MAYINLAR KİME AİT? * Ukrayna, deniz mayınları için Rusya’yı sorumlu tuttu

Ukrayna, deniz mayınları için Rusya’yı sorumlu tuttu

İstanbul – BİA Haber Merkezi
30 Mart 2022, Çarşamba

Ukrayna, Karadeniz’deki mayınlar için “Benim envanterimde yok” derken BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric “Uluslararası sulardaki her türlü mayın son derece endişe verici” açıklaması yaptı
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26 ve 28 Mart’ta Türkiye ve Romanya’da görülen deniz mayınlarının kendi envanterlerine kayıtlı olmadığının tespit edildiğini açıkladı. Rusya askeri kuvvetlerinin 2014’te Ukrayna’nın Sivastopol kentini işgali sırasında ele geçirdiğini belirten Bakanlık mayınların Rusya tarafından bilinçli olarak kullandığını savundu.
Rusya’nın Ukrayna’yı kasten kışkırtmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade etti.
Açıklamada, Rusya’nın tüm Karadeniz’de, Azak’ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarında kasıtlı olarak deniz mayınlarını, her şeyden önce sivil nakliye ve denizdeki insan yaşamını tehdit eden fiili ayrım gözetmeyen eylem silahlarına dönüştürdüğü belirtildi.
Ukrayna’ya karşı geniş çaplı savaş başlatan Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha etmenin ve Ukrayna’yı denizden bombalamanın yanı sıra, deniz mayınlarını yeni bir “korsanlık yöntemi” olarak kullandığını ifade eden Bakanlık, açıklamada sürüklenen mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun yalnızca Rusya’da ve donanmasına ait olduğunu ifade etti.
BM: Endişe verici
Birleşmiş Milletler de (BM) Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Karadeniz’de görülen deniz mayınlarına ilişkin uluslararası sulardaki mayınların ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin Karadeniz’deki deniz mayınların deniz güvenliğini tehdit edip etmediği sorusuna şu yanıtı verdi:
“Gelişmeleri takip ediyoruz, uluslararası sulardaki her türlü mayın son derece endişe verici. Özelikle de uluslararası taşımacılığa etkisi açısından. Bahsettiğimiz bölge, hem Rusya hem Ukrayna’dan gıda ihracatı için kritik öneme sahip.”
420 kadar mayın var
Rusya istihbarat servisi geçtiğimiz günlerde Ukrayna açıklarına döşenen deniz mayınlarından 420’sinin bağlantılarından koparak Karadeniz’in batısı ve Boğazlar’a doğru sürüklendiği yönünde uyarıda bulunmuştu. Ardından Rusya Karadeniz Filosuna “acil kodu”yla bir uyarı geçmişti. Mayınların Tuna Nehri’nin yarattığı akıntıyla İstanbul Boğazı’na hatta Akdeniz’e ulaşabileceği uyarı yapılmıştı.
Bunun ardından İstanbul Boğazı ve İğneada açıklarında mayın görülmüştü.
Ukrayna ise Odessa, Ochakov, Chernomorsk ve Yuzhny limanlarının çevresine yerleştirilen mayın bariyerleri için Rusya’yı suçlamıştı.
Mayınların Rusya yapımı “YM” ve “YRM” tipi olduğu belirtiliyor. Temas prensibiyle çalışan mayınlar infilak ettiğinde gemilere parça tesiriyle zarar veriyor.

https://bianet.org/bianet/militarizm/259814-ukrayna-deniz-mayinlari-icin-rusya-yi-sorumlu-tuttu
This entry was posted in EMPERYALİZM, SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *