BİLİM VE TEKNOLOJİ * 3D – PRİNTER’LER İLE YAPILAN EVLER

3D  ( 3 boyutlu printerler) ile yapılan Evler ve Kabinler

By Christopher McFadden / January 31, 2021

Kenevir liflerinden pirinç atığına kadar, dünyanın dört bir yanındaki şirketler sıra dışı malzemeleri kullanarak yeni teknoloji ile evler yapıyor.. 3D baskı teknolojisi, dünyadaki birçok endüstri dalında büyük bir etkiye sahip olup inşaat sektöründe de  başarı ile kullanılıyor.
İşte dünyanın dört bir yanından önerilen ve geliştirilmekte olan 3D baskılı konut projelerinden ilginç örnekler. Belki sizler de çok uzak olmayan bir gelecekte kendiniz için bir 3D ev sahibi olmak istersiniz.
3D yazdırılmış ev nedir?
Cevap, kelimenin tam anlamıyla ismindedir. 3B yazdırılmış evler, küçük hobi veya diğer endüstriyel birimlerin aksine, beton, plastik veya diğer yapı malzemelerini boruların ucundaki nozullardan çıkarabilen çok büyük 3B yazıcılar kullanılarak oluşturulur.
Bu yazıcılar, özellikle nozulları, birden çok düzlemde hareket edebilir ve genellikle arazide açık havada çalışmaları gerektiğinden çok sağlam ve dayanıklı olacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Bugüne kadar, 3D teknikleri üzerinde çalışan çeşitli araştırma kurumları ve özel işletmeler var olup, yaklaşan gelecekte bu teknolojinin inşaat endüstrisinin geleceğini etkileyerek değiştireceğini düşünüyorlar.
Bir 3D evin  maliyeti ne kadar?
3D baskılı evler halen yeni bir üretim teknolojisidir. Büyük ölçüde hala geliştirme aşamasındadır, ancak bir evi daha geleneksel inşaat yöntemlerini kullanarak inşa ettirmekten çok daha az parayla 3D yazıcılarla yaptırabilirsiniz. Günümüzde geliştirilmekte olan bazı projeler için maliyetler, nispeten küçük bir yapı için 10.000 $ civarında bir yerdedir.
The Verge’den ICON’un işletme teknikleri hakkında yayınlanan bir rapora göre, “3D baskılı evler çimentodan yapılacak ve büyük, 3D baskı robotları tarafından basılması bir gün kadar sürecek. Hepsinden iyisi, evler sadece 10.000 dolara mal olacaktı. Zaman içinde evlerin maliyetinin 2 yataklı bir ev için 4.000 $ ‘a indirebileceği düşünülüyor.” Daha büyük yapılar muhtemelen daha pahalıya mal olacaktır. Bunun yarısından daha az maliyetine inşa edilmiş bazı 3B evler de var.
3D baskılı evler ne kadar dayanır?
3D baskılı evlerin büyük çoğunluğu betondan yapıldığından, makul bir süre dayanmaları gerekir. Doğru bakım ve sürekli yerleşim ile, daha geleneksel beton yapılar kadar uzun sürmemeleri için hiçbir neden yoktur. İyi bakım ile 3D evlerin ömürlerinin yaklaşık 50 ila 60 yıl sürmesi gerektiği konusu kabul ediliyor. Diğer bazı 3B yazdırılmış binalar, biyolojik olarak parçalanabilir olacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır ve afet yardımı operasyonlarında ve diğer kısa vadeli konut ihtiyaçlarında kullanılmak üzere yalnızca geçici barınma için kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Günümüzde dünya çapında yerleşime uygun 3D evler üretmek ve yaygınlaştırmak için teknikler üzerinde çalışılan projeler geliştiriliyor.

1. Meksika’daki 3 boyutlu şirin bir ev
Meksika’da, tamamen yeni bir mahalle oluşturmak için dev bir 3D yazıcı kullanılıyor. Her evin tamamlanması yaklaşık 24 saat sürüyor. küçük bir aileyi barındırabilir. 32,8 fit (10 mt) uzunluğundaki yazıcı, her 498 ft2 (152 m2) alanın dış yapısını yapar. Çatı, pencereler ve iç mekanlar daha sonra takılır. New Story adlı kar amacı gütmeyen bir girişim olup, bu çabanın arkasında.Evleri yaratmak için devasa Vulcan II yazıcılarını kullanmak için ICON ile birlikte çalıştılar. Buradaki fikir, kırsal kesimdeki düşük gelirli sakinlerin gecekondularından bu yeni, iki yataklı evlere taşınmasına olanak sağlamaktır.. Bunun gibi gelişmelerin bir gün dünyanın birçok yerinde konut krizinin çözümüne yardımcı olabileceği düşünülüyor.
2. Bu 3D baskılı ev, şebekeden bağımsız çalışabilir
3d PassivDom Evi olarak adlandırılan bu ev, olabildiğince sürdürülebilir ve enerji açısından verimli olacak şekilde tasarlandı. Tamamen güneş enerjisiyle çalışır ve isteğe bağlı bir eklenti ile suyunu havadaki nemden bile üretebilir.  Nevada’daki bir fabrikada büyük bir 3D yazıcı kullanılarak oluşturuldu ve gelecekte küçük konutlar için yeni uygulamalar geliştirebilir. Banyodaki duş ayrıca suyu temizleyebilir ve geri dönüştürebilir. Evin her yerinde mümkün olduğunca az kaynak kullanmak üzere tasarlandı.
3. İtalyan 3D baskılı ev küçük ama kullanışlı
WASP adlı İtalyan bir 3D baskı şirketi, devrim niteliğindeki Crane WASP yazıcılarının yeteneklerini sergilemek için küçük evler inşa ediyor. Bu modüler 3D yazıcı, gerçekten de çok hızlı bir şekilde çeşitli biçim ve boyutlarda evler oluşturabilir. Gaia adı verilen bu yeni 3B baskılı evler, 3B baskılı dış yapısı ve her bir birimin ahşap çatısını destekleyen iç ahşap kirişlere sahip 322 ft2 (30 m2) konutlardır. Yukarıdaki örnek, İtalya’nın Emilia-Romagna bölgesinde bir kasaba olan Massa Lombardo’da Ekim 2018’de yerinde basılmıştır. Evin malzemesi çevredeki çamur ve saman ve kabuk gibi pirinç üretiminden kaynaklanan atık yan ürünleri içerir. Görünüşe göre, ev aynı zamanda biyolojik olarak prefabrik ev gibi parçalanabilir!
4. Bu 3B yazdırılmış evler, sanki yabancı bir dünyadan gelmiş gibi
Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ve Houben / Van Mierlo Architects’in işbirliği ile geliştirilen bu 3B baskılı evler, yabancı bir dünyada bulabileceğiniz bir yapıya benziyor. Yakın gelecekte uygun bir fiyata kiralanmak üzere birkaç ünite üretmeyi planlıyorlar. Hollanda üniversitesi önümüzdeki beş yıl içinde her biri neredeyse tamamen betondan yapılmış. binaların yaklaşık 5’ini inşa edecek. Üniversite, “Proje, 3D beton baskıya dayalı dünyanın ilk ticari konut projesi” olduğunu açıkladı. “Evlerin tamamı tüm modern konfor gereksinimlerini karşılayacak ve bir emlak şirketi tarafından satın alınarak kiraya verilecek.”
5. Bu 3D baskılı ev aynı zamanda bir sanat eseridir
2016’da Chicago’daki bir mimar ekibi, baskılı plastik, karbon fiber paneller ve camlı duvarlardan yapılmış 3B baskılı bir ev için harika bir tasarım önerdi. Takım, Serbest Biçimli Ev Tasarımı Yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. 3D baskılı konut tasarımı inanılmaz derecede cesur ve sıradışı. Yukarıdaki diğer örneklerle karşılaştırıldığında teknolojiden en iyi şekilde yararlanıyor. Curve Appeal olarak adlandırılan bina aslında güzel mimari yansıtıyor. Bina Plan, Tennessee’deki Chattanooga’dadır.

interestingengineering.com/7-of-the-most-beautiful-3d-printed-houses-and-cabins 
Tercüme Naci Kaptan / 01 Şubat 2021
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *