ermenistan, Azerbaycan’ın tam da amacı yabani flora ve faunayı ve bunların doğal yaşam alanlarını korumak için, Devletler arasında işbirliğini teşvik etmek olan uluslararası bir araç altında düşmanca bir süreç izlemeyi seçmesinden üzüntü duymaktadır. Ermenistan, Bern Sözleşmesi’nin izleme organları ve diğer organlarıyla yakın ilişkileri de dahil olmak üzere, bölgenin vahşi yaşamının ve çevrenin korunmasına olan bağlılığını defalarca teyit etmiştir…
https://www.panorama.am/en/news/2023/01/25/Azerbaijan-arbitration-Armenia/2785858

3. Ermenistan Ulusal Çıkar Fonu’nun 2022 performans raporu Başbakan’a sunuldu… Başbakan Nikol Paşinyan’a bugün Ermenistan Ulusal Çıkar Fonu’nun (ANIF) 2022 performans raporu sunuldu. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Tigran Khachatryan, ve diğer yetkililer de katıldı. Başbakan Paşinyan, Fonun hayata geçirdiği projeler ve yatırım portföyü hakkında bilgi aldı. ANIF’in üç yıllık faaliyeti sonucunda ortak programlar aracılığıyla Ermenistan ekonomisinin çeşitli sektörlerine toplam 214 milyon USD yatırım yapıldığı, bu dönemde yaklaşık 800 istihdam yaratıldığı kaydedildi.
https://armedia.am/eng/news/110750/prformance-report-2022-of-the-armenian-naitonal- Interests-fund-presented-to-the-prime-minister.html

4. Ermenistan ve Avustralya, ortak değerleri ve hedefleri paylaşarak dostane ikili ilişkiler geliştirdiler… Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese’ye Avustralya Günü’nü kutlamak için bir tebrik mesajı gönderdi. Mesaj özetle şöyle, “ Diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, Ermenistan ve Avustralya arasında ortak değer ve hedefleri paylaşan dostane ikili ilişkiler gelişti. Ortak çabalarla halklarımızın yararına ilişkilerimize yeni bir boyut kazandıracağımızı içtenlikle umuyorum. Avustralya sosyal ve siyasi hayatının her alanında önemli rol oynayan Avustralya’daki büyük Ermeni topluluğu, devletlerarası işbirliğimizin gelişmesi ve güçlenmesi için de önemli bir itici güçtür.” https://news.am/eng/news/741388.html

5. İçişleri Bakanı, Ermenistan’ın düşmanlarının Fransa’nın düşmanları olduğunu söylüyor… Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Ermenistan’ı temsil eden Fransa Ermeni Örgütleri Koordinasyon Komitesi’nin yıllık yemeğinde, “Ermenistan’ın düşmanları Fransa’nın düşmanlarıdır” dedi. Cumhurbaşkanı ve Hükümetin. Fransa’nın Dağlık Karabağ ablukasına çözüm aramaya devam edeceğine söz verdi. (Not: Gérald DARMANIN’in twiter adresi “” @GDarmanin “” yorumcularımıza duyurulur..,o.tan)
https://en.armradio.am/2023/01/26/armenias-adversaries-are-the-adversaries-of-france-interior-minister-says/

6. Büyük Britanya’dan çağrı – Laçin koridorunun engeli kaldırılmalıdır… Büyük Britanya Avam Kamarasında, Azerbaycan’ın Laçin Koridoru ablukası ve bunun insani sonuçları hakkında özel bir görüşme yapıldı. Milletvekillerinin konuşmalarında Aliyev rejimine yaptırım uygulanması, Azerbaycan’a baskı yapılması çağrıları yapılırken, Dağlık Karabağ’ın abluka altına alınması ve Azerbaycan’ın etnik temizlik yapma niyeti, Ermeni <sözde> soykırımı’nın devamı olarak nitelendirildi. Büyük Britanya-Azerbaycan Dostluk Grubu üyeleri, çatışmanın 1990’lardan beri devam ettiğini, Karabağ’ın Azerbaycan’ın uluslararası kabul görmüş bir toprağı olarak kabul edilmekle birlikte, Ermeniler tarafından kontrol edildiği, bu nedenle Azerbaycan’ın çıkarları, mültecilerin geri dönebilmesi için, bölgenin mayından temizlemesi gerektiği belirtildi. https://tr.armradio.am/2023/01/26/buyuk-britanyadan-cagri/

7. Ermenistan ve BAE vizesiz seyahat başlatıyor… Ermenistan hükümeti, Ermenistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında vatandaşlar için vize şartının kaldırılmasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanmasını onayladı. Hareketin turizm akışını artırması, ticari ve ekonomik bağları yoğunlaştırması ve insanlar arası temasları ve kültürlerarası bağları artırarak iki ülke arasındaki kültürel diyaloğa katkıda bulunması bekleniyor.
https://www.armenpress.am/eng/news/1102591.html

8. Katar Emiri’nin Ermenistan’a “Tarihi Ziyareti” bekleniyor. Parlamento Başkanı Alen Simonyan ve Sağlık Bakanı Anahit Avanesyan, Katar Kalkınma Fonu Genel Müdürü Khalifa Jassim Al-Kuwari ile Doha’da bir araya geldi. Ermenistan’ın Katar ile ilişkileri geliştirmeye yönelik ilgisinden bahseden Meclis Başkanı Alen Simonyan, bir dizi sektörel önceliğe işaret etti. Parlamentonun basın servisinden yapılan basın açıklamasında, Katar Kalkınma Fonu’nun birincil stratejik kolları olan kültür, sağlık ve eğitim alanlarında işbirliği için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
https://massispost.com/2023/01/historic-visit-of-emir-of-qatar-expected-in-armenia-alen-simonyan/

9. ANCA, Karabağ’ı Kurtarın Koalisyonu’nu başlatmak için STK’lar ve aktivistlerle birleşiyor… Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik soykırımsal ablukasına yanıt olarak, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Karabağ’ı Kurtarın kampanyasını başlatmak için çeşitli hükümet dışı kuruluşlar grubu “Karabağ Koalisyonu” na katılıyor. (Not: Haberde Koalisyona katılan 20 kurum ve kişi belirtiliyor..,o.tan)
https://armenianweekly.com/2023/01/25/anca-joins-with-ngos-and-activists-to-launch-save-karabakh-coalition/

10. Laçin Koridoru, Uluslararası Tepki ve Aliyev’in Yanlış Hesaplaması... Karabağ ablukası ile ilgili olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yanlış hesapladı. Bakü’nün senaryosuna göre uluslararası toplumun dikkati Ukrayna savaşına çevrildi ve Aliyev bu durumdan yararlanmaya ve ivmesini kullanmaya çalıştı. Hesaplamaları bir dizi faktöre dayanıyordu. Her şeyden önce, Rusya’nın oldukça zor durumda olduğunu ve Aliyev’in senaryosuna göre, 2020 savaşından bu yana Rus barış güçlerinin konuşlandığı Karabağ dahil Güney Kafkasya’da çıkarlarına hizmet edemeyeceğini hesapladı. İkincisi, Aliyev, Avrupa’ya gaz tedarik etmesinin, Avrupa Birliği’nin onun insanlık dışı hareketine göz yumacağı anlamına geleceğine inanıyordu. Üçüncüsü, Erivan’ ı Karabağ meselesinin akıbetiyle pek ilgilenmediği için Ermeni cemaatinin kaynaklarını harekete geçiremeyeceğine inanıyordu. Dördüncüsü, genel olarak Karabağ sorunuyla ilgilenmedikleri için, uluslararası basının ve uluslararası kuruluşların gerçekte neler olup bittiğiyle özel olarak ilgilenmeyeceğini düşündü…
https://mirrorspectator.com/2023/01/25/lachin-corridor-international-response-and-aliyevs-miscalculation/

11. Paylan, Türkiye-Ermenistan sınırından Erdoğan’a seslendi… HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye- Ermenistan sınırında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Paylan, “Bu sınır niçin açılmıyor? Bu sınırın açılmasının önündeki engel nedir?” diye sordu. Paylan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye-Ermenistan sınırındayız ve maalesef bu sınır 30 yıldır kapalı. Azeriler, Ermeniler, Türkler, Kürtler bu coğrafyanın insanları ve maalesef yüz yıldır yaşadığımız travmalardan dolayı ayrı gayrı düştüler. Türklerin, Ermenilerin, Kürtlerin artık kucaklaşma zamanıdır. İki yıl önce Azerbaycan ve Ermenistan bir savaş yaşadı. Bu savaştan sonra, hem Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci hem de Azerbaycan-Ermenistan barış süreci başladı. Türkiye ve Ermenistan özel temsilciler atadılar ve müzakereye başladılar. Bundan bir yıl önce de Erdoğan, Türkiye-Ermenistan sınırının öncelikle üçüncü ülke vatandaşlarına, daha sonra Türkiye ve Ermenistan yurttaşlarına açılabileceğini söyledi. Ama Türkiye-Ermenistan sınırı hala açılmış durumda değil!”
https://www.agos.com.tr/tr/yazi/28079/paylan-turkiye-ermenistan-sinirindan-erdogana-seslendi

12. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: “Zengezur Koridoru özel bir öneme sahip olacak”…. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi 26ncı Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Zengezur Koridoru (veya Nahçıvan Koridoru) özel bir öneme sahip olacak” dedi. Bayramov, Azerbaycan’ın Doğu Zengezur Ekonomik Bölgesi’nde Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne ulaşım koridorunun kurulması yönünde alınan tedbirlerin önemini vurgulayarak, “Zengezur Koridoru, bölge ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesi için özel bir öneme sahip olacak” diye konuştu.
https://avimbulten.org/tr/Bulten/AZERBAYCAN-DISISLERI-BAKANI-BAYRAMOV-ZENGEZUR-KORIDORU-OZEL-BIR-ONEME-SAHIP-OLACAK-1
This entry was posted in ERMENİ SORUNU, FEYM GRUBU ÇALIŞMALARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *