SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ (STM) FİRMASININ GURURLANDIRICI BAŞARISI

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Naci Kaptan – 25 mart 2022

Ulusal bir kurum olan STM  (Savunma Teknolojileri Mühendislik) Firmasının modernize ettiği Pakistan denizaltısı PNS/M HAMZA (S-139)’nın radar, sonar, atış kontrol sistemleri v.b  ülkemizde yenilendi ve filosuna katılan denizaltı yapılan tatbikatta modernize edilmiş olan elektronik ve silah sistemleri ile hedef yapılmış olan hurdaya çıkartılmış fırkateyni tek bir torpito ile vurarak batırmış. Bu STM tarafından yapılmış olan geniş kapsamlı elektronik modernizasyonun çok başarılı olduğunun göstergesidir.
Bu konuda geçmişe ait bir olayı yazacağım;
“1950’li senelerde donanmamızda ABD’den alınmış olan Gabya sınıfı 4 muhrip vardı. Bu muhripler 1940’lı senelerde ABD donanmasına katılmış ve Atlantik, pasifik savaşlarına katıldıktan sonra hizmet dışı bırakılarak Marshall yardımı kapsamında Türkiye’ye devredilmişti. 1950-1960’lı senelerde Askeri tersanelerimizin gücü ve donanımı bu gemilerin 4 senede bir yapılması gereken ana makina ve tekne bakımı ve yenilemesini yapamaz durumda idi. Bu muhriplerimiz ve ABD’den alınmış olan denizaltılarımız periyodik olarak 4 senede bir havuzlanarak genel bakım, onarım, yenileme işlemleri için Amerika’ya gönderilirdi. Sanırım 3 ay gibi orada kalırlar ve dönerlerdi
Bu nedenle TSK’lerinin teknik gücünün, günümüzde  bu noktalara gelmiş olması ve gemilerini periyodik bakım için ABD’ye gönderen Deniz Kuvvetlerimizin bir başka ülkenin savaş gemilerini modernize edecek aşamaya gelmiş olması çok büyük bir başarıdır.”
Devam edelim;
Türkiye’de STM tarafından, Pakistan Deniz Kuvvetleri için modernize edilen, Agosta 90B Sınıfı Denizaltı PNS/M HAMZA (S-139), hizmet dışına ayrılmış bir fırkateyni, tek torpido atışı ile tam isabetle vurarak, batırmayı başardı.
STM ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk denizaltı modernizasyon ihracatı Pakistan Agosta 90B Denizaltı Modernizasyonu’nda göz dolduran bir başarıya imza atıldı.
Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 17 Şubat-13 Mart 2022 tarihleri arasında icra edilen SEASPARK-2022 Taktik Tatbikatı’nda, belirlenen çeşitli hedeflere fiili güdümlü mermi ve torpido atışları yapıldı. Fiili atışlardan bir tanesi de, Pakistan Agosta 90B Denizaltı Modernizasyonu (PADYÖM) Projesi kapsamında modernize edilen ve 29 Nisan 2021 tarihinde Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen PNS/M HAMZA (S-139) denizaltısı tarafından icra edildi.

Tek Torpido Atışında Hedef İmha Edildi!
STM’nin milli mühendislik kabiliyetleri ile donattığı PNS/M HAMZA (S-139), gerçekleştirilen harp torpidosu hücumunda, DM-2A4 torpido atışı ile, hizmet dışına ayrılmış bir TARIQ sınıfı gemiyi (Type 21 fırkateyn) tek torpido atışı ile tam isabetle vurarak imha etti.
Heyetler, tatbikatı STM tarafından dizayn ve inşa edilerek 2018 yılında teslim edilen, Pakistan Denizde İkmal Tankeri PNS MOAWIN’den takip etti.
PADYÖM Projesi kapsamında STM ana yükleniciliğinde, değiştirilerek denizaltıya başarıyla entegre edilen; Entegre Sualtı Komuta Kontrol (IUCCS & C2IS) Sistemi, Silah Kontrol (WCS) Sistemi, Sonar Sistemleri, Periskoplar (Atak ve Seyir), Elektronik Harp, Radar, Gemi Veri Dağıtım Sistemi, STMDENGİZ Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemi, Konvertörler, Dümen Sistemi ve Soğutulmuş Su Sistemi’nin sorunsuz şekilde çalışarak, atışı gerçekleştiren PNS/M HAMZA (S-139) denizaltısının faaliyeti başarıyla sonuçlandırması, STM’nin ulusal ve uluslararası denizaltı üretim ve modernizasyonu konusundaki yetkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Denizaltı modernizasyon ihalesini, 2016’da denizaltıyı tasarlayan ve inşa eden Fransız firmasına karşı kazanan STM, Türkiye için ilk defa denizaltı gibi ileri teknoloji gerektiren bir alanda mühendislik ihracatına imza atmıştı. PNS/M HAMZA (S-139) denizaltısının, kabul faaliyetleri ve teslimatı COVID-19 ortamının yarattığı olumsuzluklara rağmen ciddi bir gecikme yaşanmadan tamamlanırken, PADYÖM’ün diğer iki denizaltısının modernizasyon süreci de STM tarafından planlandığı şekilde yürütülüyor. Kendi tasarımı ve üretimi olmayan bir platformda, bu tür geniş çaplı bir modernizasyonu yurt dışında başarı ile gerçekleştiren STM, PADYÖM Projesi’ni, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği (IACS) üyesi DNV tarafından sertifikalandırması da dikkat çeken bir diğer başarı olarak ön plana çıktı.
STM’den Türk savunma sanayinin ihracatına büyük katkı
Dost ve kardeş ülke Pakistan’da uzun süredir başarı ile projeler yürüten STM, geliştirdiği karşılıklı güven ve iş birliği ile, Türk savunma sanayiinin ihracat faaliyetlerine önemli katkı veriyor. STM, Pakistan Donanması için tasarladığı, Türkiye’nin en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi olan Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN’i Karaçi’de inşa ederek teslim etti. Bu proje ile 20’ye yakın Türk firmasının dolaylı olarak ihracat yapmasını sağladı. PADYÖM Proje çerçevesinde de HAVELSAN ve ASELSAN gibi firmaların yerli ve milli sistemleri de modernizasyon sürecinde ihraç edildi. Pakistan Donanmasının güvenini kazanan STM, Pakistan için Türkiye tarafından üretilecek 4 adet Ada Sınıfı Korvet Projesinde de ana tahrik sisteminin tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik kabiliyetiyle görev alıyor.(AGOSTA 90B DENİZALTI MODERNİZASYONU için: https://www.stm.com.tr/tr/cozumlerimiz/deniz-projeleri/pakistan-agosta-90b-denizalti-modernizasyonu)

Türk firması STM HAKKINDA BİLGİ
Ülkemizin savunma sistem ihtiyaçlarını karşılayan, yurt dışında rekabetçi, yenilikçi ve akıllı teknolojik çözümler sunmak. Vizyonumuz Dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firması arasında yer almak.
Türkiye’nin ulusal güvenliği için yüksek teknoloji gerektiren alanlarda T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne; proje yönetimi, sistem mühendisliği, teknoloji transferi, teknik ve lojistik destek ile danışmanlık hizmetleri sağlamak amacıyla Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) kararıyla 1991 yılında kurulduk.
Türk savunma sanayimizin milli projelerinde yer alarak üstlendiğimiz kritik görevlerle kazandığımız mühendislik ve teknoloji birikimimizi önemli yatırımlar yaparak genişlettik ve bugün; askeri deniz platformları, siber güvenlik, taktik mini İHA sistemleri, radar sistemleri, uydu teknolojileri, komuta kontrol sistemleri, sertifikasyon ve danışmanlık olmak üzere geniş bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Yerli kaynakları kullanarak geliştirdiğimiz özgün ve kritik sistemler ile ülkemizin sivil kamu ve özel sektör ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyoruz. Ülkemizin en büyük savunma sanayii firmalarından biri olarak, Türk savunma sanayisinin global pazarda da rekabet gücüne katkı sağlıyor ve ihracat odaklı çalışmalar yürütüyoruz.
Türkiye’nin savunma sanayii ihtiyaçları öncelikli olmak üzere sahip olduğumuz teknoloji tabanlı faaliyetlerimizi; kamu ve özel sektör ihtiyaçlarına yönelik çeşitlendiriyor ve sivil havacılıktan, tarıma, sağlıktan, enerjiye uzanan geniş bir yelpazede yenilikçi çözümler üretiyoruz. https://www.stm.com.tr/tr/biz-kimiz/hakkimizda

Bu gururlandırıcı haber ingilizce olarak https://www.defenseworld.net/news/31660 sitesinde yayınlandı;
Pakistan Navy’s Agosta 90B Class Submarine PNS/M HAMZA (S-139), modernized by Turkish firm STM managed to hit and sink a decommissioned frigate with a single torpedo shot.
The trial was conducted during the SEASPARK-2022 Tactical Exercise, which was held biennially by the Pakistan Naval Forces Command. PNS/M HAMZA (S-139) destroyed a TARIQ class ship (Type 21 frigate) decommissioned with a DM-2A4 torpedo shot.
PNS/M HAMZA (S-139) was modernized within the scope of Pakistan’s Agosta 90B Submarine Modernization (PADYÖM) Project and delivered to the Pakistan Navy on 29 April 2021. Under the PADYÖM Project, STM installed Integrated Underwater Command and Control (IUCCS & C2IS) System, Weapon Control (WCS) System, Sonar Systems, Periscopes (Attack and Navigation), Electronic Warfare, Radar, Ship Data Distribution System, STMDENGİZ Electronic Chart Display and Information System, Converters, Rudder System to the submarine. STM will also be producing 4 Ada-class corvettes for the Pakistani Navy.
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, DENİZ VE DENİZCİLİK, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *