BİLİM, BİLİŞİM * GOOGLE AMCANIN PABUCU DAMA MI ATILIYOR? * OpenAI teknolojide çığır açacak yapay zekasını duyurdu: ChatGPT.

OpenAI teknolojide çığır açacak yapay zekasını duyurdu: ChatGPT

Kimi durumda kitap yazacak kadar engin bilgiye
sahip sistem, henüz gelişme aşamasında, öğreniyor.

Nereden öğreniyor? İnsanlığın tüm bilgi birikimini sığdırmaya çalıştığımız internetten, bizlerin yazdıklarından, sorduklarından ve geri dönüşlerden. 2021’e kadar biriken içerikle sınırlı ve gerçek zamanlı tarama yapmasa da, eminim ona da bir süre sonra başlayacak ve onu kandırmaya, yazdıklarını manipüle etmeye çalışmak önümüzdeki dönemin iş kollarından birisi olacak.
OpenAI teknolojide çığır açacak yapay zekasını duyurdu: ChatGPT. Kimi durumda kitap yazacak kadar engin bilgiye sahip sistem, henüz gelişme aşamasında, öğreniyor.
Musk ve Microsoft’tan ciddi maddi kaynak alan kuruluş bilimsel bir çalışma olmaktan çıkıp işi ticarete döktüğünde, Google’ın korkulu rüyası olacak gibi gözüküyor. Google’ın dev indeksine kıyasla, şu an için çok daha küçük bir dağarcığı olsa da, Google gibi sadece ilgili sayfaları getirmiyor, adeta sorularınızı yorumluyor bir kaç paragraf bir şeyler yazıyor. Sanki karşınızda düşünen canlı bir varlık ile sohbet ediyorsunuz. Hatta pek çok insandan daha iyi düşünebiliyor.


Anthony Cuthbertson @ADCuthbertson
Çarşamba 28 Aralık 2022

Ultra güçlü yapay zeka sohbet botu ChatGPT’nin yaratıcısı, yapay zeka geliştiricileri insan seviyesinde sistemler yaratmak için acele ederken “korkutucu anlar” ve “önemli aksaklıklarla” ilgili uyardı.

OpenAI’ın kurucu ortağı ve CEO’su Sam Altman, yapay genel zekanın (AGI) bir sonraki büyük teknolojik atılım olacağını ve “harika” avantajlar sunmasının yanı sıra büyük zorluklara da yol açacağını söyledi.
ChatGPT, çok çeşitli sorgulara insan benzeri yanıtlar üretmedeki “akıllara durgunluk veren” becerisiyle bu ay manşetlere çıktı. Yapay zeka araştırmacıları genel amaçlı dil modelini muazzam bir ilerleme diye överken, bazıları bunun sektörlerde baştan aşağı bir devrim yaratabileceğine ve hatta Google’ın arama motoru gibi popüler araçların yerini alabileceğine dair tahminde bulundu.
Altman, ChatGPT’nin “hızla çok daha iyi, daha az sinir bozucu ve daha kullanışlı hale geleceğini” belirtse de AGI’nin gelişinin onu tamamen gölgede bırakacağını söyledi.
Pazartesi günü bir Twitter paylaşımında, “AGI seviyesindeki sistemlere doğru ilerlerken korkutucu anlar ve önemli aksaklıklar olacak fakat avantajları o kadar harika olabilir ki oraya ulaşmak için büyük zorlukların üstesinden gelmeye değer” diye yazdı.
Ve bu süreçte göreceğimiz büyük faydalar ChatGPT’yi sıkıcı bir oyuncak gibi gösterecek. Özellikle zaman içinde OpenAI teknolojisinin kullanımıyla ilgili önemli sorunlar olacak; elimizden gelenin en iyisini yapacağız fakat her sorunu başarıyla öngöremeyeceğiz.
Altman’ın ChatGPT’yi halka açma kararı, Google ve Microsoft da dahil gelişmiş yapay zeka sohbet botları geliştiren diğer şirketlerin politikasına karşıtlık oluşturuyor. Her iki teknoloji devi de yerleşmiş önyargılar ve yanlış bilgilendirmeyle ilgili riskleri gerekçe göstererek, bu tür bir teknolojiyi geniş ölçekte piyasaya sürmenin tehlikelerine dair uyarmıştı.
AGI’nin gelişi, 2018’de “yapay zekanın nükleer silahlardan çok daha tehlikeli olduğunu” iddia eden OpenAI kurucu ortağı Elon Musk da dahil, teknoloji uzmanları ve sektörün önde gelen isimleri arasında da korku yaratıyor.
Daha önce Altman, tıpkı galaksileri anlamak için teleskopa ihtiyaç duyulması gibi, insanlığın “evreni tam olarak anlaması” için AGI’nin gerekeceğini iddia etmişti. Altman son tweet dizisinde, “İyileştirme için çok sıkı bir geri bildirim döngüsü yürüteceğiz ve hatalarımızı riskler düşükken yapmaya çalışacağız” yazdı.
Ancak gerçeklikle bağlantı kurmadan bunu doğru yapmak mümkün değil. ChatGPT’den çok şey öğreniyoruz; hızla çok daha iyi, daha az sinir bozucu ve daha kullanışlı hale gelecek.
OpenAI’ın GPT-4 olarak adlandırılan, ChatGPT’nin halefini 2023’ün başlarında tanıtması bekleniyor.

https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *