DENİZ MAYINLARI HAKKINDA BİLGİLER

İNFOGRAFİK https://m5dergi.com/infografik/deniz-mayinlari

Mayınlar iki türlü aktif hale gelerek infilak ederler;

Temas ile patlayan mayınlar; Bir teknenin/geminin çarpması ile infilak eder. mayınlar birden çok kullanıldıkları için birbirine yakın olan mayınlardan biri patladığında diğer mayınlar da etkilenerek infilak edebilir.

Akustik Mayınlar; Gemi makinalarının ve pervanenin sesinden etkilenir. geminin çıkardığı gürültü belli bir desibele ulaştığında, diğer deyişle gemiler patlamadan etkilenecek mesafeye geldiğinde infilak eder.


Deniz mayını, savaş gemilerine veya denizaltılara zarar vermek veya imha etmek için suya yerleştirilen müstakil bir patlayıcı cihazdır. Sualtı bombalarından farklı olarak mayınlar denize dökülür ve herhangi bir geminin yaklaşması veya temas etmesi ile tetiklenene kadar beklemeye bırakılır. Deniz mayınları, düşman nakliye hareketlerini engellemek veya gemileri bir limana hapsetmek için saldırgan bir şekilde veya dost gemileri korumak ve “güvenli” bölgeler oluşturmak için savunma amaçlı kullanılabilir.
Deniz mayınları birçok şekilde döşenebilir. Mayın dökme amacıyla tasarlanmış mayın gemileri, modifiye edilmiş gemiler, denizaltılar, uçak ve hatta liman içine elle dökme yoluyla mayınlar yerleştirilebilir. Deniz mayınlarının maliyetleri modellerine göre çok ucuz olabilir; bazı mayınlar 2000 ABD doları kadar ucuz olabilirken, daha karmaşık mayınlar milyonlarca dolara mal olabilir, birkaç çeşit sensörle donatılabilir ve bir savaş başlığını roket veya torpido ile hedefe ulaştırabilir.
İngiliz Mk 14 deniz mayını
Esnek kullanımları ve uygun maliyetli olmaları, mayınları asimetrik savaşta daha az güçlü olan taraf için çekici kılar. Bir mayını üretme ve denize dökme maliyeti genellikle tarayarak denizden çıkarma maliyetinin %0,5 ile %10’u arasındadır; bir mayın tarlasını temizleme, döşemekten 200 kat kadar sürebilir. II.Dünya Savaşı deniz mayın tarlalarının bir kısmı hala aktiftir, çünkü temizlenmesi çok zahmetli ve pahalıdır.[1] 1940’lardan kalma bazı mayınlar daha yıllarca tehlike yaratmaya devam edecektir.
Mayınlar nehirlerde, göllerde, haliçlerde, denizlerde ve okyanuslarda saldırı veya savunma silahları olarak kullanılmıştır, ayrıca psikolojik savaş araçları olarak da kullanılabilirler. Saldırı amaçlı mayınları hem ticari hem de askeri gemileri batırmak için düşman sularına, limanların dışına ve önemli nakliye yollarına yerleştirilir. Savunma amaçlı mayın tarlaları kıyıdaki önemli kısımları düşman gemilerinden ve denizaltılardan korur, düşman gemilerini daha kolay korunan alanlara gitmeye zorlar veya hassas alanlardan uzak tutar.
Psikolojik etki için tasarlanmış mayın tarlaları genellikle gemilerin düşman ülkeye ulaşmasını önlemek için ticaret yollarına yerleştirilir. Geniş mayın tarlaları izlenimi yaratmak için genellikle seyrek şekilde yerleştirilirler. Bir nakliye rotasına stratejik olarak yerleştirilen tek bir mayın, deniz taşımacılığını tüm alan taranırken günlerce durdurabilir.
Uluslararası hukuk, özellikle 1907 tarihli Sekizinci Lahey Sözleşmesi, ülkelerin bir bölgeyi mayınladıklarını deklare etmelerini ve sivil taşımacılığın mayınlardan kaçınmasını kolaylaştırmasını gerektirmektedir. Uyarıların spesifik olması gerekmez; örneğin, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık sadece İngiliz Kanalı, Kuzey Denizi ve Fransa kıyılarını mayınladığını açıklayarak detay vermemiştir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_mayını

Yeni Şafak – ​Rusya: Ukrayna mayınları Karadeniz’de sivil seyrüseferi tehdit ediyor

Ukrayna: Rusya bizi itibarsızlaştırmak için mayınlarımızı Karadeniz’e bıraktı

Sertaç Aktan • 30/03/2022

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart tarihleri arasında Türkiye ve Romanya’da da görülen Karadeniz’deki deniz mayınlarının 2022 itibarı ile Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne kayıtlı olmadığını ve bu mayınların Rusya tarafından koyulduğunu bildirdi.
Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus askeri kuvvetlerinin, 2014 yılında Ukrayna’nın Sivastopol kentini işgali sırasında ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, uluslararası kamuoyu nezdinde Ukrayna’yı kasten itibarsızlaştırmaya çalıştığı ifade edildi.
Açıklamada, Rusya’nın tüm Karadeniz’e, Azak’ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarına da mayınları kasıtlı olarak bıraktığı ileri sürülürken, bu mayınların asker sivil ayrımı gözetmediği hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha ettiği, Ukrayna’yı denizden bombaladığı ve mayınların da yeni bir tür “korsanlık yöntemi” olarak kullandığı ifade edildi.
Denizde “başı boş sürüklenen” mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun “yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına” ait olduğu vurgulandı.Türkiye ve Romanya’da görüldü. 26 Mart’ta Türk makamları, bir mayın ihbarı nedeniyle Boğaz’dan geçişi kapatmıştı. İddiaya göre bu mayın, Rusya tarafından Karadeniz’de maden çıkarmak için kullanılanlardan biriydi. Mayın tarama gemileri tarafından etkisiz hale getirildi.
Benzer şekilde Romanya açıklarında da aynı türden bir mayın bulundu. Bu şekilde Karadeniz’e 420 mayın bırakıldığı düşünülüyor.

https://tr.euronews.com/2022/03/30/ukrayna-rusya-bizi-itibars-zlast-rmak-icin-may-nlar-m-z-karadeniz-e-b-rakt
This entry was posted in SAVAŞLAR-ÇATIŞMALAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *