DENİZCİLİK * Dünya Çapında Deniz Trafiği BOĞAZ geçiş yolları

Her yıl 11 milyar tondan fazla malzeme büyük gemilerle dünya çapında taşınıyor. Giysiler, elektronik malzemeler, demir, çelik, tahıl, arabalar, petrol – bu yüklerin limandan limana, ülkeden ülkeye taşınmasıyla küresel ekonominin çarkları döner.

Deniz Taşımacılığı Yollarının Haritalanması:
Dünya Çapında Deniz Trafiği BOĞAZ geçiş yolları

20 Haz 2022 – Adam Symington (PythonMaps) / Carmen Ang
Naci Kaptan – 27 Haziran 2022

Her yıl binlerce gemi, yolculardan buğday ve petrol gibi tüketim mallarına kadar her şeyi taşıyarak dünyayı dolaşıyor.  Ancak küresel deniz yolları ne kadar meşgul ve dünyanın ana nakliye yolları nerede? Adam Symington tarafından hazırlanan bu harita, dünyadaki deniz trafiği yoğunluğunu vurgulayarak dünyanın deniz trafiğinin makro bir resmini çiziyor.
IMF’nin Dünya Deniz Ticareti İzleme Sisteminin bir parçası olarak, Dünya Bankası ile ortaklaşa Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) gelen verileri kullanır. Veriler Ocak 2015’ten Şubat 2021’e kadar uzanır ve beş farklı gemi türünü içerir: ticari gemiler, balıkçı gemileri, petrol ve gaz, yolcu gemileri ve eğlence gemileri.

Önemli Deniz Taşımacılığı Şeritlerine Genel Bir Bakış
Haritaya bir göz atarsanız, trafiğin yoğun olarak yoğunlaştığı bazı belirgin alanları göreceksiniz. Bu yüksek yoğunluklu alanlar, dünyanın ana nakliye yollarıdır. Syminton, bu su yollarının bazı yakınlaştırılmış görsellerini ayrıntılı olarak sağladı, o yüzden başlayalım:
PANAMA KANALI
Panama Kanalı, Pasifik ve Atlantik Okyanuslarını birbirine bağlayan insan yapımı bir su yoludur. ABD’nin doğusundan batı kıyısına seyahat eden gemiler için bu rota, Güney Amerika’nın ucundaki çok daha tehlikeli olan Cape Horn’dan veya Kuzey Kutbu’ndaki Bering Boğazı’ndan kaçınır ve yaklaşık 8.000 deniz mili (veya yolculuklarından 21 gün) kısaltır.  Panama Kanalı İdaresi’nin yöneticisi Ricaurte Vasquez’e göre, 2021’de ana suyolundan yaklaşık 516.7 milyon ton yük geçti.

MALAKKA GEÇİDİ/BOĞAZI
Bu deniz geçidi, Malay Yarımadası ve Sumatra’dan geçen Pasifik ve Hint okyanusları arasındaki en hızlı bağlantıdır. İnce bir su yoludur,  en dar noktasında kanal 3 milden daha az genişlikte. Her yıl yaklaşık 70.000 gemi bu boğazdan geçmektedir.

DANİMARKA BOĞAZLARI
Kuzey Denizi’ni Baltık Denizi’ne bağlayan Danimarka Boğazları üç kanal içerir: Oresund, Büyük Kuşak ve Küçük Kuşak. Danimarka Boğazları, Rus petrolüne yönelik yaptırımlara ve boykotlara rağmen şimdiye kadar 2022 boyunca güçlü kalan Rus petrol ihracatı için önemli bir geçiş yolu olarak biliniyor.

SÜVEYŞ KANALI
120 mil uzunluğundaki bu yapay su yolu Mısır’ın içinden geçiyor ve Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Asya ile Avrupa arasında seyahat eden gemilerin Afrika çevresinde uzun bir seyir yapmadan geçişlerini sağlıyor. 2021’de kanaldan 20.600’den fazla gemi geçti. Geçen yıl kanal, Ever Given adlı 1.312 fit uzunluğundaki bir konteyner gemisinin altı gün boyunca kanalda sıkışıp kalması ve büyük bir trafik sıkışıklığına neden olması ve milyarlarca dolarlık ticaret malını durdurmasının ardından manşetlere taşındı .

HÜRMÜZ BOĞAZI
Bu 615 millik su yolu, Basra Körfezi ile Umman Körfezi’ni birbirine bağlar ve nihayetinde Arap Denizi’ne akar. 2020’de kanal günde yaklaşık 18 milyon varil petrol taşıdı.

İNGİLİZ KANALI
İngiltere ve Fransa arasında yer alan 350 mil uzunluğundaki İngiliz Kanalı, Kuzey Denizi’ni Atlantik Okyanusu’na bağlar. Her gün yaklaşık 500 gemi kanaldan geçerek dünyanın en işlek nakliye hatlarından biri haline geliyor. İngiltere’deki Thames, Fransa’daki Seine ve Belçika ve Hollanda’dan akan Meuse (veya Mass) dahil olmak üzere bazı büyük Avrupa nehirleri de bu görselleştirmelerde açıkça görülebilir.

https://www.visualcapitalist.com/cp/mapping-shipping-lanes-maritime-traffic-around-the-world

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *