KANAL PROJESİ İPTAL

KANAL PROJESİ İPTAL

24-06-2021 

İktidar borazanı ajanslara ve bu haberleri incelemeden kullanan tüm medyamıza göre 26 Haziran’da “Kanal” projesinin temeli alay-ı vâlâ ile atılıyormuş. Cümle âlem ciddiye almış bu haberi. İktidar yandaşları “işte güçlü lider, inatla dediğini yapıyor” keyfiyle, muhalefet ise “sana bunu yaptırmayacağız” kızgınlığıyla “olay nedir, ne yapılıyor?” diye haberin doğruluğunu düşünmeden konuşup duruyorlar. İktidar mugalata konusunda ulema mertebesine erdiğinden, haliyle algıyı yönetiyor.

Size 26 Haziran 2021 günü başlama töreni dedikleri kutlamanın, aslında “Kanal Projesinden Vazgeçme” töreni olduğunu biliyor musunuz?

Bunları sadece ÇED Raporunda “ilk yapılacak köprü E-5 üzerinde olacak, o köprü yapılmadan kanal ve hafriyat çalışmaları başlayamaz” diye yazdığı için söylemiyorum.

Temeli atılacak köprünün özelliklerini ve yapılacağı yeri incelediniz mi? Ben araştırdım, inceledim o yüzden bu kadar kesin konuşuyorum.

Açıklandığına göre temeli atılacak köprünün ana açıklığı 440 metre olacakmış. Yani, ayakları arasındaki mesafe 440 metre imiş.

İyi de güzel kardeşim, Kanal projesinde o noktada su yüzeyi genişliği 650 metre. 21 metre aşağıda taban oturma eni ise 400 metre. Bakanlıkça onaylanan ve dava ettiğimiz ÇED Raporu ve eki projelerde bu köprünün ayak açıklığı 650 metre idi.

Şimdi size soruyorum; 440 metre ayak açıklığı olan bu köprü yapıldıktan sonra kanalın temelini nasıl kazacaksınız? 400 metre tabandan 650 metre su yüzeyine 21 metrede yükselirken kanal yan duvarlarını köprünün ayakları arasından nasıl inşa edeceksiniz?

Tut ki inşaat dehası gösterip köprünün apış arasından yan duvarları geçirip kanalı yaptınız, geçecek gemiler suyun ortasındaki köprü ayaklarına çarparsa ne olacak?

DHMİ’den bu köprü için 196 metre ayak yükseklik izni alındı mı? ÇED Raporu onayı sürecinde alınmamıştı. Alınan (alınacak) izin yapılacak tüm pistleri de kapsıyor mu? DHMİ uygunluk vermezse Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile uçakların bu köprünün ayaklarına çarpması mı yasaklanacak?

Hiç düşündünüz mü?

Belli ki iktidar kanal projesinden vazgeçmiş ya da en azından güzergâh değiştirmiş, lakin söyleyemiyor. Bu yüzden Kanal yapıyormuş gibi yapmak için sizi köprüye getiriyor. Eh, bunun derdine Kanal yapılacak diye etrafında arsa kapatanlar düşsün. Ben, bu teneke projeden vazgeçildiği için memnunum. Bu proje karşıtı olarak birlikte mücadele ettiğimiz tüm çevre dostlarının da gözü aydın.

Kanaldan kurtulduk da yapılacak köprü ile ilgili bir kaç soruyu da şuraya bırakıyorum. Kanal yapılamayacağına göre artık bunlara kafa yoralım. Sanmıyorum ama belki medyamızda “basına dağıtılan rüşvetlerden kimler aldı, bana niye verilmedi?” sorularının derdine düşmek yerine bu sorularla ilgilenir.

Temeli atılan köprü KMO (Kuzey Marmara Oto-Yolu) kapsamında yapılacak. Bu yolun işletici yüklenicisi ise Kolin-Kalyon ortaklığı. Yani, bu köprü açıldığında Gazi Mahallesi’nin altından geçen tünellerde olduğu gibi bunun üstünden de para ile geçilecek. İyi de, kaça geçilecek? Ben bilmiyorum, siz biliyor musunuz? Peki, bu köprünün yapım maliyetini bu ortaklık üstlenmiş midir? Kanal adı altında bütçeye yüklenmeyecektir inşallah. 26 Haziran 2021 günü yapılacak törenin masrafları da herhalde bütçeden değil, Kolin-Kalyon ortaklığınca karşılanacaktır. Bu köprü ve KMO ile bağlantı yolları için verilen garanti sayılarını sormayı unuttuğumu zannetmeyin. Yeri gelmişken onu da soralım.

Gerçi belli olmaz. Osman Gazi Köprüsü Bursa arasında devletin yaptığı karayolu yüklenicinin Oto-Yoluna eklemleniverdi. Oto-Yola eklemlenen 8 km civarındaki devlet yolundan geçişler için yüklenici işleticilere para ödeniyor mu? Bilmiyorum, zamanı gelip incelendiğinde elbette çıkar ortaya.

Siz necip medyamızın sorgulamadan yayınladığı mugalatalara inanmayın, gerçekleri araştırın haberiniz olsun…


https://www.pencerehaber.com/mobil/kose-yazisi/3894/kanal-projesi-iptal.html

This entry was posted in YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *