Pelikan Dosyası * Dört yıl önce kötü giden bir kampanyayı toparlayıp patronunu Saray’a taşımıştı. İkinci adam olana kadar önüne çıkan herkesi yok etmiş, kurnaz bir dalavereci ve pis bir çıkarcıydı.

Pelikan Dosyası

Murat AĞIREL  / 11 Mayıs 2020 / murat.agirel@hotmail.com
Flatcher Coal, Başkanın danışmanıydı. Daha 37 yaşında başarı merdivenlerini tırmandı. Dört yıl önce kötü giden bir kampanyayı toparlayıp patronunu Saray’a taşımıştı. İkinci adam olana kadar önüne çıkan herkesi yok etmiş, kurnaz bir dalavereci ve pis bir çıkarcıydı.

Başkanın yeniden seçilmesi için kurulan Başkanlık seçimleri komitesinin gizli, küçük, yasadışı birimini Coal’a bağlı Bair yönetiyordu. Bair eski deniz piyadesi, eski bir casustu. Coal onu bizzat kiralayıp resmen olmayan bir birimin başına geçirmiştir. Birimin yıllık bütçesi 4 milyon dolardı. Ve bu para değişik rüşvet fonlarından karşılanıyordu.
Bir sabah yüksek yargıçlar Rosenberg ve Jersen öldürülmüştü. Tüm ülke kaos içerisindeydi.
Coal, “Başkanım tam bir kriz durumu var. Bu durumu yaratan biz değiliz. Bizim bir hatamız yok. Kimse bizi suçlayamaz. Bütün ulus bir şok yaşayacak ve bir ölçüde birbirine kenetlenecek. Bir önder etrafında toplanmanın zamanıdır” dedi. Ve devam etti:
“Tüm ülke sizin açıklamalarınızı bekliyor. Yorgun görünmelisiniz. Bütün gece bu olay nedeniyle uyumamış gibi… Tüm ülke sizi izliyor olacak. Ayrıntıları öğrenmek ve sakinleşmek için ceket ve kravat sabahın yedisinde bir ön hazırlık yapmış gibi durur. Daha sıradan hırka gömleğe ne dersiniz?
İyi bir imaj olur. Bakın efendim gelecek aydan sayarsak bir yıl sonra seçim var. Üç aydır kriz olmamıştı. Şimdi çok iyi bir kriz var elimizde. Rahat görünün. Bu bize beş, hatta on puan kazandırır. İnanın bana efendim.”
Konuşma aynen dediği gibi yapıldı. Anket yaptırdılar ve yüzde 52-53 oranı çıktı. Halbuki geçen ay 44-45 civarlarındaydı. “Kriz işimize yaradı” dedi Coal.
Rosenberg ve Jersen yerine yeni yargıçlar atanmalıydı. Başkan Coal’a sordu:
“Atanmasını istediğim yargıçlar ne oldu?”
Coal: “Bu tam olarak kayırma işi değil Başkanım” dedi.
Başkan: Bal gibi kayırma işi. Dostlarımı ödüllendiriyorum, düşmanlarımı cezalandırıyorum. Hayatta kalma politikasıdır bu!

Rosenberg ve Jersen’in ölüm nedenleri ile ilgili hukuk fakültesi öğrencisi Darby araştırma yapar ve bir rapor hazırlar. Aynı okuldan hocası ve sevgilisine gösterir. Sevgilisi bir profesördür. Raporu okul arkadaşı, aynı zamanda FBI’da görev yapan dostuna verir. Raporu okuyan ajan çok şaşırır ve raporu üstlerine sunar.
Raporun adı “Pelikan Raporu”dur. Bu rapor bir şantaj amacıyla Başkana da sunulur. Aslında bu rapor çok daha önce Başkana ve Coal’a sunulmuştu.
Raporda bir iş adamının petrol bölgesi için devam eden davalar ile ilgili bilgiler ve Başkan ile çekilmiş bir fotoğraf mevcuttu. Başkana seçim döneminde bu işadamı yüklüce bir bağış yapmıştı. Coal ve Başkan bu raporun ortaya çıkmasının kendilerine büyük zarar vereceğini düşünür ve raporun gizlenmesini ister. Rapordaki iş adamı kızı öldürmek ister. Bu amaçla suikast düzenler ama kız hayatta kalır, erkek arkadaşı ölür. Kendi avukatlarından birisi bazı bilgileri anlatmak ister iş adamı onu da öldürtür. Kız yani “Darby” karar verir.
Kız raporu tüm ayrıntıları gazeteci Gray’e anlatır. Gray ve Darby dedektif gibi çalışıp kanıtları bulurlar. Artık sadece gazetede yayınlama kalmıştır. Haberi doğrulatmak için telefon aramaları yaparlar. Asıl amaç cevap haklarını kullandırmaktır. Coal bir açıklama yapmaz. İş adamının avukatları gazeteyi tehdit eder. Başkan gazete sahibini arar ve haberin yayınlanmamasını ister. Gazete sahibi reddeder.
Avukatlık bürosu sahipleri yargıçları arar ve mesaileri bitmiş olmasına rağmen iş başı yapıp çalışmalarını bir yayın yasağı çıkarmalarını ister. Yargıç sert tepki verir.
Haber gazetede yayımlanır.
Rapora “Pelikan” adının verilme nedeni, Louisiana’da soyu tükenmekte olan Pelikanlardan dolayıdır. İş adamının istediği arazilerde tam da buradadır. Çevrecilerin dava açması ve davayı kazanmalarının kesinleşmesi iş adamını bu işleri yapmaya yöneltmişti. Olaylar büyümüştür.
Okuduğunuzda siz de benim gibi tebessüm ettiniz değil mi?
John Grisham’ın Pelikan Dosyası kitabını mutlaka okuyun…

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/pelikan-dosyasi-55695yy.htm
This entry was posted in YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *